Европейските популисти очакват тласък от Тръмп

Наричат новия американски президент първопроходец
3 фев 2017 18:30, Елка Василева
37
Европейските популисти очакват тласък от Тръмп
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Популистките лидери в Европа мислят, че са намерили съмишленик в лицето на Доналд Тръмп. Засега.

Началните залпове на президентството на Тръмп, най-забележителен от които е забраната за влизане на имигранти от седем преобладаващо мюсюлмански държави, са използвани с радост от антимюсюлманския депутат Герт Вилдерс в Холандия и други популистки лидери в Германия, Италия и на други места, които искат да отслабят Европейския съюз и да ограничат наплива от мигранти и бежанци, пише Асошиейтед прес.

Популистите в Европа пренебрегват протестите срещу Тръмп, значителните критики и правните спорове, избухнали заради забраната, наложена от новия президент на САЩ, и твърдят, че Тръмп доказва, че имиграцията може да бъде ограничена, дори спряна. Те виждат бърз и решителен лидер и поредното оръжие, с което да нападнат европейските правителства и институции, които обвиняват, че подхождат меко към имиграцията.

Според заместник-лидера на антиимигрантската партия "Алтернатива за Германия" Александер Гауланд Тръмп е "първопроходец, като доказва, че с политическа воля можеш да промениш политиките".

"Това улеснява хората, които искат да спрат ислямската имиграция, за което Тръмп казва: "Можете да го направите", заяви Гауланд. "Ако тази политика работи и ако г-н Тръмп работи за тези цели, това може да бъде от полза на следващите общи избори в Германия или на френските президентски избори."

Говорителят на чешкия президент Милош Земан - Иржи Овчачек - също нарича Тръмп "човек, който проправя път".

"ЕС от месеци обсъжда необходимостта от защита на своите външни граници. Досега обаче нищо не се е случило. Европа би трябвало да се вдъхнови от стъпката, предприета от президента Тръмп", каза той.

В Холандия, Франция и Германия тази година има избори, а надигащата се популистка вълна е наблюдавана с нарастваща тревога в централата на ЕС в Брюксел, която все още е замаяна от миналогодишното гласуване във Великобритания за излизане на страната от 28-членния блок. Президентът на ЕС Доналд Туск предупреди за заплахата от популизъм в отрезвяващо писмо тази седмица до правителствата от ЕС преди срещата им днес за обсъждане на общото им бъдеще без британците.

Политическите анализатори обаче не са убедени, че въодушевлението, с което популистите приветстват забраната на Тръмп, ще им помогне така, както мислят. Вилдерс написа в Тwitter: "Браво на президента на САЩ, това е единственият начин да запазиш своята безопасност и свобода."

Забраната отново издигна имиграцията начело в световния дневен ред, но анализатори казват, че това не гарантира повече гласове за популистите на изборите. Те казват, че всъщност твърде тясното обвързване с Тръмп може да има обратен ефект за популистите, ако обещаните от него политики за търговски протекционизъм съгласно лозунга "Америка на първо място" в крайна сметка навредят на европейските работници, които популистите ухажват, както направи в Съединените щати новият американски президент, за да спечелят властта.

"След няколко седмици, месеци или години може да има големи различия между лидерите на популистките партии и Тръмп", каза политологът от Флорентинския университет в Италия Марко Тарки. "В дългосрочен план нещата могат да станат наистина сложни."

В Холандия Вилдерс вече се представяше силно в социологическите проучвания, преди да започне разпалено да пише в Тwitter и да хвали имиграционната забрана на Тръмп.

Политологът от Университета "Радбод" в Неймеген Кун Восен казва, че твърдите поддръжници на Вилдерс вече са били убедени, много преди Тръмп да дойде на власт, от доводите на популисткия лидер, че ислямът представлява сериозна заплаха за Холандия. Но значителните критики и проблеми, предизвикани от забраната на Тръмп, могат също така да уплашат колебаещите се холандски избиратели да не гласуват за Партията на свободата на Вилдерс, каза той.

"Той поучава тези, които са си променили възгледите, а също и няколко процента - може би 10 процента, които все още се чудят дали да гласуват за Вилдерс", каза Восен, който е автор на книга за Вилдерс. "Може би той ще спечели няколко допълнителни процента заради Тръмп, но може и да загуби няколко процента."

Във Франция лидерката на Националния фронт Марин льо Пен също смята, че Brexit и Тръмп са благоприятни ветрове, опъващи платната на нейната крайнодясна, антиимиграционна партия, която се представя силно в социологическите проучвания преди първия тур на президентските избори през април.

"Целият свят се пробужда за това, което говорим от години - това важи за Brexit и за г-н Тръмп", каза Льо Пен.

Но и подкрепата за националистическата програма на Льо Пен във Франция се увеличаваше още преди изборната победа на Тръмп. А работниците в промишлените градове на Франция, които обмислят да пренасочат подкрепата си към Льо Пен, искат да протестират срещу загубата на работни места и неефективните традиционни френски политики, без непременно напълно да споделят антиислямските и антиимиграционните възгледи на Националния фронт.

Водещата специалистка по партията в Парижкия институт за политически изследвания Нона Майер каза, че Тръмп е само "допълнителен бонус" и "довод за убеждаване" за Льо Пен, а не фактор, който да повлияе върху изборите.

