Румънската амнистия притесни САЩ, Канада, Германия, Франция...

250 000 румънци на протест снощи, стигна се до сблъсъщи
2 фев 2017 07:21,
67
Румънската амнистия притесни САЩ, Канада, Германия, Франция...
Снимка: Reuters, архив

Шест западни държави изразиха дълбоко безпокойство от решението на румънското правителство да декриминализира някои корупционни нарушения и заявиха, че това може да подкопае успехите на Букурещ в борбата с корупцията и да постави под въпрос международните й партньорства, предаде Ройтерс.

В съвместно изявление посолствата на САЩ, Канада, Германия, Франция, Белгия и Холандия изразиха дълбоко безпокойство "от действията на правителството, които подкопават напредъка на Румъния от последните десет години за правова държава и борбата с корупцията".

Решението на правителството да смекчи антикорупционното си законодателство "може само да урони репутацията на Румъния в международната общност и рискува да засегне партньорства, опиращи се на споделени ценности, присъщи на ръководните принципи на ЕС и НАТО", предупреждават шестте западни държави.

Снощи над 250 000 румънци демонстрираха в цялата страна срещу правителственото решение, което се възприема като най-голямото отстъпление от реформите откакто Румъния се присъедини към ЕС през 2007 г.

В столицата Букурещ протестиращите бяха между 130 000 и 150 000, а в други 5 населени места се събраха общо между 100 000 и 150 000 демонстранти.

В Букурещ се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращите. Демонстрантите замеряха с камъни, пиратки и димки полицаите, които отвърнаха със сълзотворен газ и палки, предаде ТАСС.

Румънската прокуратура в момента разследва над 2000 случая на злоупотреба със служебно положение. Правителственото решение декриминализира тези нарушения, ако подкупите в тях са под 200 000 леи (48 000 долара), отбелязва Ройтерс.  

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
7
 
23
 
! Отговори
Курти преди 7 години
Наблюдаваме как бандитите от Кремъл се опитват да запалят гражданска война във държава член на НАТО и ЕС.Понеже във Румъния има позиционирано ядрено оръжие насочено срещу кремля.А кремълистите на нас са ни подготвели възраждане на Белене и няколко газови проекта,смятайте за какви грабежи се готвят и тук,за жалост не виждам БГ политк както Плевнелиев право в очите да им казва да правят както прави вятъра.Г-да политици,дайте малко по смело бе,не са толкова страшни кремълските ганкстери
25
2
 
12
 
! Отговори
късата памет преди 7 години
Сега тия дето викате браво на румънците(и аз им казвам БРАВО) и българите сме *** (тука не съм съгласен), да ви питам къде бяхте като месеци наред в България имаше протести, ще ви кажа, бяхте си пред клавиатурите и обяснявахте, че протестите са платени и са опит за преврат организиран от Сорос. Сега същите драскачи като вас пишат същото в Румънските сайтове. Дори висши партийни функционери в Румъния застъпват тази теза. Малко мозък трябва за да разберете, че това е пропаганда, ама като няма...
24
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги има проблем когато са намесени червените или по-точно левицата
23
0
 
28
 
! Отговори
до 30 преди 7 години
Ти кух ли си или да? Кой е казал, че Румъния е рай? Става въпрос, че хората си отстояват права, а не че Румъния е рай.
22
26
 
1
 
! Отговори
да преди 7 години
ами ходете живейте в Румъния като е такъв рай, бе..ама толкова е хубаво и прекрасно,че цяла Европа е пълна с румънци, които странно защо нещо не си стоят в напреднала Румъния
21
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците ако живееха в България, последните 30 г. нямаше да се приберат от улицата.Когато подобни решения се взимат в бг парламента, ние си казваме "е, кофти е, ама кво па толкова, те и другите да дойдат на власт, пак ще крадат> Така че дали едните или другите ще ни крадат, все тая" И така вече 45+27 г.
20
0
 
