Психично болните с право да купуват оръжие в САЩ

Конгресът реши да блокира наредба на Обама
16 фев 2017 07:53, Александър Попов
35
Психично болните с право да купуват оръжие в САЩ
Снимка: Reuters

Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба от времето на Барак Обама, която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп, който се очаква да го подпише, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

Наредбата бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът. Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.
Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие.

"Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: оръжиеСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
12
 
! Отговори
Факт преди 7 години
Всъщност престъпността не е проблем за капитализма и даже се толерира!Тя е един от лостовете,с които обществото се държи в подчинение,стига да не излезе извън контрол,естествено.Тогава идват твърдите мерки,но проблемът НИКОГА не се решава докрай.Защото спокойните и сигурни хора не работят добре-разбрахме го от собствен опит,ха-ха!
4
5
 
6
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ЗНАЧИ И НА НАС ТУРЦИТЕ ЩЕ НИ РАЗРЕШАТ ОРЪЖИЕ В ВЯЩ:))))))
3
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако Тръмп я одобри това ще докаже, че и той е сред дискриминираните.
2
5
 
20
 
! Отговори
обективен преди 7 години
75000 психично болни ще могат да си купуват оръжие във Велика Кравария? Браво! Колкото по-малко кравари ,толкова по-добре за целия свят!
1
2
 
11
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Луда работа!В буквалния смисъл.Обаче като се замисли човек,случаите в които изперкали гърмят наляво и надясно са единици,болшинството "стрелци" са съвършено здрави хора.И си имат някакъв интерес от това,което правят.