НАТО пуска дронове в Сицилия, ще следят заплахите от юг

Новите структури в Италия ще помагат за по-информирани решения
Обновена: 15 фев 2017 21:47 | 15 фев 2017 21:35, Камелия Цветанова
23
НАТО пуска дронове в Сицилия, ще следят заплахите от юг
Снимка: Reuters

Министрите на отбраната на държавите от НАТО решиха днес на заседание в Брюксел да бъде обособен изнесен команден център в Неапол, както и от Сицилия да започне използването на разузнавателни дронове. Това съобщигенералният секретар на пакта Йенс Столтенберг, цитиран от БТА.

В отговор на въпроси той уточни, че се очаква командният център да заработи съвсем скоро, но там вече са изпратени 100 военни от алианса.

Безпилотните самолети, разположени в Сицилия, ще бъдат използвани за събиране на данни по южната граница на пакта.

По думите на Столтенберг, новите структури в Италия ще помагат за взимането на по-информирани решения.

Ще подобрим подготовката си, включително със силите за бързо реагиране, за действия в този регион, поясни генералният секретар.

Столтенберг призова държавите от Съвета за сигурност на ООН да подкрепят правителството на националното единство в Либия.

Най-доброто оръжие срещу тероризма са местните сили за сигурност, усилията в Афганистан са пример за успех - започвайки от нулата, вече там има 350-хилядна армия, която работи самостоятелно, след като бе обучена от нас, заяви той. Столтенберг отбеляза, че половината военни на НАТО в Афганистан не са от САЩ, както и че досега в операциите на пакта в ислямската държава са участвали стотици хиляди европейски бойци.

Държавите от НАТО са готови да направят повече разходи за отбрана, не за да угодят на САЩ, а защото усещат необходимостта от по-добра сигурност, заяви Столтенберг. Той изрази очакването всички страни от алианса да изпълнят даденото обещание за постигане на разходи за отбрана от два процента от БВП до 2024 година. По неговите думи Румъния и балтийските държави вече са близо до постигането на целта.

Става въпрос за приоритети в бюджета, не е лесно, но е постижимо. Мнозина предпочитат да харчат за образование, пътища, намаляване на данъците - това е въпрос на политически избор. Сигурността трябва да стои дори по-напред. До неотдавна в Европа успявахме да спазваме целта за два процента. Честната подялба на тежестта в НАТО не включва само разходи за въоръжение, но и участие в общи операции на съюзниците, коментира Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: ИталияНАТОдрон
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не само да следят,ами и да стрелят.Иначе нашествениците нищо не ги стряска и Африка ще се пресели в Европа.
15
2
 
0
 
! Отговори
Shopp преди 7 години
Ами да се дадат пари за руски дронове, но такива нема. Даже отдалечено наподобяващи американските НЕМА.
14
0
 
1
 
! Отговори
До кога преди 7 години
Сега ще се дадът милиони за дронове разбира се американски за нещо което всеки знае,тази организация нямали разузнаване те с какво се занимават?пълен бардак е в НАТО но иначе да саздават напрежение и страх ги бива.
13
0
 
3
 
! Отговори
krasimir.dykov преди 7 години
може да пуснат и прилепи
12
0
 
3
 
! Отговори
Додо преди 7 години
Може би жабарите би трябвало да вземат срочни мерки за защота на гражданите си от ислямската инвазия, която бавно (не съвсем) ги убива!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Изглежда, че ще се превърне в организация за изнудване на собствените си членове. Защо Великобритания иска да излиза от Европа, но в никакъв случай не от НАТО и от сигурността.Така ще може да изнудва Европа да кандиса на всичките им условия при преговорите. Например свободно предвижване само между трите най големи държави, т.е. Европа на различни скорости.И пак големите ще си се разберат, а ние малките ще го отнесем.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Честната подялба на тежестта в НАТО не включва само разходи за въоръжение, но и участие в общи операции на съюзниците, коментира Столтенберг."Аха, а малко по-нагоре палякът ни баламосваше, че НАТО изисква увеличаване на военните бюджети не за да угоди на САЩ... Та нали точно САЩ започна да настоява за "честна подялба на тежестта в НАТО".
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Става въпрос за приоритети в бюджета, не е лесно, но е постижимо. Мнозина предпочитат да харчат за образование, пътища, намаляване на данъците - това е въпрос на политически избор. Сигурността трябва да стои дори по-напред."Накратко мотото на НАТО: Колкото по-прости и необразовани сте, толкова повече пари ще хвърляте за целите ни. По същия начин всеки път можеш да хвърляш пари през балкона на мнимия полицай да залавя престъпника.
8
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бездънна счетоводна яма, както нарече НАТО Холандската сметна палата.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Държавите от НАТО са готови да направят повече разходи за отбрана, не за да угодят на САЩ, а защото усещат необходимостта от по-добра сигурност, заяви Столтенберг."На това му се казва долна лъжа. САЩ дърпа конците на НАТО, а точно НАТО изпищя, че 99% от членките нямат желание да си увеличат разходите за отбрана и НАТО започна да ги натиска да си увеличат бюджетите. Взеха ни за май муни, минаха 2-3 години и решиха, че сме забравили всичко.
6
2
 
5
 
! Отговори
Те са преди 7 години
Безполезна харчеща пари организация е НАТО,времето и изтича.....
5
3
 
1
 
! Отговори
Bai ganu преди 7 години
До КъдеKak kade kadeto triabva Tova ne e zada4a za NATO da te prosvetia negramotniko
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе натовците освен мехурчета, вече нищо друго не могат да "пускат"!!!
3
3
 
7
 
! Отговори
Къде преди 7 години
Къде беше НАТО когато бежанците нахлуха и създадоха хаос по границите на държави членки?
2
1
 
9
 
! Отговори
Цирка нато преди 7 години
Шоуто е голямо,първо нато и сащ съсипаха Либия отпушиха пътя на бежанците и терористите а сега призовавали за подкрепа и щели да следят с дронове?!
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви дронове?Ако са като тези които САЩ пращат на талибаните в Афганистан добре.Иначе само от видеонаблюдение няма полза.