Белгийски съд: 28-годишен джихадист за 28 г. зад решетките

Хаким Елусаки се похвалил на приятелката си за убийството
13 фев 2017 16:40,
11
Белгийски съд: 28-годишен джихадист за 28 г. зад решетките
Снимка: архив Reuters

Белгийски съд издаде за първи път присъда срещу местен гражданин за убийство, извършено от него в Сирия. 28-годишният Хаким Елусаки, бивш боец на "Ислямска държава" и член на забранената като терористична организация "Шериат за Белгия", бе осъден на 28 години затвор.

Обвинението срещу него е че е убил пленник на "Ислямска държава", чийто роднини нямали пари да платят искания от джихадистите откуп за главата му. Елусаки извършил екзекуцията през януари 2013 г.

Джихадистът се похвалил за деянието си по телефона на тогавашната си приятелка. При ареста си след връщането си в Белгия, той първоначално потвърдил убийството, а по-късно се открекъл.

Белгийските медии съобщават, че съдията е издал присъдата си въз основа разпечатките от телефонните разговори между джихадиста и приятелката му, въпреки, че местоположението на останките на убития, както и самоличността му, остават
неизвестни.

Според магистрата има достатъчно доказателства, че обвиняемият е застрелял жертвата от близко разстояние, като при това се е опитал за заснеме случката. Той определи това като "нехуманен жест" който заслужава 28-годишна присъда.

Четирима други джихадисти, които бяха свързани с видео, показващо обезглавяване, бяха оправдани поради липса на достатъчно доказателства. Мъжете били с маскирани лица и прокуратурата не можа да докаже, че те са хората, отрязващи главата на пленника.

Седем членове на "Шериат за Белгия", салафистко движение, признато за терористична организация, бяха осъдени на различни срокове затвор за участие или намерение за участие на страната на "Ислямска държава".

Белгия има най-голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Ирак и Сирия, на глава от населението в ЕС.

Наскоро главният комисар на белгийската полиция Катрин де Бол предупреди, че рискът от атентат в Белгия остава "висок и вероятен". Тя призова гражданите за бдителност и за съдействие на силите на реда. Де Бол съобщи, че се очаква завръщането на голям брой джихадисти, биещи се на страната на "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ, ЧЕ СА ГО ОСЪДИЛИ!!!НО ЗА ПЪРВИ ПЪТ ВИЖДАМ ОСЪДЕН В ЕДНА ДЪРЖАВА ЗА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ КОЕТО Е ИЗВЪРШИЛ В ДРУГА ДЪРЖАВА :D
9
0
 
22
 
! Отговори
www преди 7 години
АКО БЯХА ГО СЪДИЛИ В БЪЛГАРИЯ - УСЛОВНА ПРИСЪДА- ....
8
2
 
15
 
! Отговори
БХК преди 7 години
Нещо за смиреност,толерантност и хуманизъм никой не говори
7
3
 
9
 
! Отговори
Европейка преди 7 години
До КрисНяма гето до европейските институции. Ако имате предвид Моленбек - той е поне на половин час с метро от там
6
1
 
52
 
! Отговори
Мосю Густав преди 7 години
Докато ги заключваме, вместо да ги бесим - нищо няма да постигнем...
5
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Иронията - Европа изнася джихад за Сирия. Не че е изненада, просто си остава абсурдно.
4
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тази така наречена "държава" Белгия не става за нищо друго освен за производство на шоколад.
3
5
 
49
 
! Отговори
Крис преди 7 години
Какво очаквате от страна чиито национален символ е пикаещоо момченце, докато едно от най-големите арабски гета се намира на 5 минути от централата на ЕС, а 50 процента от населението са чиновници на ЕС които нямат реална представа за Света. Все едно да пуснеш Елтън Джон и Майкъл Джаксън да воюват на фронта и да ни опазят.
2
0
 
9
 
! Отговори
Велчев преди 7 години
В Софийски градски съд имам Въззивно дело от 2006г. с 3-4 експертизи, сменени над 10 вещи лица...Относно починала жена на 83г.,100%ТЕЛК, Алцхаймер...Засега има 4 проц.пълномощни....а,бе 1 :) Къде Белгия, къде Софийски градски съд...
1
5
 
52
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Измислената Белгия - да се приготви в близко бъдеще за шериата! Тарамбуките се множат , като едни насекоми, които не гледате с добро око в кухнята си...и скоро ще са избирателно мнозинство в Белгия...а и в Германия...Франция..Швеция...Дания ..в Европа - като цяло! Благодарим ти - Мурксул-ханъм от Берлин!