Папата разкри тайната на душевния си покой

Проблемите ги споделял в бележка, адресирана до Свети Йосиф
9 фев 2017 20:43, Василия Пейчева
9
Папата разкри тайната на душевния си покой
Снимка: Архив, Reuters

Папа Франциск разкри тайната на душевния си покой и начина, по който се справя с проблемите, пише в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Тези разкрития главата на Римокатолическата църква е направил миналия ноември пред участници в 88-ата годишна асамблея на мъжките религиозни ордени и конгрегации. В паузата на официалното заседание на асамблеята папата провел неформален разговор с 140-те присъстващи на религиозния форум. Той отговорил на техни въпроси и се вслушал в техните критики.

"Хубаво е да те критикуват. Това ми харесва, винаги ми е харесвало. Когато критиките са такива, че те карат да израстваш, аз ги приемам, отговарям им", казал папата. После споделил, че най-трудните въпроси, които са му били задавани досега, са идвали не от духовни лица, а от младежи.

"Младите са дръзки и искрени, те питат най-трудните неща", казал папата, преди да започне да отговаря на въпросите на присъстващите духовни лица.

В един момент от беседата Франциск бил запитан как съумява, въпреки предизвикателствата, напрежението, конфронтациите и трудната пастирска мисия, да запази ведростта си и да изглежда като човек, който е напълно спокоен. В отговор папата признава, че във Ватикана също има корупция, но това не пречи на съня му и не нарушава душевния му покой.

"Има корупция във Ватикана. Но аз съм в мир със себе си. Ако има проблем, го споделям в бележка, адресирана до Свети Йосиф и я поставям под статуетка на светеца, която държа в спалнята си. Това е статуетка на Свети Йосиф, който спи. Сега той спи буквално върху дюшек от бележки, които съм написал!", споделя папата, визирайки многото проблеми, с които се е сблъсквал и ги е описвал в бележките си.

"Ето защо аз спя добре. Това е благодарение на Бог. Спя винаги по шест часа. И се моля. Моля се по моя си начин", допълва Франциск и разказва, че когато моли, взима винаги в ръцете си Библията и спокойствието и мира в душата му нарастват.

"Моят душевен покой е дар от Бога. Дано той не ми отнеме този дар!", допълва папата.

Той споделя, че никога не е взимал успокоителни и че следва съвета на италианците, а именно, че душевният покой се нуждае от "здравословна доза непукизъм".

Франциск споделя пред религиозните представители, че като архиепископ на Буенос Айрес е бил много по-напрегнат и изпълнен с безпокойство, но след избирането си за папа е почувствал дълбок душевен покой и това чувство не го е напуснало и досега.

После папата казва, че всеки трябва да открие "корените" на онова, за което е бил предопределен от Бог.
Към хората на висши постове папата отправя призива да се научат "да страдат с много голямо смирение, но никога да не си измиват ръцете от проблемите само и само, за да запазят душевния си покой".

"Да, в Църквата има хора, които като Пилат Понтийски си измиват ръцете, за да са спокойни. Но един висшестоящ, който си измива ръцете не е нито баща, нито е от помощ за хората", казва папата.

На въпрос за сексуалните посегателства над деца, извършени от духовници, папата казва:

"Нека го кажем ясно - това е болест. И ако не сме убедени, че това е болест, то проблемът няма да може да се разреши, както трябва".


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
6
 
! Отговори
Душевният му покой?! преди 1 година
Това отдавна е ясно - "Дреме ми на дядовия! "Шефът" да им бере гайлето..."
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свети Йосифе, ти не ползваш ли вече Фейсбук, Вайбър или Туитър?
Стига с тия хартиени бележки, време е и Папата да се замисли за екологията и да спаси някое дърво! Мислете в зелено!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Папата е ......
4
1
 
20
 
! Отговори
smej преди 1 година
Пълен нещастник. Убиват християни в цял свят, но той блее за мюсюлманите. И пише бележки на св Йосиф. Прави се на световен пастир, а е един маскиран в дълги дрешки тарикат.
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Миенето на ръце е нещо хубаво.Предпазва от доста болести.Същото не може да се каже ако превърнете ЕС в приют за мърляви талибани.
2
2
 
5
 
! Отговори
vlady преди 1 година
Уместно е да споделя проблемите с колегата католикос Карекин II Нерсисян върховен патриарх на всички арменци.
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не нам