Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море

Става въпрос за учения на различни части – военноморски, сухопътни...
16 фев 2017 14:00,
256
Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море
Снимка: Reuters, архив

Министрите на отбраната от НАТО са решили днес да бъде увеличено присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

В отговор на въпроси той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар.

Той определи това решение като действие с отбранителен характер. По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг.

Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо съобщение", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг, цитиран от БТА. Член 5 от Вашингтонския договор е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Той съобщи, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна. Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Др.БалевРадев е кадър на НАТО... прочети му автобиографията :) ако чакате на него да ви изкара от НАТО мноооого се лъжете :)
8
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
путинофилията е лечима само с КУРШУМ В ГЛАВАТА!
7
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи."==============="искаме диалог с Русия на основата на принципи" - тук е ключа от бараката.Искате да подчините Русия на основата на атлантическите принципи ли?Или както казваше старшината в казармата: Редник (Русия), когато говориш с мен ще мълчиш.
6
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези ще ни прецакат летния туристически сезон.Да се състезават в някое по-студено море.Както правят грешки напоследък.... и едните и другите!
5
22
 
11
 
! Отговори
Др.Балев преди 7 години
Генерал Румен Радев няма да позволи скоро идваме от БСП на власт и тогава ще здраствует Россия . А понеже и БНА е с нас америка ще загуби още един път на изток след като Путин и го наби с Крим. НАТО е колос с глинени нозе.
4
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Повече плавателни съдове в морето, повече оазиси за рибките
3
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БългаринаИ как точно сме окупирани бе българино?
2
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво!
1
13
 
32
 
! Отговори
Българина преди 7 години
Цивилния клон на ид взе решение пак да окупира чужди територии