САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна

В ООН Съединените щати осъдиха руската агресия в Украйна
3 фев 2017 14:13, Елка Василева
367
САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

Новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт, тя даде да се разбере, че санкциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна.

Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин обвини прозападните власти в Киев, че са провокирали новата ескалация на насилието, за да си осигурят повод за пълен отказ от Минските споразумения.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че иска да се представи за жертва пред международната общност, тъй като се нуждае от пари.

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия изпробва реакцията на на новия президент на САЩ. Маккейн призова Тръмп да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, за да може да се защити.

Междувременно двете страни в конфликта съобщиха за нови шест жертви вчера, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на убитите след новата ескалация на конфликта през уикенда достигна най-малко 15.

Съобщено бе за смъртта на двама украински войници, един проруски сепаратист и трима цивилни.

Над 9700 души бяха убити от началото на конфликта през април 2014 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още по темата: УкрайнаООНСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
2
 
6
 
! Отговори
Азазел преди 7 години
А бе, Тръмп, нещо?Що така?
217
4
 
7
 
! Отговори
ШАРАН БГ преди 7 години
Янките трябва да върнат Косово / изконна славянска земя/ на Сърбия !!! Ще стане ли! Не вярвам. Направиха си чудесна военна база, а у нас са 4 / четири / на брой. И претенции към Русия за Крим. Седят, седят и си ядат майнатат - на магарето - "Чуш " викат.Колко съветски бази имахме в България преди 1989 год.
216
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Га върнете земята на индианците, тогава!!!
215
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До u4enГа ти цъфнат налъмите...
214
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Те Янките първо да върнат земите на индианците пък после да настояват...
213
13
 
5
 
! Отговори
Айзенхауер преди 7 години
"САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна"Я си спомнете как депутатите от руската Дума станаха на крака и ръкопляскаха по случай избора на Тръмп. Пък тя каква излезе, а? Ще плачат те за добричкия Обама.
212
13
 
4
 
! Отговори
u4en преди 7 години
Ще го върнат и ще плащат...докато не се научат да спазват договори! Ако не се разпаднат дотогава.
211
1
 
17
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 7 години
Е, аре ся, настояват... Ми аз пък мога да настоявам да не бяха хвърляли атомните бомби в Япония, да не бяха ходили във Виетнам, в Близкия изток, да не бяха разбишкали онези държави - добре си бяха при "диктаторите", - да не бяха предизвикали световната финансова криза, ама какво от това? Както няма кой мен да ме чуе, така и те ще си останат с настояванията. Аре на бас?
210
4
 
2
 
! Отговори
ед ин там преди 7 години
До аниномен 291,И откога тези огромни територии в САЩ са населени с китайци? Откога има цели райони в България, населени основно с турци? Тези райони и/или територии имат ли/имали ли са автономия(самостоятелна власт) както Крим винаги е имал от доста време насам?
209
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТУК НЕ ПИШАТ РУСОФИЛИ,А БЪЛГАРОФОБИ. ОТ ВСЕКИ РЕД СТРОИ ТАКАВА ЖЕСТОКА ОМРАЗА И НЕНАВИСТ ЧЕ МЕ ПОБИВАТ ТРЪПКИ.
208
4
 
7
 
! Отговори
Оранжев клоун преди 7 години
Пумпалите, как сте? Добре ли е чичко Тръмп? Сега прилича ли ви на клоун или все още е якият пичага който ще постави нещата на мястото им?
207
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В САЩ ИМА ОГРОМНИ ТЕРИТОРИИ НАСЕЛЕНИ С КИТАЙЦИ- ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ ТЕ ПРИНАДЛЕЖАТ НА КИТАЙ, В БЪЛГАРИЯ ИМА ЦЕЛИ РАЙОНИ НАСЕЛЕНИ С ТУРЦИ, ЗНАЧИ ЛИ ЧЕ ТЕ СА ТУРСКИ..................
206
2
 
8
 
! Отговори
Я гледай.... преди 7 години
Хайдеее , и ква стана тя! Тръм бил про руски настроен...На Радев му се стъжни.А как си вярваше че някай ще го чуе и ще свали санкциите.
205
3
 
12
 
! Отговори
ед ин там преди 7 години
ще трябва да си търси политическо убежище някъде на запад, че иначе нищо чудно да бъде и убит! Само че Путин малко или много си е патриот и едва ли и през ума му минават такива варианти! Невъднъж го е казвал- Крим е населен с основно в руснаци не от вчера или от днес, а от повече от 200години! Днес той е в пределите на тази държава, към която трябва да принадлежи! Въпроса е приключен!
204
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Настоявам НАТО да върне Косово на Сърбите.И тогава може да си помислим.
203
4
 
18
 
! Отговори
Прос Селендур преди 7 години
До Анонимен 283Русия ще върне Крим на Украйна...ама на кукуво лято...или когато ти цъфнат налъмите...избери си кое ти харесва по вече...
202
1
 
14
 
! Отговори
ед ин там преди 7 години
До анонимен 283,Като си ръб няма как да разбереш какво е това упорство! Връщането на крим в състава на Руската федерация консолидира руското общество много по-силно, отколкото си мислиш! Само при намек отстрана на Путин, че може да даде властта на полуострова отново на украинските власти(особено пък на тези, които са в момента на власт в Киев), рейтинга му автоматично ще се срине, дори миже да се стигне до импийчмънт! Пък и като се има в предвид колко са злостни руснаците относно предателите...
201
12
 
2
 
! Отговори
До 276 преди 7 години
САЩ са против анексирането на Йемен от Саудитска Арабия - ако такъв въпрос изобщостои. Не знам какво искат йеменците (как биха гласували при референдум). И още: косоварите сами си извоюваха свободата. А в ЛНР и ДНР има руски войници - иначе украинците да са си върнали досега земите. Помисли над разликите!
200
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всички много добре знаят че Русия ще върне Крим. Не мога да разбера какво е това тъпо упорство от страна на Кремъл.
199
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Брей, какви коментари, какво чудо! Народа съвсем изпростя! Защо се пънете за тези, който не ви бръснат и за слива даже! Къде сме ние?