Руски милионер възражда Руската империя на Кирибати

Антов Баков ще наеме три острова от държавата архипелаг
7 фев 2017 11:40, Елка Василева
27
Руски милионер възражда Руската империя на Кирибати
Снимка: архив, Reuters

С твърде екзотично и интригуващо начинание се е заел руският милионер Антон Баков, пише британският вестник "Гардиън".

Баков и съпругата му Мария искат да вземат на лизинг три острова от държавата архипелаг Кирибати в Тихия океан и да създадат там алтернативна Русия, възраждайки Романовата династия.

Милионерът вече е в напреднали преговори с правителството на Кирибати, като е изложил пред него плановете си за инвестиции в размер на стотици милиони долари в икономиката на бедната островна държавица.

Баков, който е бивш депутат в Държавната дума, е проучил няколко варианта за възраждане на Руската империя, като за целта е оглеждал страни като Черна гора и друг тихоокеански архипелаг, Кук, преди да се спре на Кирибати, пише "Гардиън".

Трите острова, които той иска да наеме - Малден, Старбък и Милениум - са необитаеми. Баков планира да изгради на тях туристическа и бизнес инфраструктура. Парите, които той смята да вложи за целта, са най-голямата инвестиция, предлагана някога на Кирибати.

"Бяхме привлечени от Кирибати заради чудесния климат, големите необитаеми острови и малобройното население, което явно ще бъде силно облагодетелствано от нашата финансова помощ", казва Баков, цитиран от британския всекидневник.

След среща със семейството на Баков в началото на тази година президентът на Кирибати Танети Мамау е тръгнал със свита от свои министри лично да инспектира трите острова. Обиколката ще трае около месец и решение дали да бъде приетата офертата на руския милионер ще бъде взето в края на този месец.

Баков планира да изгради там летища и пристанища, соларни електростанции, инсталации за питейна вода, болници, училища и селища за работниците и служителите. Той иска да развие тропическо земеделие и да основе Руски имперски университет.

Осъществяването на целия проект ще отнеме между 10 и 15 години, е пресметнал руският милионер. Работна ръка ще бъде доставена като начало от съседните Великденски острови, намиращи се на 670 км. Правителството на Кирибати освен от преките инвестиции ще печели още от данъци и мита.

Макар че островите ще бъдат база за Романовата империя, Баков не очаква много руснаци да се заселят за постоянно на Кирибати, тъй като екваториалният климат е доста непривичен за тях, а и разстоянието е твърде голямо. Финансовите инвестиции от руски граждани според него обаче ще бъдат значителни.

Правителството на Кирибати е съблазнено от руската оферта и по друга причина. Глобалното затопляне и очакваното повишение на морското равнище заплашват да потопят голяма част от островната държава. Само огромни инвестиции могат да предотвратят тази катастрофа, дължаща се на климатичните промени, твърди местният депутат Емил Шулц, цитиран от "Гардиън".

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
6
 
5
 
! Отговори
Путин преди 7 години
Разширяваме се...
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не наеме сахалин от Русия и там да си прави алтернативна русия
1
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 7 години
Думи нямам:-)