Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред

Москва иска само "взаимно уважение" и прагматични отношения със САЩ
Обновена: 18 фев 2017 17:01 | 18 фев 2017 16:55,
492
Лавров: Русия е за изграждане на постзападен световен ред
Снимка: Reuters

Руският министър на външните работи Сергей Лавров заяви днес, че страната му е за изграждане на постзападен световен ред. В същото време той предложи на САЩ прагматични отношения и взаимно уважение, предаде АФП, цитирана от БТА.

Ръководителите трябва да направят избор. Надявам се, че този избор ще бъде за демократичен и справедлив ред. Ако искате, наречете го "постзападен", каза Лавров на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според Лавров, който се ползва с доверието на президента Владимир Путин, всяка суверенна държава ще търси баланса между собствените си интереси и интересите на партньорите си, допълни Франс прес.

Спирайки се на отношенията със САЩ, Лавров заяви, че Русия иска само отношения на "взаимно уважение".

Какви отношения искаме със САЩ? Прагматични отношения и взаимно уважение, признаване на нашата (обща) отговорност за стабилността на света, подчерта руският дипломат.

Потенциалът на сътрудничеството в политическата и икономическата сфера, както и в сектора на хуманитарните въпроси е огромен, но той трябва тепърва да бъде реализиран и ние сме отворени за това дотолкова, доколкото са отворени и САЩ, продължи Лавров.

Лавров говори на форума в Мюнхен няколко часа след вицепрезидента на САЩ Майк Пенс, който пристигна в баварската столица, за да успокои европейските съюзници за намеренията на Доналд Тръмп, отбеляза АФП.

В първата важна външнополитическа реч на новото правителство на Тръмп вицепрезидентът увери европейските лидери и министри, че говори от името на президента на САЩ и заяви, че Америка има "непоклатим" ангажимент към НАТО.

Противоречивите коментари на Тръмп за значението на военния алианс, скептицизмът по отношение на споразумението от 2015 г. за ограничаване на иранските ядрени амбиции и очевидното равнодушие към бъдещето на ЕС породиха опасения в Европа, че САЩ може да променят дългогодишната си политика на закрила на Западна Европа, отбелязва Ройтерс.

Пенс, говорейки за свое пътуване като млад до Западен Берлин по време на Студената война, каза, че новото американско правителство ще подкрепя установения след Втората световна война ред.

"Това е обещанието на президента Тръмп: ние ще бъдем до Европа и днес, и всеки ден, защото ни свързват едни и същи благородни идеали - свобода, демокрация, справедливост и върховенство на закона", каза Пенс на Мюнхенската конференция.

Въпреки че аудиторията го слушаше много внимателно, Пенс не получи особени аплодисменти, освен сърдечната реакция на думите, с които обяви подкрепата си за НАТО.

Пенс предупреди съюзниците, че трябва да имат по-голям финансов принос към НАТО и отбеляза, че много от тях още не са показали ясно, че ще го направят. Той използва по-твърд тон, отколкото министъра на отбраната Джеймс Матис, който отправи сходно, но по-нюансирано послание към съюзниците от НАТО в Брюксел тази седмица, казаха дипломати.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори на форума след Пенс заяви, че отбраните на НАТО и ЕС се допълват. "Силна Европа не може да означава, че Европа ще е сама, както не мисля, че "Америка преди всичко" означава Америка да е сама", заяви Столтенберг.

Пенс заяви също, че Русия трябва да спазва Минските споразумения за мир и да намали насилието в Източна Украйна. "Знайте САЩ ще продължат да държат Русия отговорна, дори докато търсим нови допирни точки, каквито, както знаете, президентът Тръмп вярва, че могат да бъдат намерени", посочи Пенс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