9
 
! Отговори
Атлас преди 7 години
Всеки народ си има различно зарядно за акумулаторите си-на някой е по дори стартово устройство и подскачат веднага-на секундата.Изглежда нашето е някакво 4 Ah и докато даде напрежение на мотора си .ало мамата........
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждате ли румънците как реагират като нещо ни им харесва? Нашите излизат 30 човека и играят хора през парламента, с децата на рамене и с по един балон. Ако така смятаме да променим нещо, не още 27, 270 години няма да стигнат
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само да знаете,че Орешарски еотишъл в Ръмъния да открие ресторант и румънците са го усетили.
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънците протестират, защото съдебната власт е независима и мачка всеки ипит за корупция. Техните политици могат да се противопоставят само чрез смяна на закона. Така съдиите им ще са с вързани ръце. Ние си имаме закони, ама пък съдебната ни власт е прогнила от корупция. Държава без справедлива съдебна власт е обречена на бедност. При ефективни, бързи, безпристрастни процеси България ще изпревари за 5 г. и Швейцария.
16
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
9, КАКЪВ НАЦИОНАЛИСТ СИ КОГАТО ПСУВАШ СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД, КОГАТО ПО НАЦИОНАЛИСТКИТЕ ВИ ТЕЛЕВИЗИИ ТЕТКИ СЕ ВЖИВЯВАТ В МЕСИИ И РАЗКАЗВАТ ЧЕ ВСИЧКИ КОИТО СА СИ САНИРАЛИ ИМОТИТЕ ПО ЕВРОПРОЕКТИ ЩЕ ГИ ЗАГУБЯТ И ЗАРАДИ ТЯХ ЩЕ СЕ УВЕЛИЧИ ЦЕНАТА НА ТОКА ЗАЩОТО НАМАЛЯВАЛИ ПОТРЕБЛЕНИЕТО НА ЕЛ ЕНЕРГИЯ- ВИЕ САМИТЕ ВЕРВАТЕ ЛИ СИ, ТАМ В САНИРАНИТЕ БЛОКОВЕ ИМА НАЦИОНАЛИСТИ, ПО ВАШАТА ТАЛАВИЗИЙКА ТЕЧЕ СРАМНИ И ОБИДНИ ВИДИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ А ВИЕ СЕ КЕФИТЕ ОТ ИЗРАЗИТЕ С КОИТО НИ КВАЛИФИЦИРАТ- ПОЗОР СТЕ ВИЕ.
15
1
 
20
 
! Отговори
СТАМАТ преди 7 години
Ми това си е узаконяване на корупцията с таван на подкупа 200 000 леи!
14
30
 
10
 
! Отговори
Само ГЕРБ преди 7 години
България е остров на стабилност. ГЕРБ направиха много неща и народа се видя с пари. Започна да купува нови коли, да ходи на екскурзии в чужбина и всичко това става в най- тежката световна финансова криза.
13
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нагла политическа *** навсякъде. Евала на румънците, чи излизат по улиците. Покорната рая в южната им съседка само цова и гледа сеир и чака да дойде поредния месия - пожарникар, цар, футболист, шоумен и пр. да ги избави пт собствената им мизерия.При обир на банка и под 48 000 долара влизаш в затвора. Защо при подкуп трябва да е различно? Даже си заел отговорен пост и злоупотребяваш, което в моите очи е още по-лошо...
12
1
 
22
 
! Отговори
Yakov преди 7 години
"Ако вие, братя, сте биле истински патриоти и апостоли на свободата, то последвайте нашия пример и............. в България" - от Румъния.
11
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Моряк и половинаВреме е и троването от такива като теб да се криминализира, защото и то е толкова вредно, колкото корупцията.
10
6
 
21
 
! Отговори
Хахо преди 7 години
И нашите социалисти, готвят това, дори предвиждат амнистия за бъдещи престъпления!
9
0
 
11
 
! Отговори
до 9 преди 7 години
Прав си, ама те говореха същите неща за нас когато свалихме Бойко.
8
1
 
29
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Дано скоро и в България....
7
6
 
84
 
! Отговори
Националист преди 7 години
Румънците не спят, Гърците не спят, само Българите не се наспаха вашата М..... и *** народ.