САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна

В ООН Съединените щати осъдиха руската агресия в Украйна
3 фев 2017 14:13, Елка Василева
367
САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

Новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт, тя даде да се разбере, че санкциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна.

Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин обвини прозападните власти в Киев, че са провокирали новата ескалация на насилието, за да си осигурят повод за пълен отказ от Минските споразумения.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че иска да се представи за жертва пред международната общност, тъй като се нуждае от пари.

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия изпробва реакцията на на новия президент на САЩ. Маккейн призова Тръмп да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, за да може да се защити.

Междувременно двете страни в конфликта съобщиха за нови шест жертви вчера, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на убитите след новата ескалация на конфликта през уикенда достигна най-малко 15.

Съобщено бе за смъртта на двама украински войници, един проруски сепаратист и трима цивилни.

Над 9700 души бяха убити от началото на конфликта през април 2014 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още по темата: украйнаООНСАЩРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
1
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 години
До Анонимен 203Ето с такива думи се раждат конфликтите, *** ти няма да ходиш да смазваш, а само ще викаш от страни айде наще.
157
8
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Във федерация: 1 влиза се доброволно;2 страните са равнопоставени;3 излиза се при желаниеКое от тези неща го има при т.н. РФ?Светът легитимира едно крещящо беззаконие-сега ще си плаща!
156
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Абе, чудя се от къде идва израза Рашка-говняшка?!"Потърси в нета скулптори от изпражжнение - правят такива в Русия. Може от там да идва.Или от това, че Русия е най-голямата тоалетна на света...
155
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп нарита собака Путин!
154
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Местното население на Крим не е руско, дори там няма славяни. Защитата на тезата за някакви хора гласували на референдум под щиковете на 50 000 солдати е невъзможна в какъвто и да е съд. Просто в моемнта един диктатор проявява магарешки инат
153
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нали уж Тръмп беше приятел на Путин :)))Нали ви казвХ, че русия ще яде още много шамари от САЩ !
152
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руските *** като са толкова отворени що не се орепчат на Китай и да анексират територии? Щото знаят, че ще ядат дървото и ше останат само до Урал.
151
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците са вечно пияни и затова ги наричат алкохолици.А защо на американците им казват кравари ?Защото са каубои, защото работят като отглеждат крави?Ами това си е работа, а не пиене по цял ден като руснаците.
150
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен150 млн. мислят че Крим е руски6 000 млн. мислят че Крим е украинскиАз явно по твоята логика трябва да мисля, че Крим е украински. Да ама не, не мисля така. Крим е руски и това е свършен факт. Който е съгласен плюс.
149
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КУЧЕТО СИ ЛАЕ КАРАВАНЬТ СИ ВЬРВИ КРАВАТА МУЧИ МУУУУУУУУ
148
9
 
5
 
! Отговори
Баба Ванга преди 7 години
До 2020 година Русия ке връща три територии започващи с буквата "К", Крим, Курилски острови и Калининградска област.
147
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България трябва да бъде благодарна на Украйна за Освобождението ни от турско владичество и да издигне паметници на загиналите украинци !
146
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Въпросът е колко време може да издържи Русия на санкциите на ЕС и САЩ. След като дори и Тръмп не призна анексията на Крим, развръзката е ясна
145
0
 
4
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
фронтооми то същото важи и за България или Германия..
144
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
150 млн. мислят че Крим е руски6 000 млн. мислят че Крим е украинскиСпоред международните закони, Крим е украинскиВсичко е ясно.
143
10
 
6
 
! Отговори
Ха- ха- ха преди 7 години
"Патриотите" русофили по лесно биха прежалили присъединяването на кърджалийски окръг към Турция, отколкото връщането на Крим на Украйна! Защото обичат повече Русия и се чувстват по скоро руснаци, отколкото българи.
142
10
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Държава 'Россия' никога не кандидатствала и съответно приемана в никакви междудържавни органи,официално такава държава не съществува. Самолет с надпис ' Россия' може да бъде третиран като нелегитимен!
141
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 7 години
До До SSНе ми плащат бе всичко е по любов и гледам да е колкото се може по близо до реалното, без да защитавам никого.
140
1
 
9
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
178къде видя окупационни войски в БГ преди 89 та, май точно ние бяхме без ....сма нали да се изцвъкаш
139
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 200 години руснаците за пръв път завладяват Крим, където никога преди това не е имало руснаци. До ден днешен е имало много войни и Крим е преминавал в различни ръце. Преди 3 години някакъв диктатор решил да завладее Крим, но това не е достатъчно за да се промени историята. Просто поредния завоевател на Крим и толкоз.