Тръмп защити експулсирането на незаконни мигранти-престъпници

Репресията срещу тях е предизборното ми обещание, обяви той
12 фев 2017 19:58, Анисия Иванова
38
Тръмп защити експулсирането на незаконни мигранти-престъпници
Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп защити днес първите операции по експулсиране на незаконни имигранти, визиращи хора без документи, за които властите казаха, че са насочени срещу престъпници. Това предизвикаха протести от страна на левицата и от страна на имигрантските общности, предаде Франс прес.

"Репресията срещу незаконно пребиваващите престъпници не е нищо друго освен приложение на предизборното ми обещание", написа Тръмп в Туитър.

"Членове на престъпни банди, трафиканти на дрога и други сега са в процес на експулсиране", допълни той.
Миналата седмица неколкостотин души без документи бяха арестувани и експулсирани при няколко операции на митническите и имиграционните власти. Тези операции бяха проведени в Лос Анджелис, Ню Йорк, Чикаго и Остин.

Федералните власти не съобщиха броя на задържаните. Но много народни избраници от Демократическата партия поискаха правителството да изнесе конкретни цифри и изразиха опасения, че мярката може да засегне и незаконни мигранти без съдебно досие.

Същевременно представител на Белия дом потвърди днес, че се обмисля нов указ за миграцията след като съдебната власт прекрати действието на указа на Доналд Тръмп, подписан на 27 януари, предадоха световните агенции.

"Обмисляме всички възможни опции", каза Стивън Милър, съветник на американския президент пред телевизия Фокс. После изброи тези опции - обжалване пред Върховния съд, защитаване докрай в съда на указа на Тръмп или нов указ.
В петък самият Тръмп спомена възможността за напълно нов указ и каза, че може би ще обяви нови мерки в понеделник или вторник.

"Ние обмисляме нови допълнителни действия", каза Стивън Милър и разкритикува остро намесата на федералния съдия, суспендирал прилагането на указа на Тръмп.

Днес сутринта Тръмп написа в Туитър, че 72 процента от бежанците, приети в САЩ в периода 3-11 февруари са дошли от седемте страни, забранени в указа му. Така той намекна, че решението на съда е отворило пробойна, през която се промушват граждани на страните, които той смята за рискови.

Указът на Тръмп забраняваше влизането САЩ на гражданите на 7 страни с преобладаващо мюсюлманско население. Забраната трябваше да е в сила за 90 дни. Указът преустановяваше приема на бежанци в САЩ за 120 дни.

Действието на този указ бе временно преустановено от съдията от Сиатъл Джеймс Робарт на 3 февруари.

Апелативен съд в Сан Франциско потвърди решението на Робарт миналия четвъртък и отхвърли аргументите на изпълнителната власт, според която, правосъдието няма право на поглед върху действията на правителството в областта на имиграцията, отбелязва Франс прес.

Паузата в приема на мигранти, поискана от Тръмп, трябваше да му позволи да приложи нов план за изключителни проверки на кандидатите за визи. Такива проверки биха могли да включват и преглед на акаунтите в социалните мрежи на кандидатите, отбелязва Франс прес.

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
49
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Да протестираш че изхвърлят от държавата ти незаконно пребиваващи престъпници си е пълна платена идиотия. Ако имахме президент като тоя рошавия щеше да ни вкара в крачка за един мандат.
9
2
 
76
 
! Отговори
нн преди 7 години
Милиони му се кефят, а другите да не се правят че не знаят. Обещава и изпълнява. Де такива и в България.
8
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тези или са луди или са платени"И двете, колега, и двете.
7
3
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тия пишман Американци не знаят какво искат . Човека пази Държавата и екстрадира доказани престъпници те реват , че била нарушена демокрацията. Просто съм същисън на къде отива света .
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Значи, в Меката, Йерусалима и Рима на демокрацията може, а у нас - не?Айде де, искаме 10-метрова стена по границата, стреляне на месо и експулсиране на секундата.Лош Тръмп, какъв неудобен пример дава!
5
2
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва и у нас да направим една такава чистка.
4
1
 
39
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Прав е ... Отрепките вън. Ако искаш ново начало, честно добре дошъл ще те използваме докато се получиш как се прави бизнес.
3
1
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Протестират срещу всичко, което направи Тръмп. Без значение дали е добро или не е. Освен това, точно тези незаконните са им много лесни за манипулиране и евтини за дребни услуги, та си ги пазят. :-)
2
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А какво трябваше .?Сигурно:Ставай страна огромная!
1
28
 
11
 
! Отговори
Новината преди 7 години
Уважаеми мистър Тръмп, с нескривано нетърпение очакваме Вашата реакция на изпълнението на нацисткия химн от страна на мистър Кембъл преди мача между женските отбори на Германия и с.а.ш на турнира за Купата на Федерацията. В Тубата вече се появи видео, където ясно се чуват думите "Дойчланд, Дойчланд юбер алес..."