Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
28
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Твърдо не. Не се накрадоха тия и БГ слугите им!!!!
10
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
руснаците ще видят Южен Поток през крив макарон. Въпроси?
9
21
 
21
 
! Отговори
1 рубла =3 ст преди 7 години
теза руски окупатори пак търкат ръце да печелят от "братски народи"
8
26
 
28
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 7 години
Каквото сме подписали с Русия ни излиза през носа скъпо и прескъпо.
7
15
 
30
 
! Отговори
само с гаранции преди 7 години
Путин май страда от избирателна амнезия.Не България, ами той каза и то от Анкара че спира Южен Поток.И после, то беше Южен, то беше Турски, накрая може и да няма поток.Аз дълбоко се съмнявам в желанието и способността на Русия да построи този поток, но ако се съгласим, то трябва да стане при железни гаранции че: ще получаваме газта на равни цени с Германия тръбопровода ще бъде двупосочен - за да не го спират когато им скимне ще могат да се включват и други доставчици
6
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва да чакаш и то "желязобетонни гаранции" от българина е все едно да чакаш влак на автобусна спирка:-):-):-):-):-)
5
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Ами Путин ако не беше крал от територията на Украйна и не беше нахлул с войска ,нямаше да има нужда нито от турски нито от ЮП."Какви територии бе, проблемите с транзита между Русия и Украйна е от минимум 10 години, тъй като укрите не си плащат редовно.
4
20
 
15
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Проекта е много навременен и целесъобразен,но Боко ако е на власт,такива...гаранции няма да даде.Тоя клепа на Меркел и другите тамошни...величия,а те боб...дърпат за нас.
3
26
 
22
 
! Отговори
патриот преди 7 години
"транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян."- Ами Путин ако не беше крал от територията на Украйна и не беше нахлул с войска ,нямаше да има нужда нито от турски нито от ЮП.Проблема не е на България, а на доставчика. Няма стока-няма пари и плащания! Точка. А ние може да ги съдим за неустойка по договора както руските империалисти ни съдиха.
2
14
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подписваме и пращаме мутрата и всичките му избиратели да строят за без пари. Ще ни излезе още по-евтино.
1
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какво чакат още та не ги дадат гаранциите.Всеки си гледа интереса,няма Германия и Франция да ни дават газ...Тя Германия плаща почти 2 пъти по евтино от нас 1000 куб.метра.Явно като няма за тях келепир и ни притискат...