САЩ създават глобален рускоезичен тв канал

С "Current Time" ще се контрира руската пропаганда
9 фев 2017 07:52, Елка Василева
110
САЩ създават глобален рускоезичен тв канал
Снимка: архив, Reuters

Две финансирани от американското правителство електронни медии създават глобална рускоезична телевизионна мрежа като алтернатива на контролирани от Кремъл медии, които според Асошиейтед прес разпространяват пропаганда и дезинформация.

Новият глобален тв канал се нарича „Current Time“ ("Текущо време") и ще се ръководи от базираното в Прага "Радио "Свободна Европа/Радио Свобода" с помощта на базираното във Вашингтон радио "Гласът на Америка".

Новият канал стартира официално тази седмица, макар че тихомълком започна да се излъчва още миналата година. Шест часа от денонощната му програма са отделени за предавани на живо новинарски емисии, включително едночасово пряко предаване от Вашингтон и второ такова от Прага. Програмата на " Current Time " е насочена към рускоговорещи хора по цял свят, за да им предлага "базирани на факти новини", каквито болезнено липсват на руския медиен пазар, отбелязва АП.

Глобалната тв мрежа, която ще се предава в Европа по кабел, сателит и по интернет, е американски опит да се ограничи хегемонията на "мощната руска пропагандна машина", най-ярки представители на която са държавните тв канали "Спутник" и РТ, добавя АП.

Според САЩ тези и други руски медии изопачават представите на руснаците за политиката и действията на тяхното правителство. Руската публика, твърдят те, има твърде ограничени източници на независими новини и тази липса трябва да бъде запълнена.

Нашата програма "не е замислена като пропаганда или контрапропаганда. Ние не възнамеряваме да се въвличаме в реакция на политическа програма, зададена от който и да е, в Русия или другаде", заяви по този повод Том Кент - шеф на "Радио Свободна Европа/Радио Свобода".

АП припомня, че мисията на финансираното от САЩ радио има като мисия "подкрепата за свободата на словото и демокрацията по света". Тази мисия се корени във времената на Студената война, когато имаше нужда да се предоставят на хората отвъд Желязната завеса алтернативни гледни точки.

Според АП приемането на програмата в самата Русия ще бъде затруднено поради липсата на договорни отношения с местни доставчици. Затова тамошните зрители ще могат да приемат програмата на американската рускоезична телевизия чрез сателит, специални приложения за приемане по интернет или на живо от сайта на " Current Time ".
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
10
 
