В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас

Лидер на изселниците зове за подаване на заявления за гласуване
19 фев 2017 07:52, Красимир Ангелов
110
В Турция кипи трескава подготовка за вота у нас
Снимка: БТА

В дружествата на изселниците от България в Турция кипи трескава дейност за подаване на заявления от желаещите да гласуват на предстоящите парламентарни избори на 26 март. Както е известно, въз основа на броя на подадените заявления се определя и броят на избирателните секции на територията на Турция.

Председателят на изселническата организация на българските турци "Бултюрк" Байрам Чолакоглу заяви пред БТА, че подаването на декларации от изселниците в Турция е изключително важно.

Според него намаляването на секциите, специално в Турция, на последните президентски избори от 136 на 35 е силно несправедливо. "То е де факто ограничаване на демократичните права на тукашните избиратели. Поради недостатъчния брой на секциите в Турция, много хора не можаха да упражнят правото си на вот на президентските избори", каза той.

На президентските избори в 35-те избирателни секции в Турция гласуваха 39 000 избиратели.
Но Чолакоглу прогнозира, че на 26 март пред урните ще се явят около 40-50 на сто от избирателите с двойно гражданство в Турция, което означава близо 60 000 гласа. А той е категоричен, че 35 избирателни секции практически не могат да поемат такъв контингент.

"Ето защо е изключително важно да бъдат подадени колкото се може повече заявления за гласуване, за да се разкрият повече секции и да не се повтори картината на дългите опашки от гласоподаватели поради недостатъчен брой на секциите. За разкриване на една секция са необходими над 100 заявления. Нашите дружества помагат за подаване на заявления от повече хора", каза той.

Срокът за подаване на заявления за гласуване на изборите на 26 март приключва на 28 февруари. На интернет страниците на десетките изселнически организации са поместени формуляри за заявления, както и подробни указания как да бъдат попълвани и къде да бъдат подавани.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турски език в българско училище няма да се учи."А иначе викате, че в Турция малцинствата нямали права уж, пък за кюрдските деца има кюрдски:-):-):-)И си много назад учи се турски в България:-):-):-)само, че под името СИП, те просто искаха да го направят ЗИП:-):-):-):-) ама и да не го направят там където има турско население пак ще има СИП турски:-):-)
68
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За хората, които са написали да се махнат от двойно гражданство:-):-):-):-) Малко ли хора има из ЕС държавите, да им се вземе и тяхното тогава, да им се платят стажовете на държавите, където искат да живеят:-):-):-):-)няма проблем:-):-):-):-)Ама България нема толкова пари:-):-):-):-) Тия хора мислят ли преди да пишат:-):-):-):-)
67
4
 
10
 
! Отговори
Е преди 7 години
Турски език в българско училище няма да се учи. Можеш да си сигурен в това. Колкото и да драпате и да вдигате шум, няма да се случи :) Учете го в турция, там ще ви е нужен.
66
3
 
4
 
! Отговори
До Ангел преди 7 години
"Да се учи турски като втори?"Ангеле не си разбрал:-):-):-) Това ще важи само и само за етническите турци!
65
5
 
5
 
! Отговори
Изселник преди 7 години
До 73 Успокой се поне аз нямам намерения за сега да гласувам:-) За мислещи на зло никой не може да ви навие вас. Идвам си и ще си идвам когато искам в България, такива като теб не могат да ми се бъркат:-):-):-)знаеш ли колко ни пука какво мислите за нас:-):-):-):-):-)
64
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Те не могат да пишат и да четат на български език, не могат да си попълнят заявленията за гласуване сами. Тогава какво ги свързва с нашата държава?"Има хора където са забравили българския и точно тези хора отиват там с преводач:-):-):-):-) не всички сме забравили както виждаш:-):-):-)кво не мога да превеждам и на някой ли???:-):-):-):-) Какво ги свързва знаеш ли стажовете им:-):-):-):-) те на времето не са работели и не си плащали там данъци ли?:-)
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И защо ни трябваше служебно правителство? *** щяха да организират изборите по-добре. Само да хрантутим и Генерал Деси с охрана и кабинет.
62
0
 
