Румънската амнистия притесни САЩ, Канада, Германия, Франция...

250 000 румънци на протест снощи, стигна се до сблъсъщи
2 фев 2017 07:21,
67
Румънската амнистия притесни САЩ, Канада, Германия, Франция...
Снимка: Reuters, архив

Шест западни държави изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО", предупреждават шестте западни държави.

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки, предаде ТАСС.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
1
 
! Отговори
ЛеЛеее преди 7 години
И нас ни чака същото ако пак се върнат кУмУнистите...
45
9
 
3
 
! Отговори
Така се прави преди 7 години
Най-добре е да вкарат всеки румънец в затвора за по три месеца, белким им дойде акъла.
44
0
 
4
 
! Отговори
Тато из Правец преди 7 години
Моника Маковей какво кихна по въпроса ?
43
4
 
6
 
! Отговори
Т'ва никъде го преди 7 години
Що не вземат да декриминализирате марихуаната? А на место това, само с глупости се занимават,ей!
42
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Щом САЩ са разтревожени значи това е майдан. Вижда се на кадрите как протестиращи скачат в такт и нещо викат, сигурно кой не скача е червен, само че на румънски.
41
1
 
13
 
! Отговори
Геро Трендафилов преди 7 години
Аз като *** човек много вервам на Бойко и сметам че той е най добре да ни управлява още до като е жив щото нали и той като нас простите каза че е *** и е наш човек и затова ние снего се много разбираме и той само може да ни спаси да е жив и здрав докат може
40
2
 
1
 
! Отговори
Timish преди 7 години
Vai..germancite sha ostanat bez gasti pantofki i fanelki...stom romancite ne im proizvejdat bez pari...
39
0
 
0
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
До asdМного точно и на място казано. Браво
38
0
 
4
 
! Отговори
фри преди 7 години
и техният #КОЙ успя да пробие тяхната Цаца-ратура... Абе то тази година се навършват 100 години....а историят се повтаря във вид на спирала...
37
0
 
2
 
! Отговори
Bol преди 7 години
Utre idvat bulgarskite chetnici s orajie.
36
3
 
19
 
! Отговори
asd преди 7 години
Техните Станишев, Мая, Местан, Орешарски, Волен и Мишо Шамара сега им обясняват че са платени, че не са 250 000, а са 1000, че Букурещ не е Румъния и им организират контрапротестчета. И после ще кажат на техния Росен Плевнелиев, че той разделял народа...
35
0
 
3
 
! Отговори
до 38 преди 7 години
Не знам каква е тая злоба у теб. Просто не си разбрал хората какво искат да кажат и ти разясних, а ти ми казваш, че не съм си защитавал правата. аз нито съм казвал, че не ги защитавам, нито псъм се оплаквал. Просто ти разясних.Ама ти явно се почувства засегнат, че не вдяваш и скочи да се заяждаш.
34
2
 
28
 
! Отговори
Станимир преди 7 години
Браво на румънците ! А българинът ще си остане страхливец и к.рва затова ще ни крадат ....
33
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънската амнистия притесни САЩ, Канада, Германия, Франция...Брех, ама и товариш Тръмп ли е притеснен?
32
16
 
8
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Това което става в Румъния е инсценирано от Путин и Кремъл. Същите тия запалиха майдана в КИЕВ и предизвикаха протестите срещу правителството на Орешарски. Заплашиха Бойко Борисов и той подаде оставка. Агенти на Кремъл удушиха баба Иванка и набедиха за това една бедна изстрадала ромка. Поставиха за президент на САЩ ЕДИН ОТЯВЛЕН КОМУНИСТ, роден в Македония и завършил военна академия в Ленинград.
31
5
 
19
 
! Отговори
до Един от Народа преди 7 години
ЗАЩОТО НИ Е СТРАХ ДА СКОЧИМ СРЕЩУ ПЕЕВСКИ, БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ....Както ни беше страх да подкрепим четата на Христо Ботев.Докато по-долу някои все Русия винят, дебелото момче ще граби още милиарди безнаказано.
30
2
 
22
 
! Отговори
Един от Народа преди 7 години
Кога 250 000 души ще протестират и ще СМАЧКАТ корупционната, ограбващата и упражняваща геноцид над българския народ СИСТЕМА #КОЙ ?
29
6
 
8
 
! Отговори
до 31 преди 7 години
може да си спестиш глупавия коментар,а че румънците си отстоявали правата..ами отстоявай си ги и ти,бе някой да те е спрял..или някой трябва да го направи вместо теб,докато се обясняваш по форумите
28
10
 
10
 
! Отговори
Ами сега ?! преди 7 години
Какво стана бе, нали уж Румъния се бореше с корупцията много удпешно, нали все ни беше за пример?!Май изобщо не е така ;)Няма редовна бивша комунистическа държава, трябва време да се изчисти червената зараза !
27
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Плащането на *** също е пропаганда, по форумите гъмжи от *** на БСП, затова внимавайте накъде ще бутнете държавата на изборите