Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море

Става въпрос за учения на различни части – военноморски, сухопътни...
16 фев 2017 14:00,
256
Решено: НАТО увеличава силата си в Черно море
Снимка: Reuters, архив

Министрите на отбраната от НАТО са решили днес да бъде увеличено присъствието на алианса в Черно море. Това съобщи на пресконференция генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

В отговор на въпроси той поясни, че разширеното присъствие означава допълнителни учения и общи дейности на съюзниците с участието на военноморски, военновъздушни и сухопътни части. Всичко това ще бъде в съгласие с международните ни задължения, уточни генералният секретар.

Той определи това решение като действие с отбранителен характер. По никакъв начин това не цели предизвикването на сблъсък или повишаване на напрежението, обстановката го изисква, посочи Столтенберг.

Не искаме нова студена война, искаме диалог с Русия на основата на принципи. Необходимо е уважение към териториалната цялост на държавите в Европа, целим по-конструктивни отношения с Москва, добави той.

Генералният секретар определи вчерашните думи на министъра на отбраната на САЩ Джеймс Матис за ускоряване на военните разходи в алианса като "твърдо съобщение", което всички останали министри са разбрали и подкрепили. Това съобщение отразява политическата действителност в САЩ, добави Столтенберг, цитиран от БТА. Член 5 от Вашингтонския договор е безусловен, той е сърцевината на алианса, допълни генералният секретар.

Той съобщи, че Либия е поискала официално от НАТО съдействие за организиране на новите служби за сигурност в северноафриканската страна. Управлението в Либия бе сменено покрай операция на НАТО през 2011 г. и дотогавашните специални служби и войската по същество прекратиха съществуването си.

Столтенберг добави, че министрите на отбраната тази сутрин са приели решения за допълнително укрепване на киберзащитата на държавите от пакта и на силите за бързо реагиране. По неговите думи изпращането на бойци на НАТО в Полша и балтийските държави е "ясен знак към всеки потенциален агресор". Няма да се надпреварваме с Русия - танк срещу танк и войник срещу войник. Целта не е да предизвикаме, а да предотвратим конфликт, заяви Столтенберг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
169
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
BULGARIA E V NATO ,AMA BEZ ARMIA ! AMERIKA IMA PREDLOJENIE I RE6ENIE ZA TOZI PROBLEM- TUSKATA ARMIA E VTORA PO GOLEMINA I PO SILA, MOJE DA SE RAZPOLOJI V BULGARIA, TURKI ASKER,TURSKI TANKOVE,TURSKI SAMOLETI.....I SLED TOVA SI OSTAVAT TUKA ZAVINAGI ! RAZBIRATE LI NAKADE OTIVAT NE6TATA, ILI....?
168
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 200Абсолютно не ме интересува какви "учения" имат нато-нациките! АЗ НЕ СЪМ ГЛАСУВАЛ ДА ВЛИЗАМЕ в нато! И НИКОЙ НЕ Е ГЛАСУВАЛ! И НИКОГО НЕ СА ПИТАЛИ! Все едно да ти вкарат наематели в СОБСТВЕНАТА ТИ КВАРТИРА, БЕЗ ДА ТЕ ПИТАТ!!! И навсичко отгоре, този наемател да има оръжие и за се зъби на съседите ти! ЩЕ СИ МНОГО ДОВОЛЕН ЛИ???? ЩЕ ТИ Е ПРИЯТНО!!! Ами ако на този съсед му омръзнат закачките и ти подпали ТВОЯТА КВАРТИРА? Какви ще ги плещиш тогава???????? И кой ще е виновен!
167
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕВАЛЛА НА НАТОDRUGA PESEN 6TE ZAPEE6, KOGATO NE6TATA SE PREVARNAT V REALNOS.....DANO NE SE STIGA DO TAM, AMA TAKIVA KATO TEB TLASKATE BULGARIA KAM ARMAGEDON.
166
5
 
8
 
! Отговори
аз до 202 преди 7 години
A ти като си влюбен в САЩ или НАТО изчезвай за Моленбек, след това за Детройт! И не се връщай предателю. Никому не липсваш!
165
4
 
