Литва спря руска тв, зовяла към окупация на Прибалтика

Телевизионният канал излъчвал програмите си от Швеция
17 фев 2017 16:30, Мария Захариева
126
Литва спря руска тв, зовяла към окупация на Прибалтика
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия одобри днес действията на Литва за спирането на сигнала на рускоезична телевизия, призовавала в програмата си към насилие.

Комисията отбелязва, че правилата в ЕС позволяват спирането на сигнал, когато медията подстрекава към омраза.

Рускоезичната телевизия "РТР Планета" излъчва от Швеция. Вилнюс е доказал, че има очевидни и тежки нарушения на правилата срещу речта на омразата в програмата на телевизията. Изказвания, прозвучали в програмата, са заплашвали с военни действия, окупация и разрушаване на няколко държави, включително Литва, Латвия и Естония.

В директивата на ЕС от миналата година, която засяга този въпрос, бе разширен обхватът на случаите, в които подобна забрана за излъчване може да бъде приложена. Директивата обхвана реч на омразата в медиите на основата на етнически произход, вяра, сексуална ориентация. Очаква се тези правила да обхванат и платформите в интернет за видеосподеляне.

Литовските власти са съобщили на ЕК за случая през декември миналата година и са спрели сигнала на рускоезичната телевизия за три месеца. На основата на предоставените доказателства, комисията оценява, че предприетите от Вилнюс мерки са оправдани и съразмерни. Литва спира посочената програма за втори път, след като през 2015 г. отново се наложи прекъсване на сигнала по подобни причини.

(БТА)


126
Още от
Напиши коментар Коментари
65
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 1 година
До Shopp™ 83
Това е актуално в момента в обществото такива филми създават. Погледни на запад - Фантастични сериали, Медицински драми - като реално само в един от 20 епизода склоняват да кажат че всеки си плаща и то с зверска лихва здравето. ИИИ силния единак дето *** рода на лошите до девето коляно. Да не забравим еквивалента на сапунките - Филми по Даниел Стиил и конкурентни писатели или канали като Халмарк.
64
0
 
0
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 1 година
а у българия по националната телевизия хаберлер за аратлици у пет. е, браво.що нема новини на иврит, арменски, руски ...?
63
1
 
3
 
! Отговори
гого преди 1 година
до 75
защо Руския цар е пратил войска е без значение, щом сега не нося фес, или ти тъгуваш че не си р я за на карабина днес. Да беше дошъл краля на англия да те освободи,но май неговите офицери слагаха фесове и предвождаха ордите на шипка и стара загора
62
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Че гледа ли някой изобщо руска телевизия? Едно време когато имаше само един канал петъците ми бяха най-противните дни със задължителната руска програма.
61
8
 
4
 
! Отговори
очевидно преди 1 година
Като чета руските тролове и осъзнавам колко е кофти материала на огромная и могучая. Даже не ги съжалявам.
60
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До олег

Още един неразбрал. Просто не харесваме бозавите наследници на английския бандит полковник Синклер , на когото Капитан Петко Войвода е разпрал разбойническия задник.
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Space X

Мене пък ме кефеше как квичаха после след убийството на пилота потурнаците. Буквално им запалиха задниците братушките.Цялата планина гореше.Рая се напълни с кандидати за девици.Даже и нашата мисирка(пастирка) ронеше сълзи.Голям кеф.
58
6
 
6
 
! Отговори
Един българин преди 1 година
До: номер 79

Какво "опа", какво "опа"???
Радио Свободна Европа не призовава гражданите на Русия на бунт срещу Владимир Путин, докато руските пропагандни медии правят точно това!
Разликата е огромна!
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Опа какво се случва, пускат и радио свободна европа на руски, и даже май и телевизия ще има. Започва пропагандна война, като в студената война. Тогава успехи имаха и двете страни, бунтове във Франция от една страна и бунтове в Унгария, Чехия и до някъде в Полша от друга. Битката е за умовете на хората.
56
8
 
4
 
! Отговори
олег преди 1 година
Като Ви е освободил Александър II ,защо е убит според вас от собствения си руски народ дето го любите толкова. И като е премахнал крепостничеството, защо харесвате и тези преди и след него до сега, като едните комуняги са му убили потомците?????.!!!
55
14
 
5
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Като чета откровено нецензурните русофилски коментари по-долу не мога да не отбележа тоталното изпростяване на руските тролове при посланик Макаров.
54
7
 
5
 
! Отговори
един там преди 1 година
До спейса(истинския),
Като си чел "Война и мир", грачел си на песните на Висотски и т.н., вземи изгледай и филма на Оливър Стоун- "Украйна в огън!". Ще научиш много нови неща, за които сега и не подозираш! Напиши в "тубата"- Юрген Ельзассер! Изслушай и неговите речи. От тях също ще научиш много нови неща! След това може поне малко да почнеш да си обясняваш причините за "имперската" политика на Путин!
53
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пенчо

Русофилите сте най-големите българофоби. И стига с това оавобождение. Русия "освобождава" за да пороби и държи в подчинение. И продължава да се опитва в това си начинание. И с Грузия, и с Украйна ии със Сирия. Опитва се и с Прибалтика и у нас като разчита на петата си колона. Никой не иска да я напада а само я предупреждава да не се опитва повече да "освобождава_.
52
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да им дадат на литовците 100 к амуджи ще спрат с параноята веднага. Друга песен ще запеят, но няма да е политическо коректна. Щото срещу всичко руско е позволено да се плюе наволя, но срещу амуджа не. Дайте им там амуджи да оплождаш литовките и облагородяват населението, че ние тук се задъхваме от сервилност.
51
0
 
9
 
! Отговори
един там преди 1 година
До Анонимен 67 и спейса,
Да, ама преди да сравнявате гъстотата на населението на САЩ с тази на Русия, вземете първо отворете атласа и вижте на каква геогравска ширина се разположена основната територия на САЩ и на каква на Русия! Това така най-общо, че взема ли да ви говоря за климатични особености- нещата доста се усложняват!
Пък може да пробвате вие да отидете да се заселите в тайгата или пък в тундрата, да видите как се живее при температури от -40,-50 градуса всяка зима!
50
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колониалистите все за държави около Русия се притеснявате. Аре беж да решавате глада в Африка който сами причинихте.
49
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Space X

То това на всички ни хареса. Още повече ми хареса как после руснаците се на акаха и не посмяха да вдигнат ръка на Турция.
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До SpaceX

Абе не е толкова по-голяма от САЩ с тази разлика, че САЩ е населен от до, докато Русия е празна.
47
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А Алфа кога?
46
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Между истинските русофили и путинофилите има огромна разлика.