1
 
! Отговори
turcin преди 7 години
v balgariya mnogo skoro 6te ostanat samo vızrastnıte hora...... za6to po mislete malko
61
4
 
5
 
! Отговори
Изселник преди 7 години
ВСЯКО ЗЛО ЗА ДОБРО!:-) От една страна толкова се радвам за "ГОЛЯМАТА ЕКСКУРЗИЯ". Като дойдохме в Турция почнахме от нулата. Намерихме работа. За няколко години си купихме къща. Пенсионирахме се с хубава пенсия, докато набора още работи там за 100 лв пенсия, някои взимат и пенсия и от България:-) Русофилите един път свършиха добра работа:-):-):-)
60
4
 
7
 
! Отговори
Е преди 7 години
Даже и тези 35 секции са много!!! Трябва да се отнеме гражданството на повечето от тези така наречени изселници. Те не могат да пишат и да четат на български език, не могат да си попълнят заявленията за гласуване сами. Тогава какво ги свързва с нашата държава? Нищо! Те не отговарят на изискванията за българско гражданство. Няма как такаква пасмина да решава съдбата на България! Не бива да го допускаме!
59
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Крайно време е да се ЗАБРАНИ ДВОЙНОТО ГРАЖДАНСТВО. Или си българин, или НЕ СИ. Нема средно положение."Само в Турция ли има хора и с българско гражданство??? Не малко хора са взели гражданство и от други ЕС държави:-):-):-) Тогава това ще важи и за тях:-) Не е толкова просто и лесно да махнеш някой от гражданство:-) Ако тръгнат да го правят трябва да платят на тези хора осигоровките за обещетение и това ще накара безтуй лошата ви икономика да фалира изцяло:-):-):-):-):-)
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я СТИГА всеки вън от БГ за повече от 5г гласуване ЙОК
57
5
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Философи и всезнайковци дал господ. Тъй кото гледам доста хора не могат да направят разликата между гражданство и етнос.Нека първо да изучим българският език и след това да философстваме
56
3
 
7
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
Ами ние истинските българи в чужбина също се мобилизираме. Нито сме забравили български език, нито сме спрели да изпращаме пари на близките си.Само едно ни е желанието. Всеки да гласува за партия далече от БКП-БСП. Дойдат ли тези калпазани на власт с Корнелия, ще опоскат държавата.Болшевиките и Живковистите трябва да се набутат в най -далечното ъгълче, за да не вземат управлението в България.Те са болест и вирус.
55
10
 
3
 
! Отговори
Коалиция преди 7 години
на Реформаторския блок и ДОСТ - това е единственото патриотично решение! С Радан и Местан напред към светлото бъдеще!
54
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Днешните избори в Гложево са много показателни накъде ще клонят българските турци- остават ли с До'ан или отиват към ДОСТ.Стадният инатинкт при тях е много силен,така че днес е интересен ден.
53
0
 
6
 
! Отговори
Ела си ! преди 7 години
Да си приберем Надето ! Веднага!
52
4
 
1
 
! Отговори
Baklava преди 7 години
Bravo! Po-chestichko da pravite izbori v Bulgaristan - pizza bg izbiri 4 sesona! Da marda alis verisa.
51
4
 
0
 
! Отговори
Sapundjiev vero преди 7 години
Mashaalah!Da ima klienti i liri za bg hoteli i restorani, za bg prechistvatelni fabriki!
50
2
 
6
 
! Отговори
Турчин преди 7 години
До 56 *** и турчина само си чешим езиците бе хора и Местан и Доган *** и далчете са все *** които живеят охолно и като крале насаждайки изкуствено напрежение и омраза между хората