! Отговори
ЛЪЖИТЕ НА ЗАПАДА преди 7 години
стават вече нетърпими. Даже не дават думата на никой друг. Пък реват за свобода на словото.
32
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западната пропаганда вече се приближава към фашизма. Ние единствено сме прави, и друго мнение не може да има. Ако има то е грешно и тази държава или човек ще трябва да се поправят със сила. Много е любопитно,че нашият Иван Кръстев в последния брой на списанието "Русия в глобалния свят" / започва да осъзнава това и вече открито критикува САЩ и запада. Русия днес я мразят защото действа против запада само с неговите методи.
31
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби 31Боби пак се занимаваш с фалшива руска пропаганда. Няма нищо общо между Косово и Крим. Косово е държава, а Крим е насилствено присвоена територия към РФ. От тук нататък каквито и сравнения да правиш между Косово и Крим изпадаш в глуха руска пропаганда.
30
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БобиБоби, това не е твоя територия да се занимаваш със защита на руската пропаганда и агитация. Я ни обясни голямото руско военно техническо превъзходство на руските бойни машини по суша, въздух и море. Обясни ни за колко часа руската армия ще отиде до Лондон за да си измият краката в Темза. И не забравяй да споменаваш великата руска бойна техника с пълната им индикация МИГ-99 Куб на Квадрат С-1000 АбВ-ГЗ и т.н.
29
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кеф на квадрат. Пуснаха духа от бутилката, като си мислеха, че с Мрежата и поголовното следене ще контролират всичко и всеки по 24/7/365. А сега, когато информацията се разпространява за секунди, става невъзможно да се провежда пропаганда от какъвто и да било тип - истината изплува мигновено. Винаги има очевидци, всеки снима и може да пише в Мрежата.Мене ако питате са силно паникьосани.
28
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби"сватби и други подобни местни културни събития" Откога сватбите на джихадистите станаха културно събитие. Ето това е пропагандата която води Русия срещу нормалния свят, а ти си войник на Кремъл в тази битка. Не виждаш унищожените десетки училища и болници в Алепо от руските военно престъпници, но повтаряш руската мантра за някакво сборище на джихадисти, че било сватба на всичкото отгоре и високо духовно събитие като самите високо духовни човеци от Русия.
27
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Боби..........Значи според теб рашките лъжат така ли?....................................Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже. А пропагандаторите като теб тиражират тези лъжи. Въпрос на култура и ценности!
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ПаметливСтава въпрос за ПОПРАВЯНЕ. Китайците са много добри на ремонтите!
25
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До погребален агент"Ако Current Time лъже, това било истина. А ако Россия 24 казва истината, това било пропаганда."Е каква истина казва Россия 24, че Украйна е фашистки агресор, че Крим бил руски, че Башар Асад се борел за мир и т.н идиотизми на които русофилкото простачество се възхищава.
24
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп пак подхлъзна рашките на бананова ***. Рашистите очакват снемане на санкциите, а получават бой по прогандната си мyтра.
23
0
 
7
 
! Отговори
погр ебален агент преди 7 години
Ако Current Time лъже, това било истина. А ако Россия 24 казва истината, това било пропаганда.
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Паметлив""Русия е грешка,която скоро ще бъде поправена"Доколкото си спомням,всички дето са тръгнали да го правят в крайна сметка са дали фира."Имаш предвид СССР. Ей много си паметлив ще знаеш. Друга фира освен СССР няма. Сега същото чака и любимата ти Русия.
21
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най-сетне да се отговори подобаващо на руските безкрайни лъжи и балайки по отватителната пропагандно-лъжлива Раша Тудей разпространяваща денонощно фейкови новини.
20
1
 
5
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
До Анонимен"Русия е грешка,която скоро ще бъде поправена"Доколкото си спомням,всички дето са тръгнали да го правят в крайна сметка са дали фира.Няма индикации,че сега ще е по-различно.Не че руснаците са свястна стока,ама реагират много нервно когато някой тръгне да ги унищожава.Не дай си Боже да си замесен в тая работа!
19
1
 
4
 
! Отговори
агитпроп преди 7 години
Пример за тъпотията на тази "телевизия": При последното посещение на баба Ангела в Москва, в залата имало някакво куче, което всички галели. Според коментатора, това куче трябвало да води психологическа война срещу Меркел, като я изплаши. И тя да се н**ка. Въпроси има ли?
18
0
 
5
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Крайно време беше!Нека да има конкуренция и да спечели който лъже по-добре!
17
1
 
13
 
! Отговори
Българин преди 7 години
Какво значи руска пропаганда? САЩ да не очакват руските медии да говорят против Путин и против Русия? Или просто искат да заменят една пропаганда с друга. Просто не могат да свикнат краварите, че света вече не е техен, а е многополюсен.
16
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е грешка, която скоро ще бъде поправена.
15
0
 
3
 
! Отговори
ас преди 7 години
защо коментара ми е променен ? или не можем да споменаваме 6лум6еpг бг ?
14
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 6Искаш да кажеш, че на запада са останали мозъци?????? Бегай бе........Там освен едни ходещи портфейли, пълни стомаси с ГМО, коли от пластмаса и бит напълнен с ненужни *** НИЩО ВЕЧЕ НЕ Е ОСТАНАЛО! Младежта, за да си направи селфи се катери по небостъргачи и високоволтови линии! И ТОВА Е ОТ МНОГО АКЪЛ??????? Бегай бе.....