7
 
! Отговори
do 202 преди 7 години
E защо ме пъдиш от родината ми? Само американски войски ли да има у нас? Ми нека има руски войски. И без това сме приятелски народи. Скоро идва 3-ти март. Честито ти освобождение благодарение на Русия ;)
164
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
SKORO BULGARIA 6TE ZAPRILI4A NA AFGANISTAN,LIBIA,SUDAN,IRAQ,SIRIA,LEBANON I MNOGO DRUGI MESTA PO SVATE, OPIRAIKI SE NA AMERIKANSKATA BLAGOTVORITELNOST. A NA AMERIKA I NATO IM E PREZ ONAZI IM RABOTA ZA BULGARIA.
163
4
 
8
 
! Отговори
да бе преди 7 години
Време е да поканим руски войски у нас и да излизаме от НАТО и ЕС. Сега сме само пушечно месо. На бой за Америка. Като в Афганистан.
162
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен.............А ч...й го търсят в Черно море краварските кораби?????????????? Нещо да не са объркали посоките, краварския обор се намира на 12000км назапад!!!!..Ами прочети статията, за да разбереш чий го търсят. Има учения на НАТО, а САЩ са член на НАТО. И като ти чета простотиите отдавна не си излизал извън квартала, където живееш, още по-малко да са къпеш в морето!
161
6
 
9
 
! Отговори
България ЕС НАТО преди 7 години
няма лабаво всеки агресор ще бъде унищожен
160
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Генеральный секретарь ООН Антониу Гутерриш, вступивший в должность с 1 января, дал интервью нескольким итальянским изданиям, в том числе итальянской газете La Stampa. Оно было опубликовано 16 февраля, сообщило РИА "Новости Крым". Территориальная целостность стран членов ООН является одним из основополагающих принципов организации. Таким образом генсек ответил на вопрос, считает ли он допустимым присутствие России на Крымском полуострове.
159
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 193А ч...й го търсят в Черно море краварските кораби?????????????? Нещо да не са объркали посоките, краварския обор се намира на 12000км назапад!!!! Айде джа, в къщи! Стига сте ни цапали морето след всяко прелитане на руски самолет! Пфу, не може да се изкъпе човек от тия краварски л.а.й.н.а!
158
6
 
15
 
! Отговори
Чърчил преди 7 години
Повишаване на напрежението в Черно море въобще не е добре за нас могат да ни скапят туризма като едното нищо...
157
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До един там.....Ще прелети пак някой руски самолет покрай корабите ирани!..............Бай Дончо скоро ще се свърже със своя приятел Владимир и ще го помоли руските самолети да летут с включени на междуналодна честота транспондери и да не минават над натовските кораби, защото в противен случай ще бъдат сваляни. В случай, че джуджето не разбере от дума, ще се направят едно-две продупреждения, ще се изпратят протестни ноти и ще има свален самолет. И до там с летенето над корабите. Понимаеш?
156
0
 
0
 
! Отговори
един там преди 7 години
До "До 189"Първо-пиша с име и затова може и да не пишеш до номер! Туку виж мо дераторчето е изтрило някой и друг коментар и номера става грешен! Второ- не, не схващам тенденцията- за 2015г руснаците, посетили Гърция, са били по-малко от 1 милион!
155
3
 
0
 
! Отговори
До 189 преди 7 години
А по- миналата година са я посетили 2 милиона, догодина-половин. Схващаш ли тенденцията?
154
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нещата се развиват по план. За няколко поколения Русия ще бъде изтласкана зад Урал. Сега се огражда това което беше изтръгнато от лапите след края на студената война. Близо век народите на изт.европа страдаха от износа на червен терор. Едва сега се върнаха културното министерство граници от преди ВСВ. Вече Европа може да продължи развитието си спряло за век благодарение на червените терористи.
153
1
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 187,Над 1 милион руснаци са посетили през миналата година Гърция! Също по толкова руснаци са посетили Италия и Испания! Вземи този карантинен кордон!
152
9
 
4
 
! Отговори
u4en до187 преди 7 години
желязната завеса-Прибалтика- Черно море ще се разширява до линията ..Урал- монголските степи !
151
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Карантинен кордон от Прибалтика до Черно море. Това е новата граница по която ще се спусне желязната завеса. Имаме късмет, че сме от правилната страна този път
150
4
 
8
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 185,Ще прелети пак някой руски самолет покрай корабите и респектиращите ще бъдат респектирани!