Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София

Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен
16 фев 2017 18:42,
193
Русия "За" Южен поток, чака "железобетонни гаранции" от София
Снимка: Reuters, архив

Русия е готова да поднови проекта за изграждане на газопровод "Южен поток", но заема вече много по-обмислена и по-твърда позиция. Думите са на генералния директор на руския Фонд за енергийно развитие Андрей Литовски, предаде агенция Регнум, цитирана от БТА.

"През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян. В тази връзка Южна Европа и по-специално България иска да се подсигури в енергиен план и да изземе част от транзита", посочва руската агенция.

Листовски припомни изявление на руския президент Владимир Путин за "Южен поток" отпреди седмица, отбелязва Регнум. Путин каза, че Русия е готова да се върне към проекта, но ако има гаранции, че средствата няма да бъдат изгубени, както стана, когато България неочаквано се отказа от осъществяването му, напомня агенцията, според която "Русия претърпя огромни загуби".

Разбираемо е, че Южна Европа има интерес да пренасочи към себе си част от потока. Първо, това означава работни места. Второ, транзитът се заплаща, енергийното осигуряване става по-безопасно, пояснява руският експерт.

Спреният през 2014 г. проект "Южен поток" може да бъде осъществен, цитира агенцията мнение на търговския аташе на Русия в България Игор Илингин, говорил вчера на бизнесфорум във Варна.

Илингин припомни думи на Путин, че за размразяване на проекта Русия трябва да получи "железобетонни гаранции" от София. Руският търговски аташе каза, че руски инвеститори проявяват голям интерес и към други проекти, които да бъдат реализирани на пристанище Варна.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Баба Меркел - не позвлява.
110
5
 
5
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До Анонимен"Да спре! Ще продават после на ескимосите газ."а ти заедно с другите евро-атлантици бая ще има да попръцнуете докато напълните хъба в Бургас с газ американските ти господари вече ни вдигнаха цената на газта с 30% - и това е само началото
109
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
През тази зима Русия ясно сигнализира, че транзитът на газ през Украйна след изтичане на договора може да бъде спрян.+++Да спре! Ще продават после на ескимосите газ.
108
6
 
5
 
! Отговори
МОСКВА преди 7 години
не вярва на сълзи. Влака замина. ЗА АНКАРА
107
1
 
7
 
! Отговори
ТИКВАТА преди 7 години
всички помнят как се срещал със съюза на антифашистие, а на следващия ден разказвал на събрание на репресираните от комунистите за уж убития от тях дядо.
106
2
 
7
 
! Отговори
ТИКВОНТИЙ преди 7 години
си мени мнението няколко пъти на ден. Зависи от кое посолсво му звъннат
105
1
 
1
 
! Отговори
ТИКВУН преди 7 години
и гаранции
104
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин колко пъти си смени мнението?Явно е, че му пари под дупарата и се чуди кое бърдо да вдене.Ако БСП е на власт, ще ни съблече и продаде за жълти стотинки.Ако Бойко е на кормилото, пак има някакъв шанс да държи твърд курс към руснаците.Но русофилите даже и не се прикриват, те и в програмата си са заложили да ставаме постилка на Москва.
103
0
 
0
 
! Отговори
Джузепе преди 7 години
въх!
102
11
 
5
 
! Отговори
Земевладелец преди 7 години
Накратко казано - има конфликт на интереси! Путин иска да си прекара тръбата към сръбската граница, през Северозападна България, там където имам ниви от моите прадеди и които наскоро ми ги върнаха, заграбени от българските безродни комунисти, слуги на инернационалния болшевизъм!Никога няма да се съглася на руски тръби! НИ-КО-ГА!!!
101
4
 
7
 
! Отговори
Лилипутин преди 7 години
Тя стана тука има тука нема, вчера Южен, днеска Турски, утре пак Южен ... и ся кат са изрепчи Курнелията - "Ний ша го напраим!" ша им трепнат сърчицата и на бабите електорални и на депутатите крадливи а Румбата пак ше oпикae шадарваните от кеффф!
100
8
 
3
 
! Отговори
Земевладелец преди 7 години
"Спреният през 2014 г. проект може да бъде осъществен"Да ми наврат желязната тръба отзад на дядовата ми нива???НИКОГА!!! Имам си имот, получавам рента, добри пари, няма да се отажа от тях, ще легна на нивата по средата ако щат руснаците да ме смажат с руските си танкове, но нивата си никога няма да дам за някаква ТРЪБА!!!
99
1
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Отново малко стръв за шарани като Тасков,Яворов,Пастиров и др, но много.
98
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За страна като русия да извива ръцете на малка България, която им е дала религия и писменост...е меко казано жалко..и недостойно! Отношението ти към малкия показва, какъв човек си !
97
4
 
7
 
! Отговори
до 125и преди 7 години
Не са проблема тръбите под Черно море бе пич, проблемът са тръбите на територията на България-страна членка на ЕС, че руснаците искаха те да са тяхна собственост и по тях да тече само руски газ. Това сигурно и страна като Сърбия не би допуснала.
96
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
hahahahahаре нема нужда другарю Путин. Действайте там с Китай и не се занимавайте с България !
95
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди ББ , България плащаше най-скъпата руска газ в Европа благодарение на големия шлем на БСП, благодариме братушки и другари от БСП за шлема
94
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БАБА БУНАКато искат да имаме топло по къщите, да си финансират газопровода на 100% и да ни плащат такса за преминаване.
93
11
 
12
 
! Отговори
БАБА БУНА преди 7 години
ХОРАТА НИ СЕ МОЛЯТ ДА ИМАМЕ ТОПЛО ПО КЪЩИТЕ НИ,ДА НЕ СЕЧЕМ ГОРИТЕ,НО НАШИТЕ *** ПОЛИТИЦИ ИСКАТ ДА НИ ДОКАРАТ ДО ПРОСЯЦИ НА ГАЗ, ХЪБОВЕ НА ДРУГИ ДЪРЖАВИ,КАКЪВ СРАМ,КАКВА ИКОНОМИЧЕСКА ПРОСТОТИЯ ИМА В ГЛАВИТЕ НА НАШИТЕ ИКОНОМИСТИ,КАКЪВ СЛУГИНАЖ И БОГАТАШКИ ХАЙДУКЛУК.ТЪПОТИЯ ДО ШИЯ.ГЛЕДАЙТЕ ТРЪМП ИСКА ДА ПОДРЕДИ АМЕРИКА,А НИЕ ОТ НАВЕЖДАНЕ ЩЕ РОДИМ ИЗВЪНБРАЧНО.
92
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като вземе властта БСП ще направят голям шлем за няколко милиарда с руснаците, които българския народ ще плаща , а ББ ще е виновен