НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!

Всяко несъобразяване на договорките тревожи Алианса
15 фев 2017 15:20,
133
НАТО тръпне: Русия да спазва договора за ядрените сили!
Снимка: Reuters

Всяко несъобразяване от руска страна с договора за ядрените сили със среден обсег от 1987 г. би породило сериозна загриженост в НАТО. Това заяви на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на двудневната среща на министрите на отбраната от алианса в Брюксел.

"Няма да коментирам разузнавателни данни", добави той по повод съобщенията, че Русия е въвела в експлоатация крилата ракета в разрез с подписания през 1987 г. Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие.

Според медийни съобщения американски служители възприемат това като нарушение на договора за контрол на въоръженията, който забранява наземните американски и руски ракети със среден обсег.

По данни на американското разузнаване ракетата е въведена в експлоатация миналата година, без да се посочва къде точно е била разположена. Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа.

Преди три години администрацията на демократа Барак Обама също обвини Русия в нарушение на Договор за ликвидиране на ракетите със среден обсег на действие на база информация за изпитания на забранена крилата ракета.

"Договорът премахва цял набор от ядрени оръжия, които представляват заплаха за Европа и за съюзниците от НАТО", отбеляза Столтенберг. Спазването на споразуменията за контрол на въоръженията е изключително важно, добави той, цитиран от БТА.

Генералният секретар коментира, че е настъпило решително време за трансатлантическата сигурност. Той изрази очакването днес и утре да бъдат приети решения, които да укрепят НАТО пред лицето на развиващите се заплахи.

"Силата на НАТО е важна за Европа и за Северна Америка, увеличаваме отбранителните си разходи за пръв път от години, укрепваме източната част на алианса с разполагането на батальони в Полша и балтийските държави. Това е ясен сигнал за решимостта ни да защитим всеки съюзник", поясни Столтенберг.

Очаква се министрите на отбраната от пакта да утвърдят обособяването в Неапол на кризисен щаб, който би насочвал операции на алианса при кризи, например в Либия или Ирак. Столтенберг добави, че сред темите на двудневното заседание е допълнителното подобряване на киберзащитата, което определи като първостепенна задача.

Той съобщи, че миналата година НАТО е била засегната от по 500 кибер инцидента на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


133
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До10 трябва господ да ти даде акьл и всичко ще си дойде на мястото
9
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нато трябва да се разпусне.
8
29
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябва да се даде ядрено оръжие на Украйна и всичко ще си дойде на мястото
7
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО е отживелица данькоплатците плащат пари и чакат Русия да ги нападне хахаха шаш беш уникуми
6
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Андибул за Русия
5
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краят на фащ дойде .кравария е вече бита карта и остава само да бъде натъпкана там дето слънце не грее
4
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
НАТО също не си спази договорката да премахне американските ядрени оръжия от Европа, така че марш обратно в Моленбек.
3
3
 
25
 
! Отговори
Пак глупости! преди 7 години
Според неназовани разузнавателни служители които ВЪЗПРИЕМАТ неназована и некоментирана разузнавателан информация за нещо което 'Действията на Москва обаче не променят картината на сигурността в Европа."...Нужно ли е да се чете по нататък това свободно съчинение? А, забравих - онзи ден Полша си купила 20 крилати ракети от САЩ. А така наречените противовъздушни установки (с/у Иран ???) разположени миналата година в Румъния, Полша и май още там някъде - спокойно могат да изстрелват крилати ракети
2
40
 
5
 
! Отговори
fsh преди 7 години
Ако руските стерви наистина са нарушили договора, в отговор САЩ и ЕС да разположат ядрени ракети в Украйна! И без това имат законно право да го направят, защото руската *** не спази договора от Будапеща -95 за запазване на териториалната цялост на Украйна. Там има условие подписано от Русия, което гласи:Украйна унищожава ядрения си арсенал в замяна на гаранция за запазване целостта на територията и! Условие което *** не спази-окупира Крим, след това и части от Донбас и Луганск!
1
1
 
12
 
! Отговори
Михойчо преди 7 години
Айде форума е жив днеска....добра новина