"Ако Тръмп се препъне, това ще рикошира върху тях", каза тя. "Те знаят, че ако има обратен ефект, това ще бъде проблем за тях."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 7 години
САМО В ШВЕЙЦАРИЯ ИМА НЯКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ ! ЗАЩО В САЩ НЯМА РЕФЕРЕНДУМИ ПО ВАЖНИ ЗА НАРОД И ДЪРЖАВА ВЪПРОСИ ...МИ ЯСНО Е -НЯМА ДЕМОС-КРАТОС !!! ТАМ КЪДЕТО "ЧАСТНАТА СОБСВЕНОСТ" Е" АБСОЛЮТНА И НЕПРИКОСНОВЕННА" СЕ РАЖДА ОБЩЕСТВО НА ГОСПОДАРИ ,СЛУГИ И РОБИ !!! РАЖДА СЕ БЯСНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ /В КОНКУРЕНЦИЯТА/ ! БУНТОВЕТЕ И СЪПРОТИВАТА СА НЕИЗБЕЖНИ -ТОЧНО КАТО ЦИКЛИЧНИТЕ КРИЗИ-ФИНАНСОВО-ИКОНОМИЧЕСКИ И НАКРАЯ ВОЕННИ !!!
18
0
 
5
 
! Отговори
ha ha haaa преди 7 години
Кагато се обещана нещо, насочено към хората е популизъм. Но когато обещанията се изпълняват - това е истинска политика! Тоест: Тръмп положи началото на нова ера в политиката! Нашите и ЕС политиканци ще трябва да се съобразяват! И изпълняват!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа не е баница за африканци и афганистанци, а нашата родина. И да се защитаваме от хибридната война на исляма е наш дълг. Другото е празнословие за омотаване на истината.
16
2
 
9
 
! Отговори
Ddd преди 7 години
Не знам защо патриотите в Европа ги наричат популисти, расисти и тем подобни. Това е пълна глупост.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това писание нарича популисти хората, които не искат в държавите им да идват млади необразовани и пълни с болести изнасилвачи и тъэртеи,фкоито се наричат мигранти. Те искат да запазят културата, народите си и бъдещето на децата си. А либерастите само мислят за личната си власт па дори да я запазят като разтворят бузи за мигрантите. Защо не поишскат от Саудитска Арабия Кувейт и другите държави одето имат повече пари от Европа и Америка.затова, айде обратно от където са дошли
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русофилите си мислят, че Тръмп ще клекне на Москва... мераци.
13
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Троловете тук се развихриха.....
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Европа за това е на този хал защото все чака САЩ да оправя кривите ниви.Че ако 28 държави не могат да се грижат за своята сигурност по добре да го няма Е.С.Тръмп подаде ли ръка на Путин евр.лидери ще се окажат в небрано лозе.По принцип Е.С. няма проблеми с никой проблемите идват от политиката на САЩ.Така че ако имаме боеспособна армия и полека се дистанцираме от Щатите нещата ще се оправят....А популистите нека чакат тласък Отзад.....
11
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво искаме демокрация а не либерастия.
10
2
 
4
 
! Отговори
д преди 7 години
Ако това,ако онова ...Америка на първо място бръкна здраво в следвоенното живуркане на Европа . Помислиха,че ще ги изоставят и понеже те така разсъждават за Америка ако бяха силните се уплашиха да не ги изоставела сама срещу Путин .Иначе поредната порция обиди ще стоварят към САЩ.Ето днес Австриеца обвинил щатите за бежанците ,а Меркел в същото време ги приема.Е на вас *** не може се угоди .Последно какво е ,ще ги приемете в името на просвещението или САЩ са ви виновни .
9
15
 
3
 
! Отговори
nick преди 7 години
Благодарение на Тръмп, Европейските популисти ще бъдат разгромени на изборите. Кой би гласувал за някого подкрепен от колуна Тръмп
8
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако махне арабите от Европа,цена няма да има!
7
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Популистките лидери в Европа мислят, че са намерили съмишленик в лицето на Доналд Тръмп."В това число Бойко Борисов.
6
3
 
31
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Брюкселските зелки в момента не знаят какво да говорят и правят. Преди беше лесно, еврейските им господари заповядваха едно и също и на ЕС, и на САЩ, ама сега с Тръмп не знаят на кого да робуват.
5
1
 
8
 
! Отговори
име преди 7 години
винаги ще има разлики. все пак всеки защитава държавата си .но този вълна от англия прескочи до сащ . тя ще се плисне и тук . за съжаление първо трябва още два -три ...не знам колко атентата направени от красиви джихадисти и еврог-йците ще мирясат .
4
0
 
21
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Има само една грешка ми се струва, спирането на прилив от мюсюлмани може само да стабилизира,а не да отслаби Европа или Америка!Иначе за останалите лицемери от Европа какво може да се каже? - Когато Америка бе по либерална относно мюсюлманите - беше Велико чудо, а сега когато в лицето на Тръмп(който представлява суверена на Америка- избирателите ) има отпор, е не чак толкова симпатична така ли?
3
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ГранатовТи не си Гранатов, а Грантов.
2
27
 
1
 
! Отговори
Гранатов преди 7 години
Бай Тръмпьо сам ще се прецака.
1
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Думата "популист" означава политик, който обещава неща, популярни сред хората и искани от тях. Какво лошо има в това?