Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът

Страната уверено върви към президентска ислямска република
13 фев 2017 09:20,
288
Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът
Снимка: архив Reuters

На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico.

Още по темата

Миналият месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.

Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите, основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.

Профсъюзът на учителите "Егитим Сен", който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект.

Според него той ще насърчи "религиозното и националистическо" мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям.

Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се "изтрие" основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история "от перспективата на националното и моралното образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
193
3
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"тунела е построен от японски инженери, "Вярно е, че работим и с турски и чужди инвестиции, Но със собсвени пари.Докато вие нито пътища, нито телена отрада не направихте със собствен бюджет! Важно е, че се прави нещо, не като при вас само да се краде! Аиначе вървим назад, а?
192
1
 
6
 
! Отговори
Асан Аслан преди 7 години
Тия съвсем изтрещяха. Да направиш от светската държава ислямска е като да сложиш двигател на Трабант на Майбах!
191
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
и китайците обещаха да достроят трена на ингилизите
190
2
 
4
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Знам какво визираш с 1453, хубавото е че на там отивате, тунела е построен от японски инженери, след 20г турция ще строи въжени мостове, щото умните тепърва ще се изнасят а нови няма да се създават
189
0
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Турското образование касае турския народ.Не разбирам защо ни занимавате с това."Защото твоите сънародници са се разтревожели за нас и не искат да се върнем в средновековието:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) И аз си задавам въпроса защо ли не си гледат светските училища:-)
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453стига се хили като изтърван, че Гюлен пак тресна
187
0
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Относно коментара ми на 209, се извинявам за правописната грешка, написал съм България с малка буква от бързане:-):-):-):-)
186
3
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До Българина:-)Ей ти още един бълнуващ, тюрбаните, които вярват в корана, откриха скоро тунел под Босфора, където не се губи обхвата и интернета на телефоните, ще открият и най голямото трето летище, на дарданелите ще има още един висящ мост, ама иначе се връщаме в средновековието и на газови лампи според някои си:-):-):-):-):-) е не нямате управия:-):-):-):-):-)
185
2
 
4
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Крайно време беше тюрбаните да отидат там където се чувстват у тях си, при ятагана, корана и джамията, ей тия три неща донесли им просперитет, бай цивилизация
184
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Да им е честито на турците...Скоро да чакат и забрана на електричеството и връщането на газените лампи..."Българин почнал да бълнува, ако имаше такива намерения Ердоган нямаше да направи тунел под Босфора, където и телефоните не губат обхват! Не мога все още да повярвам защо някои хора са толкоз зле с мисленето:-):-):-):-)
183
2
 
6
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Хора, които са претърпяли атомна бомба, са успяли да се развият. Само българина си намира причини и кусури, хвърляйки вината на други. Все някой е виновен? Променете си малко манталитета! И османците са виновни за индрустрията ви, и за селското стопанство, производството, безработицата, абе все е виновен някой:-)
182
3
 
7
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До "Кланетата са били нещо обикновено и във външната, и във вътрешната политика на държавите през Средновековието."Не го казвам аз, а го казват твои "някои" сънародници:-) Аз това го знам. Докато дойдем за развитието на българия виж Хирошима...Османците ли хвърлиха атомна бомба там? Нима те неможаха да се развиват...заради това???Не сте се развили заради мързеливите българи, управници, корупция, а не заради 500 века османско присъствие, то тогава и фолклора нямаше да се развива.
181
1
 
4
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Не знам с кого спориш.Кланетата са били нещо обикновено и във външната, и във вътрешната политика на държавите през Средновековието. Едва ли мислещ човек би казал, че това е само османски специалитет.Онова, което ни е неприятно и за което съжаляваме, е фактът, че през онзи петвековен период не е била развивана високата култура на българите, за съществуването на която е необходима собствена държава. В това отношение сме изостанали. Фолклорната култура си се е развивала, за това спор няма.
180
4
 
6
 
! Отговори
Да се изучават преди 7 години
приносите на турски и други ислямски учени, не е лошо. Човек трябва да има представа за приносите, направено от хора от неговата общност, за да има самочувствие.Но недоумявам, как може да се учи турска история, без да се спомене Ататюрк, а доколкото разбирам, премълчават се и други турски държавници.Също и относно Дарвин - не коментирам тенденцията към изграждане на религиозен мироглед, това си е техен вътрешен проблем. Но най-популярните теории трябва да се изучават, макар и само информативно
179
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бай ***, ти наистина си осакатен, но това не ти дава право да си мислиш така за другите.Виж си правописа само.Но ти категорично си учил след 1989 година!
178
6
 
2
 
! Отговори
бай ганю преди 7 години
както нашата оббразователна система ни осакати ментално от годините преди 89та така и тяхната ще остави лош отпечатък върху мисленето им за дълго време
177
1
 
0
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
До св св Маркс и Енгел много филми гледаш
176
4
 
8
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Да им е честито на турците...Скоро да чакат и забрана на електричеството и връщането на газените лампи...
175
1
 
4
 
! Отговори
cCc преди 7 години
в Индия например доста от институциите им са по Британски модел а ние какво имаме от Османската империя освен насилие, жестокости, беззаконие и репресии ....---------- e i nie tocno tova kazvame ce nie ne napravihme kato evropeytsite za 30-40 g. da si nalojim kulturata,ezika,religiata...... nie 500- 700 g. upravlyavahme 57 dirjavi na nito( bosnentsite si smeniha religiata no dobrovolno zastoto byaha iztezavani ) edin ne promenihme religiata,ezika,kulturata,nravite.....
174
2
 
2
 
! Отговори
Ааа преди 7 години
До 196 Анонимен как определи коиса светски турци коиса черни турци и откъде знаеш коса образовани ***