Почина постоянният представител на Русия в ООН

Виталий Чуркин е издъхнал в Ню Йорк
Обновена: 20 фев 2017 21:21 | 20 фев 2017 19:55, Веселина Йорданова
141
Почина постоянният представител на Русия в ООН
Снимка: БТА, архив

Почина постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин. Това съобщи руското външно министерство, предаде ТАСС. 64-годишният Чуркин е издъхнал в Ню Йорк.

Чуркин почина ден преди да навърши 65 години, изпълнявайки до последно задълженията си, се съобщава в изявлението. Руското външно министерство изразява дълбоки съболезнования на роднините и близките на Виталий Чуркин.

Чуркин е роден на 21 февруари 1952 г. в Москва в семейство на авиационен инженер. От 8 април 2006 г. заемаше поста на постоянен представител на Русия в централата на ООН в Ню Йорк и представляваше страната си в Съвета за сигурност на ООН.

Представител на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш нарече новината за кончината на Чуркин шокираща и изказа съболезнования на Русия.

Заместникът на Чуркин, Владимир Сафронков, заяви пред Асошиейтед прес, че дипломатът се е почувствал зле в кабинета си в руското представителство в световната организация и е бил откаран в Презвитерианската болница, където е починал. Причината за смъртта още не е ясна, отбелязва агенцията.

Руският президент Владимир Путин изрази съболезнованията си за кончината на постоянния представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, съобщи говорителят на Путин Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Президентът научи с дълбоко прискърбие за кончината на Виталий Чуркин. Държавният глава високо ценеше професионализма и дипломатическия талант на Чуркин. Президентът изрази съболезнования на роднините и близките, както и на колектива на външното министерство на Русия за кончината на Виталий Чуркин", заяви Песков.

Руското външно министерство загуби велик дипломат в лицето на Виталий Чуркин, заяви говорителката на ведомството Мария Захарова. "Велик дипломат. Изключителна личност. Ярък човек. Загубихме скъп за нас човек", написа Захарова във Фейсбук.

Бившият постоянен представител на САЩ в ООН Саманта Пауърс заяви, че е много разстроена от кончината на Чуркин, предаде ДПА. "Дълбоко разстроена съм от кончината на руския постоянен представител в ООН Виталий Чуркин", написа тя в Туитър. Пауърс определи Чуркин като "маестро в дипломацията и дълбоко грижовен човек", който е работел за преодоляване на разногласията между САЩ и Русия.

Чуркин бе постоянен представител на Русия в ООН от 2006 г. и бе смятан за изключително силен защитник на интересите на Москва в организацията. Той имаше репутация на духовит човек с бърза словесна реакция, особено при общуване с колегите му от САЩ и други западни страни, отбелязва Асошиейтед прес.

Постоянният представител на Великобритания в ООН Матю Райкрофт написа в Туитър, че е "изключително разстроен" да научи за кончината на Чуркин, когото определи като "дипломатически гигант и човек с прекрасен характер".

Дипломатите на заседанието на ООН в Ню Йорк запазиха минута мълчание при обявяването на кончината на Чуркин, отбелязва Франс прес.

В официалното съобщение на руското външно министерство не е посочена причината за смъртта на Чуркин. Вестник "Ню Йорк пост" съобщи, позовавайки се на неназовани източници, че е бил откаран в болница в Манхатън от руското посолство, където се почувствал зле, имал проблем със сърцето. (БТА) 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
92
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
този 4уркин шефа му Путин - ясно е 4е русия си е един голям Г Ъ З
91
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
POKLON ! PO4IVAI V MIR - RUSSIA NIKOGA NIAMA DA TE ZABRAVI !
90
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мисля да не рева за тоя...
89
7
 
9
 
! Отговори
св.св.Маркс и Енгелс преди 7 години
Мъжкият орган си отиде , да се готви женският...Бог да го прости.
88
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Шороши....вие какво сте свьршили за родината си ???"Винаге съм се учудвал на простеещата наглост на путинофилите. Как може един предател да плюе срещу друг предател!?! С какво путинските предатели са по-добри от шорошките предатели? И едните и другите сте се продали за пари!
87
8
 
8
 
! Отговори
Никола преди 7 години
Много силен дипломат!Но каузата на която служеше,беше лъжлива.И той,като умен мъж,не можеше да не разбира това....И това ,предполагам,го погуби.Вечна му памет!
86
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шороши много е елемнтарно и просто РАЗБЕРЕТЕ го никой не живее вечно всички умират вие какво сте свьршили за родината си ???
85
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да работиш за джуджето е високорисково занятие.
84
2
 
11
 
! Отговори
До РОССИЯ преди 7 години
Какво си пушил още сутринта без-роднико?
83
8
 
8
 
! Отговори
СС преди 7 години
Водката не прощава!
82
8
 
14
 
! Отговори
поклон преди 7 години
Блестящ дипломат и политик,бранил Русия и истината в най тежките моменти.
81
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Русия е раждала и ражда такива умни хора а не като МитоФ смешника
80
9
 
6
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
До До РОССИЯ гладна кокошка просо сънува кучето лае кервана си върви.които е въоръжен тои е силен. нато обгради русия и русия ще гледа и мълчи като на бг без воиска без въоръжение с два самолетабоже пази бг от турция че ще станем пак роби
79
4
 
18
 
! Отговори
До РОССИЯ преди 7 години
Лека му пръст на човека. Той е служил на родината си. А ни на кого служиш без-роднико?
78
9
 
8
 
! Отговори
До РОССИЯ преди 7 години
Не ми пиши глупости путинофиле, от вас съм чел толкова много за оръжия и смърт, колкото от всички останали през целия ми живот! Сигурно има и някой изкукал шорош, но съотношението е 1:100 във полза на путинофилите.
77
1
 
6
 
! Отговори
Сминдух енд чесън преди 7 години
Ако беше българин щях да кажа че някои му завидя и пожела да му заеме мястото което не е изключено, както и да е вече няма значение
76
5
 
21
 
! Отговори
РОССИЯ преди 7 години
как може долу подписаните да се радват на чевешка смърт.недей се смя на на чуждото смърт.ще доиде и при теб тази болка .ама че сте племе това е бай ***
75
19
 
6
 
! Отговори
Алена преди 7 години
"един човек с главно Ч!"-вече и за член на президента (с име на детероден орган) не става.. :))))Зодия русофилист:Днес не очаквайте приходи ,че няма в руската хазна.Днес ще сте в Траур заради умрялата Чурка. Утре пак може да сте в траур....такава ви е съдбата.
74
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Един от малкото останали титани в дипломацията! И добър човек - по думите на американските му колеги!
73
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
един човек с главно Ч! Виталий, изключително ерудиран, подледователен - тактик и психолог. Господ събира смелите и силните. Амин