Жените, убили Ким Чен-нам, смятали, че снимат клип

Двете са се занимавали с проституция, смята полицията
17 фев 2017 22:18, Анисия Иванова
14
Жените, убили Ким Чен-нам, смятали, че снимат клип
Снимка: БТА

Индонезийката, арестувана по подозрение, че е участвала в убийството на Ким Чен-нам, заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, била подлъгана да мисли, че участва в снимки на телевизионен риалити видео-скеч, заяви днес шефът на индонезийската национална полиция Тито Карнавиан, цитиран от Асошиейтед прес.

Позовавайки се на информация, получена от властите в Малайзия, Карнавиан каза пред репортери в индонезийската провинция Ачех, че на 25-годишната Сити Айшах било платено да участва в шеговит клип от рода на тези, които се показват в популярното тв шоу "Само за да се посмеем", снимани със скрита камера.

Според него Айшах и друга жена изпълнявали скеча, чийто сценарият изисквал те да убеждават случайно срещнати мъже да затворят очи, след което ги пръскали с вода. 

"Те разиграли тази риалити сценка 3-4 пъти, за което получавали по малко долари. При последната обаче, в която мъжът на прицел бил Ким Чен-нам, в пръскалката били сложени опасни материали", каза индонезийският полицейски шеф, цитиран от АП. Според него Айшах не знаела, че е въвлечена в опит за убийство от чуждестранни агенти.

Още преди тези изявления на Карнавиан, близък роднина на Айшах, каза по индонезийската телевизия, че тя е била наета да участва в кратък комедиен филм и пътувала до Китай във връзка с този ангажимент. Индонезийските имиграционни власти съобщиха още, че тя е пътувала до Малайзия и други, неуточнени страни.

Другата арестувана по случая с убийството на 15 февруари на летището в Куала Лумпур жена, 29-годишната виетнамска гражданка Доан Тхи Хуон, казала при разпита в полицията, че е била подлъгана да мисли, че участва в снимане на безобидна телевизионна видеошега, предаде Ройтерс.

Според разкази на служители на хотелите, където тя била отседнала, нейното поведение, макар и странно, било спокойно и очевидно добре премерено. Тя дори поискала ножица от рецепцията, за да се подстриже.

Частен детектив обаче казал пред Ройтерс, че нейното поведение носи белезите на професионален разузнавателен агент. "Така действат те - променят външността си, правят кешови трансакции, не оставят никакви хартиени следи и постоянно са в движение", коментирал той. Роднини на Айшах в бедняшки квартал на Джакарта били шокирани, научавайки за ареста й и за подозренията към нея.

Любопитна е и версията за причастността на двете жени, изложена днес в малайзийския вестник "Чжунго бао", цитиран от ТАСС. Тя се базира на полицейски източник.

Според нея виетнамката и индонезийката пребивавали в Китай от един до три месеца и се занимавали с проституция. Там Доан се запознала с представител на специална служба, който уж й предложил да намери още едно момиче за участие в снимки на риалити видеошега. Сценарият предвиждал шеговито нападение и отравяне на мъж. Задачата на Айшах била да закрие лицето на набелязания мъж с носна кърпичка, а през това време партньорката й трябвало да му направи инжекция.

Двете млади жени многократно репетирали сценката, "довеждайки я почти до автоматизъм". Както писа по-рано сингапурският вестник "Ню стрейтс таймс", записите от видеокамерите на летището в Куала Лумпур показват, че на убийците са били необходими само 5 секунди, за да отровят Ким Чен-нам.

Правоохранителните органи не изключват, че двете жени може наистина да не са знаели, че участват не в шеговита инсценировка, а в истинско покушение. Те цитират индонезийката, според която й били обещани 100 долара за сценката.

Малайзия, която е страна със значително по-високи доходи от Индонезия, е магнит за милиони индонезийци, които най-често работят там като бармани, сервитьори, строителни и селскостопански работници. Двете жени бяха арестувани в интервал от няколко часа и сега са под забрана да напускат Малайзия в течение на 7 дни "за оказване на помощ на следствието".

Тялото на убития Ким Чен-нам засега остава в Малайзия и местните власти искат да получат ДНК проби от членове на неговото семейство, син или дъщеря, за да могат да довършат процедурата по аутопсията и идентифицирането на тялото. "Ако не се получи искане от негови роднини по права линия и след като бъдат изчерпани всички възможности за получаване на ДНК проби, едва тогава тялото може да бъде предадено на посолството на Северна Корея", каза Абдул Самах Мат, високопоставен малайзийски полицейски служител, цитиран от АП. Той не пожела да гадае колко време може да отнемат тези процедури, пише БТА.

Северна Корея даде да се разбере, че ще отхвърли заключенията от аутопсията на "един от нейните граждани", и призова Малайзия да й предаде незабавно тялото, предаде Ройтерс, като цитира посланика на затворената комунистическа държава в Куала Лумпур. Семейството на убития, което е в Макао, е взето под охрана от полицията, предаде ТАСС, цитирайки вестник "Саут Чайна морнинг пост".

Според изданието в този китайски специален административен район живее втората жена на Ким Чен-нам с техния син и дъщеря, съответно на 21 и на около 18 години. Те се опасяват за сигурността си и затова са били поставени под охрана след тайнствената смърт на Ким Чен-нам. Според вестника сериозни опасения за личната си безопасност е изразил синът Ким Хан-сол, който учи в Босна и Херцеговина и Франция. Сестра му е записана в международно училище в Макао.

Ким Чен-нам има и друг син от първата си съпруга. Двамата живеят в Пекин. Засега няма съобщения дали децата на убития са се свързали в малайзийските власти и дали биха изпратили ДНК проби.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Deutshland uberalles преди 7 години
До *** до 5Много си неграмотен и неук.Тая Меркел ви е изпила мозъците до такава степен,че сте загубили всякаква връзка с действителността и ви е принизила до статута на животно напр.крава.Кравата само пие вода и мучи като вол.Скоро всички ауслендери ще ви напомпат през *** и Федералната република ще ви отеснее неизбежно!
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не са нито първите, нито последните наивници, въвлечени в гнусотия, представена като безобидна шега.Службите си имат проверени методи и си намират някой, който да върши мръсната работа - я за пари, я за слава.
8
6
 
1
 
! Отговори
Циник до 5 преди 7 години
Фидел е отдавна "храна" за червеите...макарче не знам - червеите дали няма да получат стомашно разстройство от праха на псевдокомунистическата ***...в САЩ сигурно вече работят по архитектурните планове на новите казина, хотели, и публични домове! В близките 25 години Куба ще стане курорт - каквато , и беше! Само червенокаскетаджии у нас - още боготворят комендантето!
7
1
 
1
 
! Отговори
5ър преди 7 години
КостоФ е виноеен
6
10
 
4
 
! Отговори
Майтапчия преди 7 години
Накрая да не излезе,че е умрял от сърдечен удар.Като му гледам килата ....Ама нали трябва шум да се вдигне.
5
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ние бяхме първи с чадъра, Те са след нас.
4
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А САЩ похарчиха милиони за убият Фидел Кастро, ЦРУ организира 638 опита да го убият и пак не успяха, всичките ги надживя Фидел.
3
7
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
цру снима клип смях в залата
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Страшни агенти са няма що.Арестували са ги два часа след убийството.
1
2
 
16
 
! Отговори
Инспектор Стрезов преди 7 години
Българска следа има тук, да знаете.