Мюсюлмани с паспорт от ЕС ще пътуват до САЩ

Европарламентът заклейми миграционния указ на Доналд Тръмп
1 фев 2017 21:50,
50
Мюсюлмани с паспорт от ЕС ще пътуват до САЩ
Снимка: Ройтерс

Притежателите на европейски паспорти няма да имат проблеми да пътуват в САЩ, независимо че може да имат двойно гражданство. Това увери върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини пред Европейския парламент тази вечер в Брюксел. Тя се позова на разяснения, получени в дипломатическата служба на ЕС от Вашингтон.

Гражданите на 7-те държави, на които американският президент Доналд Тръмп наложи забрана за влизане, ще могат да заобиколят указа му, ако имат и гражданство на страна, членка на ЕС.

В дебат в Европарламента по миграционната политика на Тръмп, повечето евродепутати описаха ограниченията като произволни и в разрез с основните ценности на западните демокрации, сред които свобода, недискриминация и солидарност.

Могерини също заяви, че факта, че европейските граждани няма да бъдат засегнати от забраната за пътуване "не променя цялостната ни оценка на указите". "ЕС няма да обърне гръб на нито един човек, който има право на международна защита,“ увери тя.

Като единствени защитници на Тръмп в парламента, се показаха евроскептиците на Найджъл Фараж и на Мари Льо Пен. Хората на Льо Пен даже призоваха Европейската комисия да наложи подобни забрани и за влизане в Европа, които да обхващат повече страни от 7-те, нарочени от Тръмп.

Големите проевропейски групи обаче осъдиха поведението на новия американски президент.

"Генерализираното съмнение спрямо държави и хора води до ксенофобия. САЩ винаги е била държава на свободата и основните права, сега Тръмп позволява мъченията.“, смята шефът на парламентарната група на ЕНП Манфред Вебер.

Социалистите са убедени, че "забраната за пътуване... не е против тероризма. Това е лъжа, демагогия, която е насочена срещу някои държави, но не и срещу тези, с които Тръмп има бизнес", каза Джани Питела. Лидерът на социалистите предложи Европарламентът да не приема на своя територия Тръмп, докато той не свали ограниченията. Американският президент вероятно ще посети по-късно през годината Брюксел за среща на НАТО, но засега няма информация, че той ще навести и евроинституциите.

Водачът консерваторите Сайед Камал коментира, че „тази произволна забрана изпраща послание, че има някаква фундаментална несъвместимост между това да си добър мюсюлманин и добър гражданин на западна демокрация. Тя просто помага на „ДАЕШ“ и други екстремисти, които твърдят абсолютно същото".

Белият дом обяви, че ще забрани за срок от три месеца влизането на граждани на седем мюсюлмански страни: Ирак, Иран, Либия, Сомалия, Судан, Сирия и Йемен. Изключение ще бъде направено за притежателите на дипломатически визи, за официалните представители на тези страни и за служители на международни организации.

Президентът Тръмп се мотивира с нуждата от въвеждане на "мерки за контрол, които да държат радикалните ислямски терористи вън от САЩ".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
St преди 7 години
Na sauditska Arabia shte zabrani li trumpcho hehehe ne mn qsno no ot tam idva terorizma alooooo.
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не че нещо, ама постоанно повтаряни на мантрата бялата раса, бялата раса...е не мога да не се сетя за чичкото с мустачките и той така, все бялата раса му била мечта.Внимавайте, така се раждат такива като него.просто казвам..
26
1
 
13
 
! Отговори
Боби преди 7 години
Тоя ЕС се превърна в абсолютна отврат!!!!
25
3
 
15
 
! Отговори
европеец преди 7 години
Тръмп е единственото спасение за за истинските ценности на днешното време.
24
13
 
9
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Тръм е пионка на евреите! Не случайно с Нетеняху сатанаха д.*** и *** и го подкрепя въпреки че ООН забрани на Израел да строи жилища в окупираните палестински земи. И другото голямо доказателство е, че от всички тия 7 страни на които сложи забрана Тръмп, ако има евреи с гражданство на някои от тия страни те без проблемно ще могат да влизат в САЩ. То ние знаехме че евреите управляват САЩ, но вече става очебийно и чичо Тръмп докато им изпълнява зачоведите ще е дълги години президент
23
1
 
