Румънските затвори претъпкани с корумпирани

Брюксел: Ще ви дадем пари, не пипайте закона
9 фев 2017 16:40, Никола Димитров
17
Румънските затвори претъпкани с корумпирани
Снимка: архив, Reuters

Една от причините румънското правителство да предложи промяна на закони за преследване на корупцията е състоянието на затворите, които са препълнени. Това съобщи първият зам.-шеф на Европейската комисия Франс Тимерманс, позовавайки се на информация от Букурещ. Ситуацията в Румъния след започване на масовите улични протести беше обсъдена от Европейската комисия.

Кризата в Румъния беше предизвикана от изненадващото приемане на правителствено постановление, с което се променя квалификацията на състава за злоупотреба със служебно положение.

Новото социалистическо правителство иска корупция да се отчита, само ако щетата за държавата надвишава 44 000 евро, вместо 20 000, както досега. Промяната ще доведе до прекратяване на разследванията и делата срещу десетки политици, включително лидера на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня.

Още по темата

Това изкара на улицата стотици хиляди румънци в най-масовите антиправителствени протести от падането на комунизма. Под натиска на гражданите кабинетът обяви, че отменя наредбата, но все още не е ясно дали поправката няма да бъде прокарана през парламента.

"Имаме уверенията на правителството, че няма да се опитва да наложи промените, но продължаваме да следим отблизо какво се случва", заяви първият заместник на Юнкер Франс Тимерманс.

Той обеща Еврокомисията да помогне на правителството с проекти, които да подобрят условията в затворите, ако причината за вдигането на летвата за корупцията е, че те са пренаселени.

"Готови сме да сътрудничим, но искаме да е ясно, че борбата с корупцията не трябва да бъде изоставяна и трябва да продължава така успешно, както досега, за да стигнем до момента, когато реформите ще станат необратими. Това е, което румънските граждани искат и заслужават, и ние сме на тяхна страна", заяви Тимерманс.

Заместникът на Юнкер напомни, че само преди 2 седмици Брюксел похвали Румъния за "значителен напредък" по изпълнение на механизма, чрез който ЕС следи нея и България за борбата с корупцията и за реформата в правосъдието. Отчетено беше, че през последните 4 години Букурещ е постигнал устойчив прогрес и реформите са станали необратими.

"В интерес на всички ни да не се окаже, че в този изключително труден маратон, който е в последните си метри, румънските власти обръщат гръб на финала и започват да тичат в обратната посока", предупреди Тимерманс.

Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер обеща преди края на мандата си през есента на 2019 г. наблюдението върху България и Румъния да бъде свалено, ако реформите са факт.

В края на януари Еврокомисията даде 17 препоръки на България и 12 на Румъния, с условието, че ако бъдат изпълнени, тя ще предложи прекратяване на наблюдението, което води вече 10 г.

Основните задачи за румънците са изработване на прозрачна система за назначаване на главен прокурор и негови заместници, ограничаване на имунитета на действащите министри и изработването на конкретни критерии за свалянето на депутатски имунитети. Изисква се още приемането на етични кодекси за поведението на депутати и министри, както и приемане на внесените от предишното правителство поправки в Наказателния кодекс. Състоянието на затворите не е сред проблемите, идентифицирани от Брюксел в доклада по механизма за сътрудничество и проверка.


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
46
 
! Отговори
У нас също преди 3 години
И у нас също е претъпкано ... само че на Пампорово.
Напрягам се да се сетя за някой осъден у нас ... уфф мнофо ми е трудно че даже започвам да си мисля че няма дори един. Овцеее събудете се
7
0
 
44
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Винаги има място за още. Примерно в едни от най-добрите затвори в света като Khao Bin, Bang Kwang, Rayong, Kerobokan, Karangasem, Permisan, Batu и т.н. площта на човек е около 1m2 и осъдените спят на рогозки на пода.
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да ги пращат в *** да се похвалим че и в наш затвор лежи осъден политик-защото това скоро няма да стане.
5
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ко ли не правят хората от ЕС да ни научат наред. То няма братче.... индианци...само корупция и мизерия. Ако бях на мястото на богатите и разумни държави още 2007 щях да напусна ЕС. Просто нямаме оправия.
4
0
 
41
 
! Отговори
Нас преди 3 години
А при нас кога !?
3
1
 
37
 
! Отговори
Темида преди 3 години
ЗАда стане и при нас като при Румънците ще гласувам за БСП....да разсипят съвсем държавата и да стане натърпимо и хората най-накрая да станат и да се събудят.....за съжаление друг изход не виждам.
ЗА 25 години колко политици има в затвора влезли в България, или те тук са най-чистите от целия свят?
2
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ защо не взе пари и да започва да строи затвори, явно не му е мерек да си осигури бъдещето на него и останалите калинки.
1
1
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Улавяте ли разликата? В България е пълно с корумпирани и далавераджии, но в затворите лежат само будали, откраднали кокошка.