US службите не споделяли нищо с Тръмп, страх ги било

Недоверие будили и контактите на президента с руското правителство
16 фев 2017 10:16,
41
US службите не споделяли нищо с Тръмп, страх ги било
Снимка: Reuters, архив

Служители на американското разузнаване се въздържат да дават на президента на САЩ Доналд Тръмп секретни сведения, защото се тревожат, че те може да бъдат разгласени или да се злоупотреби с тях, пише в. "Уолстрийт джърнъл".

Според американското издание, което се позовава на запознати с въпроса настоящи и бивши служители, решението на разузнавачите да не предоставят информация на Тръмп подчертава дълбокото недоверие между разузнавателната общност и президента заради контактите на неговия екип с руското правителство, както и неговата неприязън към разузнавателните служби.

В някои от случаите служителите са решавали да не запознават Тръмп с източниците и методите, които разузнаването използва за събиране на информация, включително за шпиониране на други държави, посочва вестникът.

Тръмп планира да назначи нюйоркски милиардер като ръководен служител, който да прави преглед на американските разузнавателни служби, отбелязва в. "Ню Йорк таймс", като цитира правителствени представители.

Служители на разузнаването се безпокоят, че подобна мярка може да ограничи тяхната независимост и да намали потока от информация, която противоречи на възгледите на президента, изтъква американското издание.

Евентуалната роля на Стивън Фейнбърг се сблъсква със силна съпротива сред разузнавателната общност, която вече е негативно настроена заради критиките на Тръмп срещу нея по време на предизборната му кампания и откакто стана президент.

Назначаването на Фейнбърг на правителствен пост, на който да прави преглед на разузнавателните служби, се разглежда като начин да се вкара доверен на Тръмп човек в свят, към който Белият дом се отнася с подозрение. Служители от разузнаването обаче се тревожат, че Фейнбърг, който има близки връзки с главния стратег на Тръмп Стивън Банън и президентския зет Джаред Къшнър, е подготвян за висш пост в някоя от разузнавателните служби.

По редица въпроси, включително иранската ядрена сделка, ползата от НАТО и подхода към борбата с войнстващия ислямизъм, голяма част от информацията и анализа, предоставяни от американските разузнавателни служби, противоречи на политическите позиции на правителството на Тръмп. Разногласията са най-остри, когато става дума за руския президент Владимир Путин, когото Тръмп хвали, като същевременно отхвърля оценките на разузнаването, че Москва се е опитвала да съдейства за изборната му победа, коментира "Ню Йорк таймс". 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АКО САЩ НЕ СЕ РАЗПАДНЕ ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА АНТИДЕМОКРАТА ТРЪМПЗИЛА ЗНАЧИ НЯМА ДА СЕ РАЗПАДНЕ!!!А ИНАЧЕ МУТРЪМП НЕ Е ДОБРЕ С ГЛАВАТА!!! ПЪРВО ГОВОРЕШЕ В ПОДКРЕПА НА *** ЗА КРИМ ПОСЛЕ СЕ ИЗВЪРТЯ НА 180% !! ТОВА Е КАТ НАШИЯ БУДА ! ПЪРВО Е ЕДНО ПОСЛЕ Е СЪС СЪВСЕМ ДРУГО МНЕНИЕ И ТО В КРАТЪК ПЕРИОД ОТ ВРЕМЕ :D
11
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЩОМ САЩ ИМАТ ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА ПРИ КОЯТО ЕДИНЯ КАНДИДАТ ПОБЕЖДАВА С 1 МИЛИОН И 300 ХИЛЯДИ ГЛАСА ДРУГИЯ НО РЕАЛНО ГУБИ ЗНАЧИ ТЕ НЕ СА НИКАКВА ДЕМОКРАЦИЯ!!!!!!!!!!ЩОМ САЩ НЕ СА ДЕМОКРАЦИЯ ЗНАЧИ ИМАМЕ ПОРЕДНИЯ РЕЖИМ :DТО ИЛИ Е ДЕМОКРАЦИЯ ИЛИ Е РЕЖИМ :D ДРУГИ ПОЛОЖЕНИЯ НЯМА!
10
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Послушкото на корпорациите тъмничкия др. Обама така закопа САЩ , че сега на Тръмп ще му трябват 3 мандата за да оправи Държавата . Той обаче ще се справи , защото зад него стои бялата средна класа на Америка , чиито бащи са съъздали велика Америка , а не тъмните роби от еди къде си .
9
15
 
3
 
! Отговори
Алекс преди 7 години
Нормално, с ***.от за шеф кой ще иска да работи. Горкия си мисли че управлението на държава е като стажантско шоу, като падна на земята чак ще се натърти. :)Надявам се само докъто го разкарат да не заформи война, че лудите в управлението му не са малко.
8
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Часовникът вече започва да брои оставащите часове на клоуна.
7
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Господи Боже, в "най-великата" демокрация службите не споделят данни с президента си!!!!! Абе, това образование "фащ" за какво служи?????????????? С каква цел там се е събрало множество от кол и въже, мафиоти, престъпници, контрабандисти, спекуланти, да не говорим с какви ориентации и т.н и т.н!??? Може и да има свестни хора, ама множеството явно си живее по нечии чужди закони - на анархията и бардака по цял свят! Що държави разрушиха, що народ изпотрепаха....Инфантилни ***! А дават акъл!
6
3
 
14
 
! Отговори
FAKE news преди 7 години
Тази сапуна взе да писва вече! Време е евреите да измислят нещо по-оригинално.
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Все по-ясно става колко "велика демокрация" е САЩ. Тайните служби свикнали да ръководят президент, парламент и правителство не желаят да споделят информация с демократично избран президент.Войната на държавниците със задкулисните финансови магнати и държаните от тях тайни служби навлиза в решителната си фаза. Или победа за държавата, или тоталитаризъм от корпоративен тип - непознат в историята до днес, край на всяка свобода.
4
3
 
12
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Американските служби май и те като нашите-повече работят за частни интереси,отколкото по предназначение....И сега реагират болезнено,когато започва да се анализира за какво всъщност харчат парите на данъкоплатците!А темата Русия е просто една възможност да избягат от същността на проблема.Впрочем,за да се бориш успешно с врага(в случая Русия),трябва да го познаваш,а Тръмп има много такива хора,за разлика от Обама,чийто кадри показаха потресаваща некомпетентност по въпроса!
3
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Струва ми се неестествено президентът на една страна, да бъде държан далеч от данните на разузнаването. И няма да продължи дълго това! Ще има хиляди разузнавачи на борсите, където да се занимават с брачни изневери за хиляда долара месечно.
2
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ясно на тия служби им треперят задниците да не останат безработни щото Тръмп беше споменал,че някъде към 2 милиона нищоправци на държавна хранилка седят на бюрце,клатят си краката и громят КГБ,ГРУ или там какъвто и руски враг да си измислят за да оправдаят длъжноста си.Реалният резултат е никакъв просто огромна клика от чиновници-агенти не мърдащи от бюрата си.Иначе за бъдещото развитие на военните технологии всички знаем.Та те си постват проектите в интернет.Самички.Или ги произвеждат в Китай.
1
4
 
7
 
! Отговори
До4 преди 7 години
Мисленето НЕ Е от силните ви страни.