Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът

Страната уверено върви към президентска ислямска република
13 фев 2017 09:20,
288
Турското образование: Без Ататюрк и Дарвин, с акцент – ислямът
Снимка: архив Reuters

На фона на плана за увеличаването на властта на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, правителство на Турция се опитва да формира бъдещето на страната и извън залите на парламента, пише вестник Politico.

Още по темата

Миналият месец, след като парламентът най-накрая гласува за конституционните промени, които ще създадат президентска система, министерството на образованието публикува нов проект за учебен план за следващата година.

Някои от промените изглеждат безобидни: заедно с Айнщайн и Нютон децата ще изучават и известни турски и мюсюлмански учени. Но светски настроените турци изразиха недоволство заради премахването на часовете за еволюцията и за бащите, основатели на държавата. Те обвиняват правителството в това, че налага своята консервативна-религиозна идеология в образованието.

Профсъюзът на учителите "Егитим Сен", който често критикува правителствената политика, е притеснен от новия проект.

Според него той ще насърчи "религиозното и националистическо" мислене, като се постави акцент върху турското национално съзнание и сунитския ислям.

Междувременно най-голямата опозиционна партия осъди случващото се като опит да се "изтрие" основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк – Министерството на образованието иска да намали часовете за него и за неговия приемник Исмет Иньоню.

От Министерството защитиха промените, посочвайки, че новата програма ще представи турската история "от перспективата на националното и моралното образование".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
233
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лека нощ.
232
1
 
1
 
! Отговори
1453 преди 7 години
На времето всеки се е борил за земи. България не се ли е борила или др държави, но това без туй ти е ясно...Както и да е, вече го оставям този телефон:-) Лека нощ
231
2
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Турция до сега колко преврата и колко инфлации е претърпяла знаеш ли? Бори се с терористи и вътре и извън държавата. Робота драги работа, някои в България са толкова мързеливи, че вместо листа, ако имаше пари, щяха да кажат:-) е не защо не са на земята, ся трябва да се катеря:-) От ЕС най-много субсидии идват за земеделието, нивите почти ви са празни.
230
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453В 269 не ти ли отговаря?
229
0
 
3
 
! Отговори
Защо мислиш, че преди 7 години
се е продал?Това, което си избрал за ник, всъщност е предопределило съдбата ви.Ако си бяхте останали в Мала Азия, щяхте да изградите самобитна държава.Но завладявайки Константинопол и установявайки се и върху час от европейския континент, вие в някаква степен сте се приобщили към Европа. Не е без значение и това, че мнозина от вас и по кръв са с европейски корен.Затова, щете не щете, трябва да изграждате държава и култура, в които ще присъства и анадолският, и европейският елемент.
228
1
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Май колегата отиде да спи:-)Питам сега след като България е в ЕС защо не може да се развие, след като ви отпускат и субсидии от там? Докато в Турция дава на земеделците субсидии от вътрешната си икономика, махна симестриалните такси от държавните университети и тн., ама не в ЕС ама върви назад:-)
227
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Затова е наивно да се мисли, че са воювали с Турция само от добри чувства към християнските народи, лишени от държавност. И след Освобождението пак следват интереса си, това е ясно.Защо сега сме на този хал? Защото всяко нещо, след като веднъж е съсипано, после се оправя много бавно. Русия не е ли още по-зле, макар че е изключително богата и мощна страна? Където е вилнял комунизъм, не само икономиката е съсипана - смазани са и характерите, най-вече инициативността, отговорността и трудолюбието.
226
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 226Колега и ти не си разбрал, не са махнали Ататюрк от учебниците!
225
1
 
1
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Драги сега, като сте вече в ЕС и Нато даже. Сега?
224
0
 
1
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Защото в края на 14-и век те все още нямат държава, а само отделни княжества. Идеята за държавност пропагандират сред тях висшите български духовници и аристократи, емигрирали в техните земи. Повечето от фамилиите от висшето им дворянство са с български корен. С българска кръв и по бащина, и по майчина линия е и първият им цар - Иван Грозни, който е обединил княжествата в една държава и е присъединил и нови земи. Както всяка нормална държава, воюват с някого само тогава, когато имат интерес.
223
1
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Сега сте в ЕС, помощи, субсидии и нещо пак не се получава. Каквото и да е ставало някои държави пак са успяли някак си да вървят напред. Не ме разбирай по грешно, нямам предвит всички българи, но повечето са мързеливи и все обсъждат другите, сякаш, че в България всичко е ток и жици:-) та те даже и не знаят да обсъждат върху едно обстоятелство или идея, направо почват с цинизмите.
222
1
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Да така е било, голям късмет. А сега защо не можете да се развиете?
221
1
 
2
 
! Отговори
1453 преди 7 години
Защо чакаха 500 г :-) нали са ви братушки
220
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1453Внасянето на болшевизъм тук съсипа България. През 1945 г. България няма нужда от помощ, тя е била една от малкото държави, почти незасегнати от Втората световна война.
219
1
 
1
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До 259Е на вас не ви ли бяха помогнаха руснаците...
218
1
 
3
 
! Отговори
До 1453 преди 7 години
Изобщо не си разбрал какво ти е написал 209.Да сравняваш средновековна България, лишена впоследствие за 500 г. от държавност, с две държави, победени от съюзниците през 20-и век и после изправени на крака в кратки срокове с американска помощ, означава, че нищо не разбираш.Дано сме живи да обсъдим тези неща след 20 г., ако Ердоган наложи тази образователна реформа.
217
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некъф луд тикойси да казваш проста релия вие св смятате за добри май кон с калпаци
216
2
 
5
 
! Отговори
1453 преди 7 години
"Не се и съмнявам че турция върви по пътя към шериата. На *** народ проста религия."Вие това го викате от панти век:-):-):-)сменете грамофонната плоча вече, кервана си върви тук, а вие вървите назад:-) добре, че сте в ЕС та ви отпускат малко помощи:-):-):-):-):-) 7 млн държава на, която 2 млн не живеят в България е тръгнала да оправя 80 млн:-):-):-):-):-)не се тревожи за нашия шериат, гледай Европейската България:-)
215
3
 
3
 
! Отговори
1453 преди 7 години
До ognyanzОбичам да споря обстоятелствата с умни хора, няма значение коя етнос и религия са:-) но тръгнешли да с пориш с ей такива като теб, те ще ме надвият с практиката, която имат върху ***.о.т.и.я.т.а.П р о с т о т и я т а няма религия и етнос.:-):-):-):-):-)
214
2
 
2
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 1453: И тук ли цъфна бе, работливко. Ти Ориента с българите ли ще го сравняваш? И то по трудолюбие. Защо ви трябва Дарвин на вас, я върви да си ползваш иб'рика, че идва време да си вириш *** за вечерна молитва.