Юнкер: Няма да се кандидатирам за втори мандат!

Съмнява се 27-те страни да останат единни при преговорите за Brexit
11 фев 2017 19:07,
42
Юнкер: Няма да се кандидатирам за втори мандат!
Снимка: БТА, архив

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви пред германското радио Дойчландфунк, че няма да се кандидатира за втори мандат, предадоха ТАСС и Франс прес.

Бившият люксембургски премиер, който сега е на 62 години, оглави Европейската комисия през ноември 2014 година, след като дълго време беше председател на Еврогрупата, обединяваща министрите на финансите от еврозоната.

Петгодишният му мандат може да бъде подновяван само веднъж.

Юнкер изрази съмнение, че 27-те страни от ЕС ще останат единни, докато преговарят за излизането на Великобритания от съюза, съобщи Ройтерс, като уточни, че интервюто ще бъде излъчено утре.

Останалите 27 страни още не знаят, но британците вече знаят много добре как да постъпят. Те биха могли да обещаят на една страна едно, на втора страна друго, а на трета страна - нещо различно, и накрая няма да има обединен европейски фронт, изтъкна той.

Юнкер допълни, че Великобритания не може да преговаря по търговски споразумения, докато е член на общността.

Председателят на Европейската коментира и Гърция в интервюто за германското радио Дойчландфунк.

Третата спасителна програма за Гърция може да се разпадне, тъй като Международният валутен фонд (МВФ) още не е решил дали да участва в отпускането на допълнителна помощ, заяви той, цитиран от Ройтерс.

"Да, тя е на нестабилна почва, в смисъл че не виждаме как МВФ може да се справи с този проблем", посочи Юнкер в интервюто.

"Нито една страна не е успяла да извърши по-големи стъпки от Гърция за засилване на конкурентоспособността", допълни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
5
 
42
 
! Отговори
смЕх преди 7 години
Проблема е не ,че си отива и няма да липсва на никой ,а в това че уби надеждите на хората. При тоя ЕС се превърна в синоним на слугата на кравари и $оро$оиди и от идеята за една Европа на европейците нищо не остана.
6
4
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хитър е не може да му се отрече - усеща, че края идва и после който хванат .... знаете какво ще последва!
5
8
 
36
 
! Отговори
ЕС=СССР преди 7 години
На практика няма голяма разлика. Както в СССР никой не избира президента или Генералния секретар, так в ЕС никой не го е избирал ЮНКЕР или подобните нему. Всичко е въпрос на пазарлък м/у 4 РАЙХ на МЕРКЕЛ, Бившото Френско Величие и Колониална Велика Британия. Нищо не се промеенило от 100 години. Има само илюзия за демокрация и прах в очите на наивниците. Е, на дребните подхвърлят някой кокал като нищо не значещи комисари, но само на верни кучета като госпожа ЙЕС, която затвори 4 блока на АЕЦ
4
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че кой пък те кани..
3
5
 
38
 
! Отговори
Опааа.... преди 7 години
Мишлетата май май напускат кораба!
2
5
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То никой не те е канил за втори мандат.
1
13
 
23
 
! Отговори
Жан не е лошо момче преди 7 години
Него не можаха да го оценят. Той не допусна грешка при управлението на ЕК. Единственото за което и той съжалява ( наскоро говорих с него) е това , че не е могъл да се омъжи и да заведе зет на родителите си. А вече е навършил 63 години. Той много се радва на сватбата на сегашния премиер на Люксембург - Шарл Мишел, който се омъжи през месец май 2015 г. Очаква се Мишел да наследи Жан в ЕК. Това ще донесе стабилност на Съюза, защото знаем, че новия президент на САЩ обича да посяга в последно време и на мъже.