САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна

В ООН Съединените щати осъдиха руската агресия в Украйна
3 фев 2017 14:13, Елка Василева
367
САЩ настояват: Русия да върне Крим на Украйна
Ники Хейли. Снимка: архив, Reuters

Новият постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли осъди "агресивните действия" на Русия в Украйна.

На заседание на Съвета за сигурност на световната организация, посветено на ескалацията на украинския конфликт, тя даде да се разбере, че санкциите срещу Русия заради Крим ще останат в сила, докато тя не върне полуострова на Украйна.

Хейли изрази съжаление, че е трябвало да осъди Русия при първата си поява в Съвета за сигурност. "Искаме да подобрим нашите отношения с нея", подчерта тя. В същото време Хейли отбеляза, че "бедствената ситуация в Източна Украйна налага ясно и силно осъждане на руските действия".

В заключение постоянният представител на САЩ в ООН призова за незабавно прекратяване на сраженията и за пълно изпълнение на мирните споразумения от Минск.

Първата изява на Хейли в Съвета за сигурност бе очаквана с огромен интерес като индикатор за отношенията между Съединените щати и Русия при правителството на новия американски президент Доналд Тръмп. Те се влошиха чувствително при неговия предшественик Барак Обама след анексирането на Крим от Русия, като Тръмп даде заявка за тяхното подобряване.

Руският постоянен представител в ООН Виталий Чуркин обвини прозападните власти в Киев, че са провокирали новата ескалация на насилието, за да си осигурят повод за пълен отказ от Минските споразумения.

По-рано президентът Владимир Путин обвини Украйна, че иска да се представи за жертва пред международната общност, тъй като се нуждае от пари.

Американският сенатор Джон Маккейн заяви, че Русия изпробва реакцията на на новия президент на САЩ. Маккейн призова Тръмп да предостави на Украйна смъртоносни оръжия, за да може да се защити.

Междувременно двете страни в конфликта съобщиха за нови шест жертви вчера, предаде Асошиейтед прес. С това общият брой на убитите след новата ескалация на конфликта през уикенда достигна най-малко 15.

Съобщено бе за смъртта на двама украински войници, един проруски сепаратист и трима цивилни.

Над 9700 души бяха убити от началото на конфликта през април 2014 г.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още по темата: украйнаоонсащРусия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 7 години
До Анонимен 328не Ано Умни САЩ се ***** на проблема като направи прецедента КОСОВО. Ако го нямаше Казуса Косово тогава нямаше да ги има казусите Абхазия, Осетия и КРИМ и поради факта че Косово е легитимен колкото и да не им се иска последвалите го казуси също са легитимни.
237
0
 
1
 
! Отговори
бг преди 7 години
Краст.ите в Брюксел да настояват нацистките САЩ да върнат Флорида на Испания (членка на ЕС ).
236
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И с Руската земя разполагат самите руснаците а не краварите ! Що не върнат Калифорния и тексас на Мексико ??
235
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Та и Аляска е Руска -що за нея нито дума ? Ами Косово амиГуантанамо що за тях нито дума ? Ъ ?
234
5
 
14
 
! Отговори
ВЕЛИКАЯ РУССИЯ преди 7 години
До КРИМ Е УКРАЙНАУкрайна е ама другия път. Крим винаги е бил Руски. Това, че на времето пияния украинец докопал се до властта Хрусчов го е подарил на укрите не означава, че е украйнска територия. В Крим живеят само руснаци преди е било така, сега е така и така ще си остане.
233
3
 
8
 
! Отговори
ед ин там преди 7 години
До анонимен 328,Ти пък като четеш бързо, явно прскачаш редове и ти убягват доста факти! Реално от ядреното оръжие на Украйна повече се страхуваха тогава на запад! Пък по това време Русия правеше всичко, каквото и каже новите силни на тогавашния ден! Махнете се от Германия- махнаха се, дайте ни газ и нефт на безценица- дававаха им! Само да те питам, дали при условие, че Украйна притежаваше ядрено оръжие, западняците щяха да се осмелят да правят преврати в Украйна?
232
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Няма как санкциите да се отменят, алтернативата е ВОЙНА! Русия се изс..а на международното право, погази го зверски с Крим. Истината е, че сега решение на проблема просто НЯ-***!
231
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
уплаши, ако беше демонстрирал решителност на момента, изпращайки 2-3 самолетоносача в Черно море Путин щеше да насе..е и подвие опашката,, но НЕ, Обама не е Рейгън, уви, май...та абдикира от световните проблеми, хвърляйки света в хаос.
230
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много, ама много *** народ има, мъка голяма. Ще го обясня бавно, ако някой не може да чете бързо. Та, навремето, когато Украйна се отказа от ядреното си оръжие, цената беше да й се гарантира неприкосновеност на границите и липса на претенции към суверенитета (общо казано). ГАранти!!! на ТАЗИ МЕЖДУНАРОДНА договореност станаха РУСИЯ, САЩ и АНГЛИЯ!!! После Русия като ку...ва НАРУШИ този договор - достатъчен повод за война, НО, ОБАМА беше президент и ..., санкциите заместиха войната, щото онзи се
229
8
 
