Протести ли? Букурещ не оттегля постановлението

ЕК смята, че промените са стъпка назад в борбата с корупцията
2 фев 2017 19:34,
27
Протести ли? Букурещ не оттегля постановлението
Снимка: Reuters

Румънското правителство няма да оттегли постановлението, декриминализиращо някои корупционни престъпления, заяви премиерът Сорин Гриндяну, цитиран от Ройтерс.

Още по темата

Измененията, които биха дали възможност на множество политици да избегнат наказателно преследване за злоупотреба със служебно положение, предизвикаха масови протести в цялата страна, както и критики от международните партньори на Румъния.

Европейската комисия, според които готвените промени са стъпка назад в борбата с корупцията, заплаши Букурещ със спиране на еврофондове.

По-рано днес президентът Клаус Йоханис сезира по въпроса и Конституционен съд.

Магистратите определиха, че правителството, парламентът и Висшият съвет на магистратурата имат срок до 7 февруари да внесат своите аргументи във връзка с извънредното постановление.

В рамките на 20 дни от получаването на тези документи, съдът ще проведе заседание и ще се произнесе за конституционността му.

Ако постановлението не бъде блокирано, то ще влезе в сила 10 дни след приемането му.

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Васо преди 7 години
Тия румънски крадци политици не се шегуват. Като пробутат тоя закон, после ще разбиват обществените поръчки на по дребни в ганиците на декриминилизирането и така, додето Румъния се побългари. И ний сме дали нещо на света. Челен опит.
20
0
 
3
 
! Отговори
до 10 преди 7 години
Просто ще крадат на няколко пъти. Вместо да откраднат веднъж 500 хил долара, ще откраднат 10 пъти по 50 и всичко е законно.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Комунистическата наглост е пословична. Те го избрали да представлява волята на народа, онзи тръгнал да пуска най-големите обирджии на нацията. И сцялата си наглост застанал пред 250 хил протестиращи да им показва среден пръст, казвайки "а, да видим какво ще ми направите, аз пък няма да отменя промените".Същия като нашия Орешарски, дето не можеше да излезе от парламента от многобройна народна "любов", а се прави, че всичко е наред и че държавата цъфти и връзва.Такива само с АК47 се оправят.
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Където е минал социалист, трева не никне. В това число включвам и псевдодемократите след 89 г.
17
0
 
16
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
Разликата между Румъния и България е в това, че докато в Румъния мафията за да краде променя законите, в България мафията е овладяла правосъдната и правораздавателната система. Я, помислете колко дела има заведени срещу лица заемали високи постове и защо всички са завършвали с оправдателни присъди. Докато проблемът в Румъния има лице и е различим, то в България е размит. Това е заради тарикатлъците на нашите политици -хитреци!
16
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЕС няма да го бъде, капитализмът загнива, ще победим, другари, още малко остана...И накрая СССР се разпадна, а ние отидохме на бунището на историята.
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Важна новина, но за нас е по-важен рожденият ден на Христо Бонев. Така де, имаме си стабилност, всичко ни е наред, що да ни занимават някакви си корупции, справедливости и т.н.
14
11
 
10
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
Румъското правителство надуши накъде повя вятъра в ЕС. Стана им ясно че няма да го бъде тоз политически трето*полов труп (Евросъюза) и решиха тъй-тъй файда да се мазним вече няма, ами барем сега който крал - кожата да отърве, кой не крал - да изкара някой лев дордето може. Пък после ще гледаме. Та тъй. Де майтап де истина.....
13
0
 
24
 
! Отговори
Американ преди 7 години
Тези другари явно не ги е страх че ще отидат след Чаушеску.А при късмет може и да го последват.
12
1
 
1
 
! Отговори
H преди 7 години
След като искате да изкарате целия свят психично болни и извършвате злоупотреби, българите може би ще поискат защита на личните си данни и най-вече претърсванията на двойници с наше участие!
11
0
 
2
 
! Отговори
H преди 7 години
За който е психично здрав, разбира се - това са много повечето!Обаждайте се на 112 и (за жена ще стане "здравА") казвайте: "ПСИХИЧНО ЗДРАВ/А СЪМ! Прочетох, че броят на психично болните бил съмнително и нереално огромен, да не би да се правят измами, например с двойници?"Та те изкараха почти целия свят психично болни! (За Румъния, обаждайте се на вашата полиция, масово подменят с двойници..)
10
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагледен пример какво правят комунистите като дойдат на власт - гледат първо да си врътнат далаверите и да оправят своите хора а мнението на хората им е през ония работи. Гледайте и се учете, че да не гледаме и ние същия мач - гадна и нагла *** са си (тук в кюпа е и ГЕРБ и ДПС)
9
20
 
7
 
! Отговори
don преди 7 години
Румъния е следващата държава която ще напусни Е С. вземаха пример от Англия и тези протести за предсрочна амнистия са само пърлама пред основните интереси които се преследват. Едно решение за амнистия не воже да доведе то каива безредици. И от Брюксел веднага ги заплашиха че ще им спрат финасирането , а пък те горките отдавана чакат това. Пъка им на Румънците за ЕССега като меркел каже че германия излиза от ЕС в българия найкой хора ще полудеятКристалина защо го напусна и се върна в банката
8
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хората са си постановили лимит на краденето, пак е по добре от нашите безлиминтни крадци.
7
5
 
17
 
! Отговори
Преди месец: преди 7 години
Победителят на изборите Станишеску назначил премиера Орешареску.
6
2
 
10
 
! Отговори
дансинг преди 7 години
До АнонименДанчо пази щита на стената, и Кутев е на поста,амамай няма да е, става топло,септември пък още има какво да се яде.и що - още при Станишев приеха "Закона за употребите по служба"
5
6
 
9
 
! Отговори
На всеки 4 км преди 7 години
Га тъй. Наз червенуту знами роди ни. Шъ устоим на империалистическите тире капиталистически напъни да ни развалят убавата комунистическа далавера. На румънски де. Бригада роса, Че май фачи и така нататъка.
4
3
 
30
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Тея искат да си направят римейк на Чаушеску на 3д....:)))) И понеже вече вървим СЛЕД Румъния по развитие,очаквайте и наскоро и у нас.......
3
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, хайде гласувайте и тука за БСП, че месец по-късно да си направим и ние пак един такъв купон!
2
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Социалисти, един месец след като са дошли на власт. Що ли ми се струва, че имам дежа-ву?