Психично болните с право да купуват оръжие в САЩ

Конгресът реши да блокира наредба на Обама
16 фев 2017 07:53, Александър Попов
35
Психично болните с право да купуват оръжие в САЩ
Снимка: Reuters

Сенатът в САЩ гласува да бъде блокирана наредба от времето на Барак Обама, която би попречила на около 75 000 души с психически разстройства да си купуват огнестрелни оръжия. Отхвърлянето на мярката сега отива за разглеждане от президента Доналд Тръмп, който се очаква да го подпише, съобщи Асошиейтед прес и БТА.

Наредбата бе опит на Обама да затегне федералния контрол над продажбата на оръжия след убийството на 20 ученици и шестима възрастни в начално училище в Нютаун, Кънектикът. Двадесетгодишен мъж, страдащ от синдрома на Аспергер и от обсесивно-компулсивно разстройство, уби майка си, след което отиде в училището и извърши масовото убийство и после се самоуби.
Наредбата на правителството на Обама изискваше администрацията за социално осигуряване да изпраща имената на поставените под запрещение лица с умствени проблеми, получаващи социални помощи.

Но депутати, с подкрепата на Националната асоциация за огнестрелно оръжие и правозащитни организации се противопоставиха на мярката и насърчиха Конгреса да предприеме процедура по анулирането й. Наредбата може да бъде анулирана, когато двете камари на Конгреса приемат с обикновено мнозинство обща резолюция срещу нея и след това президентът я подпише.

Приета в Сената с 57 гласа и 43 против, отмяната на наредбата чака одобрение от Тръмп.

Според критици мярката несправедливо слагала клеймо на хората в неравностойно положение и била в нарушение с тяхното конституционно право да носят оръжие.

"Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже", каза сенаторът републиканец от Аризона Чарлз Грасли, който бе основният застъпник на анулирането на нормативния акт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още по темата: оръжиеСАЩ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Максимално полезен на обществото! Стоп патронът не убива(с малки изключения свързани с разтоянието на изтрела и видът на муницийте по сила начална скорост , дулна енергия)!!! Възпира нападателят,като му причинява повърхностни и недълбоки наранявания,придружени от травмираща болка! Травматично оръжие! Затова парадирам към улесненото му узаконяване! Опция без смърт!Все пак за използването му трябва да си трезвомислещ човек! :)
24
0
 
0
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
До Някой и др. :)- Макар ,че някой ме определят като неук дори ***,заради професията ми Охранител,аз се стремя максимално да съм полезен и в рамките на закона при изпълнение на служебните си задължения,затова и се стремя към развитие и познание за средствата за самозащита и защита! 22калибър убива;той пробива; неусетно за момент но се умира,поради вътрешни серьозни наранявания!Големият калибър също убива,но и възпира моментно,което е предпочитано !!!
23
0
 
3
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До Охранителят -София28Така е. Наистина. Но (например) с 22 калибър пистолетче (например) не е много лесно да убиеш човек. Възможно е разбира се, но това да се случи "случайно" и "по невнимание" е доста трудно. Но дори и такова пистолетче ще откаже случаен нападател, че дори и нападатели от нападението. За случаийни подчертавам. Срещу потготвен професионалист дори и спец службите немогат да гарантират 100% защита. Това си е мое мнение - С удоволствие бих прочел и друго защото е интересна тема.
22
0
 
0
 
! Отговори
shady до Някой преди 7 години
Нещо не си разбрал. В това дето съм написал имах предвид именно нормалните, работещи хора и разбира се една част от пенсионерите да имат право на огнестрелно оръжие, но в никакъв случай да не е свободно продавано. Както съм писал трябва да има някакви правила, иначе масово престъпници, цигanи, псевдо-охранители (те повечето са с висящи присъди) и разни *** като цяло ще могат да си купят оръжие. Естествено трябва да се действа и безкомпромисно с незаконното и преправеното оръжие.
21
2
 
5
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 7 години
Притежанието на оръжие е притежание и на свободата!
20
0
 