492
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
242
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога е ревал? Той тихичко се радва, и им се смее на налагащите санкции. Наскоро разказваше как на конференции идват при него тихичко представители на разни държава и му обясняват, че те лично са против санкциите, но се налага да са солодарни с другите държави. Още повече, че западняците сами започнаха да заобикалят санкциите си и правят огромни инвестиции в Русия, цели производства изнасят там. Пропагандата храни нечии интереси, но фактите са достъпни в наши дни, просто се информирайте
241
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Според Ростат 23% от руснаците са под прага на бедността, 43% икономисват от храна.
240
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 340Като е толкоз розово положението, що Путин реве за сваляне на санкциите ?
239
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой от тук плюещите по Русия дава ли си сметка, че западните санкции имаха само един ефект - разцвет на руската икономика, подем на родното им производство, с всички положителни последици от това, като повишена заетост и повишаване на доходите и потреблението? Всички финансови рейтингови компании се надпреварват да качват финансовата оценка на Руция през последната година. Така че - плюй си, "керванът си върви"!
238
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Лавров говори за "взаимно уважение" ? Странно ? Този човек пропуска факта че взаимното уважение може да го има само м/у равни . Хайде сега да ни обясни как Русия и Америка са равни, и по кокво ? Нима не знае че тези две нации са диаметрално противоположни ? Че Русия е на незнам си на кое място като икономиса, и какво ли още не !? Но иначе го разбирам, на Русия са и нужни американските технологии, за да може тази "държава" - Русия да съществува. Ама да си равен с този от който зависиш ???
237
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Русия е за изграждане на постзападен световен ред" - връщане на Крепостничеството !!!
236
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е не става само с оръжие и нефт, за да те уважават, за да се съобразяват с тебе, трябват икономика и технологии. Трябва да си притегателен, децата на другите да идват да учат при тебе, а не твоите деца да учат навън. Да не налагаш забрана за внос на храна срещу собствения си народ.
235
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
РУСКИТЕ ВЪШКИ ПАК НАЛАЗИХА САЙТА И ДРАПАТ...... УМНИТЕ ЗНАЯТ КОГА ДА СЕ ОТТЕГЛЯТ ,КОГАТО ВИЖДАШ ПОЛОЖЕНИЕТО ЧЕ Е БЕЗНАДЕЖДНО...ОСТАВЕТЕ ГИ ДА СЕ БОРЯТ С ВЯТЪРНИТЕ МЕЛНИЦИ И ДА ДРАПАТ ПУТИН ТАМ КЪДЕТО ГО СЪРБИ....
234
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами еврейчето Лавров си иска Велик Израел и Русия като част от него. Ние кво му се впрягаме? Не е важно кой какво иска, а какво ще му се даде.
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анониме 341Та в това писмо графът със задоволство казва:Радвам се,че Високата порта се съобрази с моят съвет! Не случайно Левски е ненавиждал Русия и е призовавал българският народ сам да извоюва свободата си,знаейки и предчувствайки че Русия иска да е в България господар а ние искаме не смяната на господарите а своята свобода! Много факти от миналото сега стават известни и умните българи четат и се интересуват и установяват отново и отново,че Русия е тази която гони своите имперски интереси
232
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До "взаимно уваженГраф Игнатиев е човекът,който е посъветвал Високата порта да се обеси Левски без много шум,да не се надигне Европа и без световен съд !Има негово писмо,което сега става известно,защото много исторически факти са крити и изкривявани във времето с цел да се изкара Русия нашият благодетел и никой друг.В това писмо след обесването на Левски графът със задоволство от случилото се,защото той ненавиждал Левски заради неговият борчески и неподчиняващ се дух и казва :Добре е Че се съоб
231
0
 
2
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Знаете ли къде е бил Виенският конгрес / ' новия световен ред' /?Ами във Виена. Виена е столица на държавата,която беше изтрита(1938) без пушка *** и без държавите бащи на 'световния ред' пръста си да помръднат/Австеия е 'гарантирана' като неутрална от реда световен.Този пример исторически би трябвало да бъде предостатъченб за всеки мислещ!
230
3
 
1
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 336,Направих си справка с Росстат! За трудоспособното население на Русия жизненият минимум е определен на 10600рубли! Около 5 милиона човека получават по-малко от този минимум! При работещи около 70милиона души, прави си сам сметка за процента! Дори да приемем, че това с 5-те милиона души е невярна статистика, то пак данните, които си посочил са невъзможни, понеже в доста руски региони минималната работна заплата не е 7500рубли(237лв.), а е доста по-висока!
229
1
 
3
 
! Отговори
Фронто преди 7 години
Какъв "световен ред", бе!? Как може сериозни хора да приемат такова понярие! " Ред"-светът е бакалница_тук зарзавата,там тоалетната хартия ...!НЯМА такова нещо като "световен ред" .Държавите са с у в е р е н н и! И:Първо са отговорни за деиствията си;Второ, могат да сключват двустранни договори;Трето,могат да влизат в съюзиКрай! Що е то "ред световен"? Лавров да ми казва как да си ориантирам държавата ли???
228
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната работна заплата от 1 юли 2016 г е 237 лв., а 70% от работещите са на тая колосална заплата- справка РОССТАТ. За цените на хранителните продукти можем да се ориентираме от сайтовете, горе долу като у нас. Това е държавата с огромни природни ресурси. Нека погледнем комунистически Китай- икономически бум и минимална работна заплата 440 лв, заплата на комунистически лидер- 92 минимални заплати и задължително жителство.
227
4
 
10
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Какво разбират руснаците под " взаимно уважение" можете да попитате съседите им Грузия и Украйна...Пази ни Боже от такива "братушки"...
226
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е на 63 място по жизнен стандарт,по-бедни от Русия са само тяхните бивши републики,дори и в България жизненият стандарт е по-добър.В Русия огромните природни рисурси за съсредоточени в ръцете на 88 милиардери в.т. и Путин дето обикалят света харчат парите на сиромасите по к...и и тези супермилиардери искат света да е тяхен ,всички да им играят казаджок,това иска Путин.Само ,че никой не иска да живее в тяхната *** и всички бягат на запад,там си стоят само руснаците дето са свикнали на ми
225
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срещу руската иззмет има един лек,нарича се АТОМ
224
10
 
8
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
едно стихотворения от старите българи русия---кат русия няма втора тя е най могъша на света руска сила руска под ще ни избавят от робство своят братски български народ
223
2
 
3
 
! Отговори
един там преди 7 години
на Орловска област! Изгледах повечето клипчета от чисто любопитство! Да ти кажа- останах изненадан! Въпреки, че клипчетата не са някакви супер оптимистични, винаги преди това съм си мислел, че положението по руските села е доста по-зле!