Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море

Става въпрос за учения на различни части – военноморски, сухопътни...
16 фев 2017 14:00,
256
Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море
Снимка: Reuters, архив

Министрите на отбраната от НАТО са решили днес да бъде увеличено присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

В отговор на въпроси той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар.

Той определи това решение като действие с отбранителен характер. По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг.

Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо съобщение", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг, цитиран от БТА. Член 5 от Вашингтонския договор е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Той съобщи, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна. Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според мен силата на Нато намалява поради пропукването на така наречените евроатлантически ценности. Това е факт - Европа е слаба и пълна с разногласия, Америка е с нов курс. Дали ще съумеем да отстоим българския национален интерес?
188
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нато е най-големият агресор в света. Русия никога не е била агресор, спрете да плеюете по неин адрес; напомня ми на малоумно сълзливите приказки за мигранти, как трябва да сме толерантни...накрая истината лъсна. Какво искате, пак да лъсне?! А каква цена ще плати България, мислите ли????
187
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 7 години
Необходимо е уважение към териториалната цялост на страните в Европа..Това изречение казва всичко.До би мирно седяло /Путин/ ,не би чудо видяло.
186
3
 
3
 
! Отговори
Ноа преди 7 години
Точно така! Браво на НАТО! Ушанковците си изяждат гъзовете сега.
185
5
 
5
 
! Отговори
1 преди 7 години
Нато е длъжно да пази натовското Черноморие!
184
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До дедо Мано не бери грижа руснаците и толкова няма да изкарат видяхме ги как избягаха от Палмира и Табка DDD
183
0
 
3
 
! Отговори
ивчо преди 7 години
споко, нищо ново, барем подарят нещо на флота ни, ама нада ли. Черно море може да не е руско езеро но е разделено между Русия и Турция почти40/40% ,едни 20 има за останалите.
182
0
 
6
 
! Отговори
isteriy преди 7 години
истерични политици и чиновници с всеки изминал ден доближават света до война, като за война се говори открито на най-високо ниво, без някой да е питал хората, готови ли са да загиват в името на някакви имагинерни планове, през 70-те години е имало световно движение за мир, сега нещата са коренно различни
181
5
 
12
 
! Отговори
дедо Мано преди 7 години
Ква сила бе? Къде я видяха тази сила? Нато има армия колкото българия има държавност. Ако се стигне до пряк сблъсък между НАТО и Русия колко според вас ще се задържи НАТО и неговите пишман войници в България? Прогнозата ми е точно 3 минути.
180
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всъщност отлично решение от страна на нато. Приветствам.
179
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 218 Руснаците в Русия са 117млн от 145 млн население
178
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 217Уау, виж ти! И къде прочете тези глупости? В уикипедията ли? То верно там ако има 5% нещо вярно, пак добре! А за резерватите не пише ли? Там където са затваряли оцилилите индианци!? И за отровените одеала които са им давали, не мише ли? Дааа, няма да пише, ама има умни книги в които е останало това записано! Нищо, още малко и всичко ще излезе. Този гнойник, краварската "държава" започва да излиза и ще се разтече....кеф! Най-сетне тоя смръдлявеш ще се разкара!
177
7
 
2
 
! Отговори
до 216 преди 7 години
ами в русия колко руснаци има ве отворко
176
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен(213)"Изтрепали коренното население" - всъщност не, местните са измряли от болести срещу които са нямали имунитет. Геноцид почти не е имало, с изключение срещу бизоните.
175
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АМИ , ТРЪМП КАЗА:КРИМ бил украински, обаче от две години украинци там няма.
174
6
 
3
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
най после защитени от всякаква ***
173
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 213Да, да, ама НЕ! И я си трайте бе андрешковци! Със скъсаните *** къде сте тръгнали бе? Не ви ли е срам бе? Кого превъзнасяте, шайка контрабандисти, които преди 200 години тръгнали да грабят един континент и понеже са къркани по погрешка открили друг! Изтрепали коренното население и оттогава грабят цял свят! ТИЯ ЛИ ДА СА МИ ЗА ПРИМЕР! Айде бегайте бе! То Римската империя един-единствен човек е развалил, та това краварско недоразумение ли няма да се разпадне!? Пфу, гнус....
172
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА на НАТО, Не на престъпните Военните режими и идеология измислена от пияниците.
171
8
 
12
 
! Отговори
Искаме мир! преди 7 години
Не искаме НАТО! Искаме мир!
170
2
 
5
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
За чия употреба са тия заглавия?Как НАТО ще си увеличи силата в Черно Море.Единствения начин да го сторят е да подарят бойни кораби на България и Румъния,и то истински такива а не допотопни белгийски гимии от 70-те, каквито имаме в Атия.Другото е по един кораб от страна за 28 дни,и то до фрегата.Никакви самолетоносач.и и ядрени подводници.Пълна поргонафия!Голата истина е че Черно Море от Кемалово време е поделено между Русия и Турция и последната няма никакво намерение да си го дели с ортаци.