НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!

Всяко несъобразяване на договорките тревожи Алианса
15 фев 2017 15:20, Боряна Павлова
133
НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!
Снимка: Reuters

Всяко несъобразяване от руска страна с договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО. Това заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

"Няма да коментирам разузнавателни данни", добави той по повод съобщенията, че Русия е въвела в експлоатация крилата ракета в разрез с подписания през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Според медийни съобщения американски служители възприемат това като нарушение на договора за контрол на въоръженията, който забранява наземните американски и руски ракети със среден обсег.

По данни на американското разузнаване ракетата е въведена в експлоатация миналата година, без да се посочва къде точно е била разположена. Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа.

Преди три години администрацията на демократа Барак Обама също обвини Русия в нарушение на Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие на база информация за изпитания на забранена крилата ракета.

"Договорът премахва цял набор от ядрени оръжия, които представляват заплаха за Европа и за съюзниците от НАТО", отбеляза Столтенберг. Спазването на споразуменията за контрол на въоръженията е изключително важно, добави той, цитиран от БТА.

Генералният секретар коментира, че е настъпило решително време за трансатлантическата сигурност. Той изрази очакването днес и утре да бъдат приети решения, които да укрепят НАТО пред лицето на развиващите се заплахи.

"Силата на НАТО е важна за Европа и за Северна Америка, увеличаваме отбранителните си разходи за пръв път от години, укрепваме източната част на алианса с разполагането на батальони в Полша и балтийските държави. Това е ясен сигнал за решимостта ни да защитим всеки съюзник", поясни Столтенберг.

Очаква се министрите на отбраната от пакта да утвърдят обособяването в Неапол на кризисен щаб, който би насочвал операции на алианса при кризи, например в Либия или Ирак. Столтенберг добави, че сред темите на двудневното заседание е допълнителното подобряване на киберзащитата, което определи като първостепенна задача.

Той съобщи, че миналата година НАТО е била засегната от по 500 кибер инцидента на месец.


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
хахах Тоя договор го нарушиха САЩ, когато усетиха че Русия вече не е силна както преди. Сега като се засилиха отново, пак взеха да си спомнят договора който нарушиха през 1993.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАТО "тръпне".
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Ако си мислиш, че ще воюваш, лтжеш се. Ще се изпариш за секунда. И въобще всичките спорове за по-по-най- са нелепи.
68
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много сте ми умнички. А кой държи 1.9 милионна армия ??? и се прави на абдал, че ее заплашен. А кой отвори 6 войни, ААААААААА ????
67
2
 
14
 
! Отговори
101 преди 1 година
НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!
----------
А базите на Нато на границите на РФ?
А, обещанията които дадоха на Горбачов, че Нато няма да се предвижи на Изток?
А така нареченана ПРО която уж защитавала Европа от Иранските ракети, а са разположени изключително в близост до РФ?

Е, в такъв случай, ето ви го и адекватния отговор от страна на Русия г-да Натовци!
66
2
 
19
 
! Отговори
ОНЗИ преди 1 година
РУСИЯ била военен колос на глинени крака - що за глупости са това!? Съвременните руски оръжия са продукт на голяма наука и производствени възможности. Да правиш крилати ракети най-ново поколение и да си икономическо джуже, както твърдят някои писачи, тук е просто смешно !? Велик Народ, Велика Държава !!!
65
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До по-далече от Русия

БГ е шампион по смъртност в света и първа по бедност и мизерия!
64
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И "хакерските атаки" на руснаците покрай изборите в САЩ бяха предполагаеми,
и ракетата е въведена ... без да се посочва къде точно е била разположена ... и, и, и ...
Ех, Хер Гьобелс, ряпа да ядеш с твоята пропаганда пред хер Столтенберг ...
63
2
 
16
 
! Отговори
Мишо преди 1 година
"Мафиотска руска провинция", може ли да ми поясните сега чия провинция сме?
Може ли да ми кажете или май не ви е ясно.
Нямате представа във какъв свят живеете, кое е черно и кое е бяло.
62
22
 
5
 
! Отговори
Доколкото преди 1 година
Разбирам от компетентните блогъри по-долу - руснаците се изнасят за Марс със скорост 100 пъти по голяма от нормалните държави.
Да са живи и здрави и да се изнесат колкото може по-бързо и колкото може повече.
Евала на тези нови руски технологии , които ще ни облекчат от присъствието им на Земята.
61
7
 
13
 
! Отговори
Голата истина преди 1 година
Що е ***?Ами ей тоя потомък на Хамлет е точно такъв.Да бъдеш или да не бъдеш,това е въпросът?Всяка година плащаме солена вноска да могат едни хрантутници в Монс и Брюксел да лапат 5 цифрени заплати пишейки доклади и ходейки по приеми.А насреща нямаме нищо!Армията ни е в насипно състояние а от НАТО ни хвалят,сякаш искат хептем да останем без гащи.Къде бяха те когато видни дейци като Аню и Ненчев оставиха от 24000 армия да има 6500 ваканции.17500 щика от които поне 1000 са в майчинство-БА днес
60
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много ми е кеф цял живот ни учиха за слънцето и въздуха и Руските братя (Дядо Иван), пък сега ще воюваме с тях.
59
9
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нато създава психоза. Много им се иска война! Ами май ще си я получат накрая. Но с каква наглост само янките пренасят фронта на европейска територия!
58
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Интересно как някой може да твърди че Русия е изостанала като тя засега е единствената държава разработила и в процес на изпитания и патентоване ракетен двигател на базата на студен ядрен синтез. Целта е мирно завладяване на космоса. С такъв двигател пътуването и връщането до планетата Марс ще бъде 100 пъти по-бързо в сравнение със сегашните ракетни двигатели. Къде е този умствен капацитет в западния свят? А в БЪлгария?
57
1
 
24
 
! Отговори
Стамат преди 1 година
В България има залежи на уранова руда в района на София гара Яна, Бухово, в района на Пловдив и в района на Хасково. Имаме забрана наложена ни отвън да произвеждаме ядрени оръжия , да обогатяваме уранова руда и всичко това заради подписването на БГ политици на Прословутия Договор за неразпространение на ядреното оръжие. Съгласно него не бива и да съхраняваме ядрени оръжия или елементи от тях. Забранени са и всички научни разработки на тази тема.Извили са ни ръцете зад гърба и са ги вързали
56
8
 
23
 
! Отговори
чекист преди 1 година
Ами кой пръв започна. Кой дислоцира ракети прихващачи и радари до границата с Русия/ПРО/ та да пазят Европа от севернокорейци и иранци!? Русия трябва да повярва на честна дума, че ПРО не е против тях и въобще не следи руското пространство, о само тези на атолясите и Ким еди кой си...В НАТО сме и ние, но ПРО на практикани направи мишени. Руснаците се връщат към крилатите ракети защото повечето от тях летят ниско и са "невидими" за радарите. спомняме си воя на янките за съветските ракети в Куба
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
гледам заглавията на статиите и си мисля, че съм се объркал.........все едно "близ.бг" чета. Хм.................Има май някаква причина..И вие ли мислите същото???
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
treperete gadove
53
4
 
11
 
! Отговори
ленин преди 1 година
за родину, за ...
52
13
 
16
 
! Отговори
Моше преди 1 година
До Анонимен 64 братле какви бомби ? Българина една печка не е всъстояние да проектира и произведе ти за атомни бомби говориш !!! Българина един домат не може да отгледа пак атомни бомби щял да произведе !!!Голям виц разсмя ме !!!