4
 
! Отговори
ГБ преди 7 години
"ИМАМ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ТРЪМП НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ ТОЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ООН,СИГУРНО ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА,"Ха, ха! Друг път! Тръмп оня ден я назначи. Ако на някого още не му е ясно, Путин си намери майстора.Я сега руски самолет да прелети в опасна близост до американски боен кораб, ама не смее. Това да не ти е добричкият Обама.
228
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми що не върнете Аляска на руснаците ! Ъ !
227
4
 
4
 
! Отговори
Бай Йордан от Сливен преди 7 години
Ей тук ей сега е момента бай ви Тръмп да използва любимата си фраза: "Ms. Hailey.....you FIRED!"
226
16
 
8
 
! Отговори
Как е у нас преди 7 години
Радев е един обикновен ***, когото червените заставиха да се прецака, защото те нямаха кандидат. Ожениха го за любовницата му много набързо преди изборите. Сега Радев Селяка дори не знае къде се намира , а ПиАр му е собствената жена, която е почти неграмотна!Неграмотния народ си избира такива
225
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Украинци проливаха кръвта си за освобождението на България"Toгизе нямаше укри. Всичките се пишеха руснаци. Недей да лъжеш нагло.
224
1
 
4
 
! Отговори
БГ преди 7 години
ИМАМ ЧУВСТВОТО,ЧЕ ТРЪМП НЕ ЗНАЕ КАКВО ГОВОРИ ТОЗИ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ООН,СИГУРНО ЩЕ БЪДЕ СМЕНЕНА,МОЖЕ БИ СЕ ГОВОРИ ОЩЕ ОТ СТАРАТА ВЛАСТ.СЛЕД НЯКОЛКО МЕСЕЦА ЩЕ ВИДИМ,ДОКАТО ВСИЧКО СЕ ПРОМЕНИ.,ПРИ ТРЪМП.ПРИ НАС 27 ГОДИНИ ЗАТЪВАМЕ В РОБСТВО,СКУБЯТ НИ ОТВСЯКЪДЕКАЗВАТ ,ЧЕ СМЕ БЕДНИ,ГЛУПАВИ И НИ ВЗЕМАТ ПРИРОДНИТЕ БОГАСТВА,НЕ СТРОИМ НИЩО,ИСКАМЕ ДА КАРАМЕ МЕСЕЦА НА ВОДА И ТОК.,МЕЖДУ ДРУГОТО МАЛКО ХЛЯБ И КИСЕЛО МЛЯКО,КАКЪВ УЖАС ОТ 27 ГОДИНИ КОЛОНИАЛНО РОБСТВО,САМО БЕДНОСТ И ВИСОКИ ЦЕНИ.УКРАЙНЦИТЕЩЕНИСТИГНАТ.
223
3
 
7
 
! Отговори
али баба преди 7 години
САЩ НАСТОЯВАТ.....АЗ НАСТОЯВАМ ФАЩ ДА СИ СЪБИРА БАГАЖА ОТ БЪЛГАРИЯ И ЕВРОПА...НА НЯКОГО Х-Я ЛИ ДЪРЖЪТ НА 2- МЕСТА........МАРШ В КИРЛИВАТА ВИ АМЕРИКА....
222
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 310Какъв е този украински народ, дето едвам чете на украински, а у дома си говори на руски. И ние си имаме един такъв народец преди време западняците, а и комунистите след това, го нарекоха "македонски". На тия два "народа" историята може да се прочете в един sms.
221
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много ги боли за Крим. Те си знаят, че е руски, но от това спичането е още по-голямо. Тая леля да вземе да прочете някоя друга книжка.
220
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украинци проливаха кръвта си за освобождението на България, а безродниците плюят по техните правнуци защото си защитават страната от терористите в Донбас (финансирани и подпомагани с танкове, ракети и автомати от международния терорист Русия)! Аз казвам, че няма нищо, което да победи коравият украински народ, който преживя руско робство, 80 години съветски комунизъм, голодомор, Чернобил, олигархичен руски посткомунизъм и какво ли още не! Украинците са МЪЖЕ, а руснаците ще ядът дървото!
219
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия говорят за Крим, все едно населението там няма думата. А се водят автономия.Ако настояваха за демократично провеждане на референдум в Крим - щях да ги подкрепя...Но те не искат демократично решение. Хич не им дреме нито за укрите, нито за Крим, повервайте ми.