5
 
! Отговори
Циник до 32 преди 7 години
Пхахаха...как се казваше - "къртиш мивки"!!Много точен коментар! Моите адмирации!
22
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази религия отврати цял свят!! Само *** държави и меката китка на Канада ги приемат. И какво стана с Европа, с тази Европа която ни мислихме в България, че е носител на свободата, демокрацията и правото на свободен избор? Напълни се с untermenshen които плюят и мразят Християнството, убиват съвсем невинни хора! Канадският премиер трябва да бъде сменен веднага, защото муслитата ще превземат страната и ще я унищожат! Тръмп е много прав и решителен! Да изрита тази гадост веднага!
21
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1488''да не би българите с европейски паспарти да могат на ходят в сащ без виза ''Мразя триенето на коментари, ама са прави да те трият.Мюсулманите за които става въпрос са също с виза.Иначе съм съгласен с Тръмп. Който не споделя ценностите и начина на живот на една държава , и дори мрази, или е отишъл там за кражби далавери или тероризъм- няма право да имигрира там. И затова цедката трябва да е по-гъста.Без значение от мюсулмански държави или от България идва.
20
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво Доналд, гони муслимската напаст!!! Всичкото муслим в Афганистан! А ние кога ще разкараме тази опасност която унищожава всичко прогресивно и изби толкова невинни хора? Първо трябва да не пускаме нито един след това да върнем всичко което се е натресло в България. След това да се забранят двете партии които замърсяват живота ни. На който не му харесва, Турция е на един хвърлей място. Ердо ги чака с нетърпение.
19
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А кой е забранявал на мюсюлмани да посещават Америка??? Нали забраната е за граждани на няколки старани(не за мюсюлмани конкретно), като тя е за няколко месеца... Другото което е за българските граждани има визов режим, ама това не е проблем за ЕС явно.
18
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е Тръмп да разшири обхвата на указа.
17
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въй, защо Могерини не се загрижи със същия плам за българите, които нямат право да пътуват до САЩ без виза. Изключително съм огорчена. Разбирам, че мюсюлманите от страни в които ИД се вихри са обект на особена защита, заради възможните връзки с последните, но все пак, ние също сме доста близо до Сирия, не дават ли точки за близост?
16
22
 
4
 
! Отговори
Берлин преди 7 години
Тръмп е голям пич и заслужава светкавичен импичмънт. :)
15
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"България е пълноправен член на ЕС вече 10 години могат ли да пътуват свободно за САЩ, или тая *** таляна се подиграва."А ДЕ НАПРАВЕТЕ СИ СМЕТКА :-) УЖ ХРИСТИЯНСКА ДЪРЖАВА С ЕС ПАСПОРТИ:-) АМА ОТИ ЛИ НЕ ВА ИСКАТ?:-)
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Водачът консерваторите САЙЕД КАМАЛ коментира ..."--- Е, като прочетеш името на този "европеец"- консерватор, к'во да коментираш ...
13
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Притежателите на европейски паспорти няма да имат проблеми да пътуват в САЩ, независимо че може да имат двойно гражданство. Това увери върховният представител за външната политика на ЕС Федерика Могерини пред Европейския парламент"Сериозно? А българите, и християни и мюсюлмани и будисти и татнтристи всички са с ЕС паспорти, България е пълноправен член на ЕС вече 10 години могат ли да пътуват свободно за САЩ, или тая *** таляна се подиграва.
12
22
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На света, цивилизованият свят, започва да му омръзва оранжевата клоунада. На оранжевия клоун, както знаем от цирка продължават да се радват само децата и инфантилните.
11
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво ще направят ако на последната американска контрола преди качването на самолета ги спрат ? Ще отидат да се оплачат на кого ?
10
4
 
27
 
! Отговори
krasi преди 7 години
Abe vie tozi Trump za glupak li go vzemate ? Da ne mislite che toi tova ne go e predvidil ?????
9
27
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Циониски игри както Хитлер уш бил срещу евреите а всъщност е действал в тяхна полза такъв е и Тръмп лаладжия много скоро ще падне пердето