Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб

Три руски машини са се приближили до американски кораби в Черно море
15 фев 2017 09:00,
259
Опасна близост: Руски военни самолети над US боен кораб
Снимка: архив Reuters

Руски военни самолети са прелетели на няколко пъти опасно близо над американски боен кораб в Черно море на 10 февруари, каза говорител на въоръжените сили на САЩ, цитиран от Ройтерс.

Капитан Дани Ернандес, говорител на командването на американските войски в Европа, става дума за три отделни инцидента с американския ескадрен миноносец "Портър" и три руски военни самолета. Той определи действията на руските пилоти като "небезопасни и непрофесионални", съобщи БТА.

Първото прелитане било осъществено от два руски изтребителя Су-24, второто - от друг Су-24, а третото - от по-голям самолет за борба с подводници Ил-38.

От американския боен кораб потърсили радиовръзка с руските военни самолети с цел получаване на информация, но не получили отговор. Според говорителката на Пентагона Мишел Балданза, цитирана от ТАСС, транспондерите на руските самолети изобщо не били включени.

"Подобни инциденти пораждат загриженост, защото могат да причинят злополука или погрешна преценка", каза Дани Ернандес. Според него по-опасни са били инцидентите с руските самолети Су-24, защото те летели твърде бързо и на малка височина, а Ил-38 просто летял необичайно ниско.

Друг официален американски представител, цитиран от Ройтерс и пожелал анонимност, уточни, че един от руските изтребители прелетял само на 200 метра встрани от американския ескадрен миноносец на височина от 90 метра.

Балданза обърна внимание, че по време на инцидентите "Портър" се е намирал в международни води в Черно море след завършването на военните учения "Морски щит". Американски военни кораби и самолети "действат рутинно" в Черно море в съответствие с международното право и нормите за сигурност, подчерта тя.

Говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков каза, че на 10 февруари в Черно море не е имало никакви инциденти, свързани с прелитане на руски военни самолети край американския ескадрен миноносец "Портър".

"Ако ескадрен миноносец, както твърди говорител на Пентагона, е извършвал "рутинно" патрулиране край Русия на десетки хиляди мили от бреговете (на САЩ), е странно да се учудваш на не по-малко рутинните полети на наши самолети над акваторията на Черно море", коментира Конашенков, цитиран от ТАСС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
6
 
1
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
А дИвчо какви ги говори: руско-монголски Крим и турко-индианско Косово му се въртят в главата!
131
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
краварските удавници нямат НИКАКВА работа в черно море.ако става въпрос за нато ,българия ,румъния и турция са членове и имат кораби.затова действията на руснаците са АБСОЛЮТНО ОПРАВДАНИ.те отправят предупреждение към навлека агресор фащ.ако стане авария или сблъсък краварите ще са виновни и ще отидат на дъното където им е мястото
130
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боби, в северните райони на Канада също ходят да разучават. Зилове и уазки ли ползват?По твоята логика е най-добре да тръгнем с еленски впрягове.
129
2
 
4
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
"Изтегляне на НАТО от Европа" е като "Изтегляне на Русия от Европа"- добре ли ви звучи?
128
3
 
9
 
! Отговори
kru преди 7 години
От вчера вече Черно море е с ново име-Кафяво море
127
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия "произвежда" и изнася успешно единствено самоходни установки за мимолетни удоволствия.
126
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой кораб ще трябва да потъне и всички ще се успокоят. Както се вика всяка жаба да си знае гола
125
11
 
2
 
! Отговори
Боби... преди 7 години
...е с диагноза "буйстващ русофил". Лечение: връзване в лудница или в обор.
124
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия добива, не произвежда.
123
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стига бе Боби, по-лесно ще изброя какво произвежда. Не става дума просто да се произведе нещо, а да се произведе на световно ниво. Не говорим за ерзац заместители като боярищник.
122
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп си призна, че Крим е украински и провокациите започнаха
121
7
 
2
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Косово е толкова сръбско,колкото Крим е монголски- не повече!
120
2
 
18
 
! Отговори
проста география преди 7 години
Нормално, руснаците граничат с Черно море, а американците ..........с мексиканския залив???!!!! Кво праат тука???????????
119
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Косово е света земя Сръбска, Крим е Руски
118
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
KORABAT DAL LEV MIGA4, POSLE ZAVIL NA DESNO.....V OTSRE6TNOTO PLATNO.
117
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трябвало е да пуснат 2 ракетки на ръждивата гемия и тук няма да ги видим повече по тия ширини.
116
3
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 7 години
До SpaceXА защо пропускаш споразумението с НАТО, че след разпускане на Варшавския договор НАТО ще се изтегли от Европа? Ама за това някак си... не е удобно да се говори, защото е в ущърб на хахамериканците. Последните нямат абсолютно никакво основание да държат военни контингенти в Европа, а пък и където и да било в целия свят. Русия къде има военни бази извън територията си,а? Ама мантрата "Заплаха от изток" още я пеят. Само глупаците вярват, че Русия ще тръгне да превзема Европа.
115
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Интересно, ако Русия вземе да си спретне едни военни учения в Мексиканският залив, как ли ще го коментират ***? Като агресия, навярно. Ще си оплюват брадите: "Какво правят руски кораби до бреговете на САЩ?! Това е агресия!" Но ако същото го правят хахамериканците, то това е "рутинно учение". Да ви и ... в лицемерите! Гопод е казал: "Преди да видиш сламката в моето око, извади гредата от твоето!"
114
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЖиборABE TE PROVERIHA PRI ILOVAISK I KREMATORSK, AMA NIKOI NE SE VARNA DA KAJE .....
113
14
 
3
 
! Отговори
Жибор преди 7 години
Хората на кораба помислили самолетите за гарги и почнали да ги замерят с тиквени семки,но гладните пилоти изпоскали семките за секунди!