Една страна от НАТО смята, че Тръмп е прав

От Литва: Европа да инвестира повече в отбрана
7 фев 2017 22:50, Елка Василева
23
Една страна от НАТО смята, че Тръмп е прав
Снимка: архив, Reuters

Американският президент Доналд Тръмп бе прав да посочи страни членки на НАТО, които не дават достатъчен принос, смята една от балтийските страни, планираща през следващите години да преизпълни поставената от алианса цел за отбранителни разходи, пише Блумбърг.

Достигането на набелязаните 2 процента от БВП за отбрана е от полза за целия западен свят, тъй като чрез това се повишава сигурността, заяви литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис. Тримилионна Литва възнамерява да изпълни тази цел догодина и може да я надмине, достигайки 2,5 процента до 2020 г., каза той в интервю в столицата Вилнюс.

"Господин Тръмп беше много прав с изпратеното си послание по време на предизборната кампания, че Европа трябва да инвестира повече в отбрана", каза Кароблис в петък. "Това наистина е сигнал за пробуждане за всички държави от ЕС."

Възходът на Тръмп разтърси американските съюзници от балтийския регион до Украйна, като и на двете места бяха принудени да следят внимателно процъфтяващата хармония в отношенията между новия американски лидер и руския президент Владимир Путин.

В Европейския съвет беше постигнато съгласие миналата година, че държавите от ЕС трябва да се придържат към директивите на НАТО за разходите за отбрана.

Сигурността отново излезе на преден план на фона на разгорелите се стълкновения в Източна Украйна между правителствените сили и подкрепяните от Кремъл бунтовници.

Въпреки намалялото насилие в Авдеевка - украинския град в епицентъра на поредното припламване на продължаващия от почти три години конфликт - боевете продължават. Украинският президент Петро Порошенко разговаря в събота с Тръмп, чието правителство заяви, че е "много обезпокоено" от ескалацията.
"Обстановката в областта на сигурността не ни позволява да се отпуснем", каза Кароблис.

По думите му нуждите на отбраната на Литва "са значителни", като сред задачите, които трябва да се решат, са развитие на инфраструктура, увеличаване на личния състав на въоръжените сили и модернизация на въоръжението. Министерството на отбраната планира да създаде централизирана агенция за покупки във военната сфера с цел да се повиши ефективността. Закупуването на техника поглъща около една трета от военния бюджет.

Освен харчовете може да възникнат и други въпроси за функциите на НАТО, посочи Кароблис. Според него в тях могат да бъдат включени мерки за повишаване на контратерористичния фокус на алианса.

"Вместо да си създаваме съмнения и безпокойства за американското правителство, трябва да работим с господин Тръмп", каза Кароблис. "И на тях са им нужни съюзници."
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: натоЛитваДоналд Тръмп
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
9
 
! Отговори
Балканец преди 7 години
Страх ги е литовците, щото са им я сърбали попарата на "боярищниците". Прави са завалиите.
15
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен----------------Тия пък какво толкова се напъват,трябвало им увеличаване на числеността на армията,откъде бе?----------------Прочети за член 5 от Договора за НАТО, преди да пишеш глупости!
14
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пък какво толкова се напъват,трябвало им увеличаване на числеността на армията,откъде бе? Нали са един файтон хора колкото и да се напъват повече хора няма как да съберат.А и да съберат,какво? Руснаците само на марш да минат на 100 метра от границата и ще им изпопадат панелките.
13
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Наивен..............Не разбирам защо се напъват тези от Литва....................Не се наивен, ами си зловреден руски ***. Литовците искат да бъдат свободни и да не ги гази отново руски ботуш. Нещо, което доброволните руски роби никога няма да разберете.
12
7
 
6
 
! Отговори
Наивен преди 7 години
Не разбирам защо се напъват тези от Литва. Държавата им е супер джудже и целия си брутен продукт да дадат за въоръжение, пак ще са една нула във военно отношение. Не разбират ли че американците умишлено ги плашат, за да имат повод да си наместят базите под носа на Русия. И техния президент е като нашия бивш.
11
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия ще купят по два чифта памперси на всеки военослужещ и ще си покрият двата процента от БВП-то за военни цели.
10
8
 
23
 
! Отговори
да преди 7 години
ама тия л'акеи Литва наистина ли си въобразяват, че в очите на САЩ са.. съюзник :)))) жалка картинка
9
2
 
2
 
! Отговори
Така преди 7 години
И *** какво ? Премекти си го от левия в *** !
8
12
 
2
 
! Отговори
ШибиРиби преди 7 години
Аз смятам че Тръмп докато не са му били шута трябва да изтъргува балтийските републики и да ги даде на руснаците в замяна да спрат да си пъхат гагата на Балканите
7
4
 
11
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 7 години
обама много хубаво изработи ес продаде си оръжието испрати войската си да им платят че ги пазят от агресора и тези балъци от ес се съгласиха също и бг.русия никога няма да води война с никоя държава ако искаш мир създавай таково оръжие че всяка държава да се страхува
6
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
С две думи думи НАТО си е разтворило краката и не може да ги събере, след като Тръмп свърши с тях и ги изостави ще приличат на изоставената девственица.
5
9
 
16
 
! Отговори
м..да преди 7 години
И те не са назад..- Кароблис-това е литвенинския Плевналиев
4
15
 
22
 
! Отговори
Искаме мир! преди 7 години
Не искаме НАТО! Искаме мир!
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Туй дето го е намислил Тръмп е добре, но държавата не е тая. За него в пълна сила важи поговорката правилния човек на неправилното място, то в САЩ всичките чистокръвни немци да речем.
2
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ама Тръмп каза, 70% от разходите да си поеме Нато. А това означава да с*рете гладни. Не че сте се охранили много.
1
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гоуемата държава, супер!