На хълм край Кабул... Нежна сила в бойните изкуства в Афганистан

Момичетата се борят с предразсъдъците и се надяват на успехи
3 фев 2017 20:00,
12

Снимка: Reuters

На снежен връх, западно от Кабул, група афганистански момичета се упражняват. Не  танци, не шиене, нещо съвсем различно.

Момичетата тренират ушу - спорт, произлязъл от древните китайски бойни изкуства като кунг фу. Момичетата се разтягат, раздират въздуха с ярки мечове.

В страна, където жени да спортуват е меко казано табу, клубът "Шаолин Ушу" представя изключението.

20-годишната Сима Азими води тренировките и разказва пред Reuters, че ушу учи не само на самозащитна, но е и ефективно "за тялото и душата".

Тя е учила спортът в Иран, където е спечелила златен и бронзов медал в състезания. В Кабул е от година и преподава, окуражавана от баща си, който също тренира с нея.

"Работя с афганистанските момичета, за да подобря спосогностите им и искам да виждам как те задобряват, както и други момичета по света", обяснява Сима.

"Амбицията ми е да видя моите ученици да взимат участие в международни мачове и да печелят медали за тази страна!", казва още Сима.

Макаар че бойните изкуства са широко разпространени в Афганистан момичетата и жените от клуба по ушу редовно се изправят пред посегателства. Още една пречка пред и без други опасният живот в Кабул.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
10
 
! Отговори
Добра реколта преди 7 години
Тези са пападнали на някоя добра реколта, хахаха няма такъв смях
3
0
 
10
 
! Отговори
цъцъ преди 7 години
..чай шукарие паламенде... ..играят танца на ромскто включване, след което под строй имамите ги "включват" към мигрантското нашествие..
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
добър контрапункт на Русия.
1
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е сега вече Господ да им е на помощ на руснаците!