Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът

Страната уверено върви към президентска ислямска република
13 фев 2017 09:20,
288
Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът
Снимка: архив Reuters

На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico.

Още по темата

Миналият месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.

Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите, основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.

Профсъюзът на учителите "Егитим Сен", който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект.

Според него той ще насърчи "религиозното и националистическо" мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям.

Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се "изтрие" основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история "от перспективата на националното и моралното образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
173
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
гастърбайтерското дежурство направо изпуши покрай поредното изпълнение на сюлимана
172
1
 
2
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Чао да пишеш пак с етикет 1453 ..Имам много истински неща да ти кажа
171
4
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Вярно е, че има и сирийци и, че на някои с професии им се даде гражданство:-) Не се грижете за Турция, вижте положението на България:-) От мен толкова за сега, трябва да поработа малко, чао за сега:-)
170
3
 
2
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Навсякъде е препълнено със сириици,на това ли викаш население.Сега тези сириици станаха турски граждани и са под контрола на диктатора Ердоган,така че ще гласуват за него.
169
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"имаше най-малко 7 празни магазини,който пишеше под наем,на предходната година имаше много по големи вериги,а сега ги няма. "Метропол с население 15 млн, ще се запълнят, та може и да са се запълнили, ти за това ли се позагрижи:-):-):-):-):-):-):-):-) 7 магазина:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-) о не смея се с глас:-):-):-):-):-):-):-):-) и колегите до мен така пращат ти поздрави:-):-):-):-)
168
4
 
4
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Отивал съм преди 2 семици на Истанбул форум имаше най-малко 7 празни магазини,който пишеше под наем,на предходната година имаше много по големи вериги,а сега ги няма. Турската икономика фалира.Турската лира никъде не минава.Турция загива бе човек.
167
0
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 189Ееее най-хубавия коментар, който прочетох в статията. Незнам дали си турчин или българин, но ЕЙВАЛЛАХ!:-)
166
2
 
1
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"В Истанбул най-големите магазини са празни,няма чвече големи чужди инвестиции."Ее нее ти кога си идвал в Турция та видя празните магазини :-):-):-):-):-):-):-):-)Отговори ми на въпросите малко по на долу:-):-):-):-):-)остави нашите празни:-):-):-):-)магазини:-):-):-):-):-):-):-):-)
165
3
 
3
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Тирция вече фалира и ти го знаеш.В Истанбул най-големите магазини са празни,няма чвече големи чужди инвестиции.Точно затова приканваше диктатора Ердоган да развалят доларите си.Обаче синът на диктатора Ердоган Билял Ердоган защо не развали парите с куфарите,който ги донесе от чужбина?
164
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всяка година на Йорданов ден се хвърля кръста в Босфора. Патриаршията се намира там. Църквите си действат и никой не пречи на вярващите да ги посещават. Нещо повече турската държава, ги охранява и отделя средства за поддръжката им. Християните в Турция са пълноправни граждани на републиката. Няма как да го разбереш Тути, такова мислене е характерно за имперски народи за които идеята за "общото" доминира над "частното" и религиозните различия са просто особеност, а нещо генерално.
163
7
 
11
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Значи кланета е имало само от Османската империя, така ли?А византийците са ва хранили с мед и масло и руснаците така, сега и европа така! А кланетата от цар Борис 1, като сте приемали християнството????????Някой ако може да отговори с факти?
162
1
 
7
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Винаги съм обичал да обсъждам обстоятелсва с умни хора! Без да има значение от каква религия и етнос са! Но тръгнеш ли да спориш с хора, които имат конски очила, чули недочули нещо от някъде е много трудно. Те ще те навият с практиката, която имат върху п р о с т о т и я т а! П р о с т о т и я т а няма религия и етнос! ФАКТ
161
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 183 Анонимен не напускат турция а българия
160
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 178дд мдите лъжад добре окей но как изкара тогава 52 процента глас Ердо
159
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонименмхъм, добре че била Османската империя, иначе нямало да има ни гърци, ни арменци, ни българи и колко още, абе изобщо, какво да ви кажа, мъка. даже холандците щяха да останат без персийски лалета с грудки от българска градина.
158
1
 
9
 
! Отговори
24 преди 7 години
Турция вън от НАТО!!!
157
0
 
4
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До ддАре бе:-):-):-) То за обесването, от скоро виждаме, че се бесят лидери, които са силни и мислят за държавата и народа си! Виж какво стана с Саддам и Каддафи! Нали бяха диктатори? Оправи ли се сутуацията там след като махнаха "диктаторите"???? Работа на Сащ с подкрепа на запада! Махни конските очила!!!
156
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Фо 151 Анониме ти също правиш извот гледайки сонствени меди които съдържат омраза най вече към турция имусюмани препоръчвам да гледаш и други медийи
155
2
 
3
 
! Отговори
тути преди 7 години
Както нямам нищо против Турция и тя е велика страна стига да не се меша във вътрешната ни политика. Историята е болезнена и ние всички я знаем.
154
1
 
12
 
! Отговори
дд преди 7 години
65 процента от Турция не харесват медиите в Турция така показват, че цяла Турция харесва ердо. Той е диктатор, ислямист и фашист който е продажник на народа си но ще дойде време когато и не го ще обесят