0
 
! Отговори
Охранителят -София преди 7 години
До Някой: Да ,ти си прав в определен смисъл,но да убиеш човек, също е нежелателно от много страни! Затова съм писал по долу за вид оръжие,и съм намекнал законово колко ни е кофти системата за законно притежание ,употреба и вид оръжие! :)
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста глупости се изписаха тук, но не е същността. Има разбира се начин да се докаже, че при определени психични заболявания, комбинирането им с оръжие е опасно за другите. Никой обаче не написа, че в САЩ има изключително силно оръжейно лоби и то е в основата на проблема. Защото ако изпусне тези малко на брой 75 000 потенциални клиенти това ще създаде прецедент и ще последват и други забрани. Пари, пари и пак пари.
18
0
 
8
 
! Отговори
Някой преди 7 години
До shadyХм, значи според Вас само обикновеният човечец, който наистина има нужда от защита - Само той небива да има оръжие? Нали така излиза. Защото всички други имат оръжие. И бандитите, и мутрите, и мутробандитите.... Всички. Само обикновеният човек няма право на оръжие?
17
0
 
2
 
! Отговори
нищо чудно преди 7 години
*** държава,която иска да управлява света....Ами, то и света пси хяса....
16
0
 
4
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
На мнение съм също,че трябва да се разгледа понятието "травматично оръжие" (изстрел само със стоп патрон),а именно да се облекчи режимът на закупуване,като при газово сигналното оръжие(регистрация в полицията)! Сега по закон в БГ то се третира като бойно оръжие(спрямо законно притежание и употреба) ,но ако това се промени ,разумните хора биха го използвали вместо бойното,защото целта наистина трябва да не се свежда до убийство на човек при никакви обстоятелства!
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега очаквайте нови масови убийства. На сайта на валдайския клуб има сериозно изследване от американец, доказващо,че масовите убийства в САЩ са протест против системата. Авторът разглежда подробно трите вида протест- човек против човек,група хора против група и човек против системата. Масовите и ужким немотивирани убийства в САЩ са от третия тип.
14
0
 
7
 
! Отговори
Охранителят-София преди 7 години
Възмутен!!! Аз винаги съм бил на мнение,че в БГ трябва по лек режим за притежаване на законни огнестрелни оръжия,и най вече реконструкцията на понятието " неизбежна самозащита",което в сегашната си форма дава голямо предимство на извършителят на животозастрашаващо посегателство(престъпникът) върху лицето,което трябва да се защити,но на лица с психични отклонения да им се даде оръжие,това си е живо престъпление срещу народ и нация!
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ето го един от основните дефекти на демонокрадцията :"Ако има вероятност конкретен човек да прояви агресия заради менталното си заболяване, правителството трябва да го докаже"Не мислите ли, че в случая е по-правилно обратното /говорим за оръжие, все пак/ - всеки който иска да си купи ракета Пейтриът да трябва да докаже, че не е изтрещял тотално.
12
1
 
4
 
! Отговори
shady преди 7 години
Абсолютно съм против свободната продажба на огнестрелно оръжие - то трябва да се придобива само след изпит, както и след психотест, съдебна история и може би някаква по-специфична преценка за начина на живот на човека. От друга страна обаче използването на вече легално придобитото оръжие /визирам България в случая/ трябва да е много по-либерално отколкото е в момента според нашите абсолютно мaлoумnи и остарели закони. Т.е. относно използването му най-добре да се препишат законите от САЩ.
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ей ся вече краварите се избиха!
10
0
 
3
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Това е разликата между там и тука. Там психично болни с право да купуват оръжие , тук психично болни с право да продават и произвеждат оръжие! Те и затова чат пат се взривяват !
9
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
Ми така както е тръгнало май наистина хората ще вземат да бягат вместо в САЩ - в Русия. То поне да различиш лудия от пияния не е проблем. И пиянките могат да изтрезнеят, а лудите.... Да се смее ли човек или да плаче. И двата полюса в световната политика нещо взеха да се размагнетизират едновремено.
8
2
 
9
 
! Отговори
До SpaceX преди 7 години
Още ли водиш ЖАЛКОТО си "съществуване " бе neepac paзчекнат
7
0
 
15
 
! Отговори
До 7 преди 7 години
Абе,болни сте си
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все едно да дадеш на майймуна автомат. Но щом е демокрация...