Протести ли? Букурещ не оттегля постановлението

ЕК смята, че промените са стъпка назад в борбата с корупцията
2 фев 2017 19:34,
27
Протести ли? Букурещ не оттегля постановлението
Снимка: Reuters

Румънското правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления, заяви премиерът Сорин Гриндяну, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Измененията, които биха дали възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Европейската комисия, според които готвените промени са стъпка назад в борбата с корупцията, заплаши Букурещ със спиране на еврофондове.

По-рано днес президентът Клаус Йоханис сезира по въпроса и Конституционен съд.

Магистратите определиха, че правителството, парламентът и Висшият съвет на магистратурата имат срок до 7 февруари да внесат своите аргументи във връзка с извънредното постановление.

В рамките на 20 дни от получаването на тези документи, съдът ще проведе заседание и ще се произнесе за конституционността му.

Ако постановлението не бъде блокирано, то ще влезе в сила 10 дни след приемането му.

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Имам чувството,че на нас,както винаги ни се спестява нещо покрай таз история!! :-) :-)