САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна

В ООН Съединените щати осъдиха руската агресия в Украйна
3 фев 2017 14:13, Елка Василева
367
САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

Новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт, тя даде да се разбере, че санкциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна.

Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин обвини прозападните власти в Киев, че са провокирали новата ескалация на насилието, за да си осигурят повод за пълен отказ от Минските споразумения.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че иска да се представи за жертва пред международната общност, тъй като се нуждае от пари.

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия изпробва реакцията на на новия президент на САЩ. Маккейн призова Тръмп да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, за да може да се защити.

Междувременно двете страни в конфликта съобщиха за нови шест жертви вчера, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на убитите след новата ескалация на конфликта през уикенда достигна най-малко 15.

Съобщено бе за смъртта на двама украински войници, един проруски сепаратист и трима цивилни.

Над 9700 души бяха убити от началото на конфликта през април 2014 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още по темата: УкрайнаоонСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Русия и Америка са едни и същи двуличници , , всеки си гледа интереса всичко е геополитика .Америка много се загрижиха за Украйна но нищо не казват на Израел който от 50 год, окупира Палестина за тях мълчат
197
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А, ко тана?
196
0
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
При условие, че не е ясно, предния ми пост е адресиран до анонимен 265!
195
2
 
10
 
! Отговори
ед ин там преди 7 години
Аз пък искам да видя референдум в Крим за връщане към Украйна! МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХА Гледай ти как китайците яко настъпват в Канада, а не в Сибир! Китайците съставляват 10% от населението на канадската провинция Британска Колумбия!МУАХАХАХАХАХАХАХАХАХА В 35 милионна Канада вече живеят близо 2млн. китайци! В 145 милионна Русия същите нямат и милион!
194
12
 
5
 
! Отговори
До 266 преди 7 години
Разликата е принципна.Украинците са по-слаби военно от руснаците, а косоварите са по-слаби от сърбите.Цивилизованият човек обикновено взима страната на по-слабия, защото при конфликт (обикновено) силният е агресорът. Така че няма противоречие в позициите на западняците.
193
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Брест-Литовският мирен договор от 3 март 1918 г , Крим попада в ръцете на Централните сили. Хайде , четете момчета и момичетата преди да пишете
192
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Русия референдумите са забранени
191
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще върнат Крим къде ще ходят. Дори и днес санкциите срещу Русия да паднат, теднецията на затъване на руската икономика няма да се промени, дори ще стане лошо защото конкуретността на руските стоки се е влошила. Добиващата промишленост страда от липса на съвременнии технологии и машините са морално и физически остарели. Русия не е готова да води икономическа война, изоставайки нещата се влошават още повече и повече
190
1
 
8
 
! Отговори
ВЪЛЧО преди 7 години
НИЕ БЪЛГАРЕТЕ ЧЕ ГО ОПРАИМЕ СВЕТО И КРИМ И САЩ НИЕ СМЕ МНОГО ОПРАВНИ И ЗАТОВА У КОЙ СЪЮЗ СМЕ ВЛИЗАЛИ СЕ СМЕ ГО ОПРАВЯЛИ.
189
5
 
19
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
Може, но когато те върнат Америка на индианците !
188
10
 
2
 
! Отговори
Георги Жеков преди 7 години
Всички сте комунисти.
187
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая Ники Хейли от казълбашите ли е, или от мечкадарите. Да не е от Захарна фабрика
186
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците обедняват, но имат кримНие обедняваме и нямаме кримИзвод: така и така обедняваме, да си вземем нещо и ние
185
4
 
18
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 години
Да, Крим е руски !!
184
0
 
9
 
! Отговори
ВЪЛЧО преди 7 години
АРЕ СТИГА С ПРОСТОТИИТЕ СИ БЕ СИТЕ МНОГО ЗНАЕТЕ ЗА КРИМ АМА СТЕ ПРОСТИ И ЗАТОВА ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ Я ЗЕМЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ИСТОРИАТА
183
1
 
15
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 7 години
Аз пък настоявам Косово да се върне на Сърбия.
182
1
 
13
 
! Отговори
бАба Петруна преди 7 години
А па яз настоявам много убедително Бойко да ми подари друго магаре оти онова пръвото го изедохме с кмето на кюфтета
181
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Усеща се наближаването на великата Октомврийска революция в путинова Русия !
180
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При ТръмпУкраинеца: Крим е наш защото имам Нотариален АКТ за негоРуснака: Крим наш защото е наследство от баба ми Путина - АлександраТатарина: Крим е наш защото беше откраднат от баба му Путина на руснакаГерманеца: Крим трябва да е наш защото на него са живели прадедите ниБългарина: Крим е наш защото е исконна българска земя на прапрадедите ни
179
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 249 - ами гражданската война, интервенцията на Антантата, ех младото поколение въобще не обича да чете