Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименСпоред стария договор за Ю. Поток тръбите, които щяха да минат през Черно море руснациъе щяха да ги прекарат за тяхна сметка.----------------А, то оставаше ние да им платим и тръбите през морето.Я да ги оставим да погладуват, да видим дали ще са толкова отворени.
90
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците си търсят балък да им задлъжнее с 6 млрд, долара. Последният път като имаше писания по темата, русофилчетата си деряха рубашките, че от2019 г. трафикът през Украйна СПИРА. Сега вече:"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян." Значи вземете вие назаем 6 млрд заем, пък ние MOЖЕ И ДА ВИ ПУСНЕМ ТРАНЗИТ.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 117 Димитър Борисовнищо лично, само бизнес....
88
12
 
3
 
! Отговори
БГ преди 7 години
НЕЩЕТЕ ЮЖЕН ПОТОК, ЗАЩОТО СТЕ БОГАТАШКИ..............,ПАРНОТО НЯМА ДА ИМА БЕЗ ГАЗ,КЛИЕНТИ НЯМА,САМО ТУРСКА ГАЗ ОТ РУСИЯ ЩЕ ИМА , НО СРЕЩУ ЗАДНА .....
87
1
 
2
 
! Отговори
просяк преди 7 години
До Бай Ганюамбиция....амбиция......амбиция......
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До процедурно питанеКогато се събудите, вече ще бъде късно!!!
85
0
 
8
 
! Отговори
Нямам нищо против... преди 7 години
До ДС "ние не искаме ЮЖЕН ПОТОК"вие лично?
84
5
 
14
 
! Отговори
процедурно питане преди 7 години
Защо няма руска мечта?..ха.ха.ха
83
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Абе Гумен Гадев че ни нагласи с некои железни гаранции да плащаме на кремълските путаньи неколко милиарда
82
12
 
16
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Русия иска гарантирани максимални печалби... нещо, като Белене.... Чудесно.... Питах жената, каза "утре"
81
15
 
12
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ама ние не искаме ЮЖЕН ПОТОК, ще доставяме през Северн Поток 2, ще пълним гушите на Германия и Франция. Ние така обичаме. Има едно нещо НАЦИОНАЛЕН ИНТЕРЕС и той е пред ЕС. Това е. Строим и точка. Защото сега ако го нямаше АЕЦ Козлодуй щяхме да плащаме 50 стотинки ток. Е на тогава щяхме да мрем от глад и студ.
80
13
 
13
 
! Отговори
ДС преди 7 години
Ей сега е време РАДЕВ да поеме нещата и да изградим ЮЖЕН ПОТОК. Ей тогава ще им кажем на ЕВРОПА, когато станем сериозна транзитна държава. Русия е като САЩ, който има добри икономически отношения с която и от двете ще спечели. Не просто да сме консуматори на западно европейския пазар. САЩ е далеко Русия на 1 час път.
79
6
 
8
 
! Отговори
Гробаря преди 7 години
Среден палец за Голямия брат. Тръбите така добре си стоят в Бургас, красота...
78
2
 
6
 
! Отговори
Бай Ганю преди 7 години
Може само да си мечтаете за големи проекти Вие:-)Докато вие плюете този и онзи... (та това само правите най-добре) Кервана си върви:-):-):-):-):-) Кой се връща в средновековието?
77
4
 
9
 
! Отговори
Минаващ преди 7 години
Българските политици не мислят или не могат да мислят за бъдещото, което ни готвят. Ще ни трябва електричество - няма да имаме достатъчно, ще ни трябва газ - няма да имаме достатъчно. Ще трябва да си купим, а пари няма да имаме. Бягайте като попарени от ГЕРБ и други подобни еднодневки.
76
2
 
1
 
! Отговори
Пешо* преди 7 години
Да чака и гипсокартонени.Тия жените си ни дадоха без изисквания, за тия тръби баси стискането.
75
3
 
5
 
! Отговори
Ташачко на Галена преди 7 години
Бита карта е. Няма да има тоз поток. Това е стара информация. Не си хабете плюнката.
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми Ердо, ние сме затова, да мислиме. Като няма кой друг! Нали сме комшии, треба да си помагаме.
73
6
 
7
 
! Отговори
Димитър Борисов преди 7 години
Руснаците като американците без пари не дават, за сметка на това скъпо продават. Американските ВЕЦ Марица 1 и 2 тока е криминално скъп. От руснаците пък купуваме най-скъпата газ в Европа. Дано новото правителство служи само за интересите на България и да не бъдат маша на великите сили които оглозгаха държавата ни до кости. 16.2.2017г.
72
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румъния изкара Газ спокойно мижем да плащаме на тях и да си пълним хранилищата. Както и редовни доставки през хъба! Скоро и ние ще извадим газ. Такаче ЗОР нямаме за южен поток. Ако искат да минат да ПЛАЩАТ.