Надигра ли Путин всички с анексията на Крим?

Какво е постигнал и какво не Кремъл 3 години по-късно
21 фев 2017 14:00, Елка Василева
321
Надигра ли Путин всички с анексията на Крим?
Снимка: архив, Reuters

Преди три години - в края на февруари 2014 г., Русия пое курс към анексия на Крим. Не успя обаче да я организира така, че минаването на полуострова под руско управление да бъде признато от световната общност. Въпреки изявленията на руски "геополитици", разглеждали Крим единствено като стратегически важна военна база, не бе укрепена и отбранителната способност на Руската федерация, пише Иван Преображенски, Дойче веле.

Признание

Щом анексира Крим, Кремъл естествено си постави за първа цел новият статут на полуострова и на град Севастопол да получи международно признание. И руските власти не криеха, че започват игра "с далечен прицел".

Наистина, след референдума в Крим, на който - в присъствието на руски войски - повечето жители гласуваха за присъединяване към Русия, минаха вече почти три години. Но резултатът от народния вот остава непризнат от никого, дори от най-близките съюзници на Москва.

Друга задача бе да се издейства признание от страна на максимално широк кръг политици и лидери на западното обществено мнение. Но и тук последва провал. Кръгът симпатизанти на Москва е широк, но те не бързат да правят шумни изявления.

В умерено позитивните си оценки за референдума чешкият президент Милош Земан например никога не стигна дотам, че да признае резултата. Доналд Тръмп, макар вдъхвал доста надежди на Кремъл, призова Крим да бъде върнат на Украйна. Москва май остава без друг повод за радост, освен че на нейна страна е крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен.

Едно-единствено нещо изглежда с успех бе внушено на голяма част от западните елити - днес няма да е лесно полуостровът да бъде върнат на Украйна, дори ако Русия склони. Защото и в Киев си има радикали "на щат", настояващи Крим да бъде прочистен от "ватенки"*. А Западът не желае нова хуманитарна катастрофа.

Преодоляване на последиците

Фактическият неуспех в търсенето на признание за руския статут на Крим се дължи може би на това, че удариха на камък усилията той да бъде превърнат в привлекателна "витрина" на Русия. Дори официалната руска статистика не налага извода, че полуостровът живее сега видимо по-добре от времето преди 2014 г. Мостът към Крим е недостроен, липсващите пътища ги няма и до днес, арестите на обвинени в корупция из полуострова са си в реда на нещата.

А всеки нормален човек признава за чудовищен и опита да се отвлече от Крим вниманието на световната и украинската общност чрез дестабилизация на ситуацията в Източна Украйна.

Хиляди жертви, над милион и половина бежанци, повечето рускоезични - същите, които Русия уж искала да защити - не струва ли твърде скъпо отвличащата маневра на кремълските циници? Отгоре на всичко се пръкнаха две марионетни нежизнеспособни квазидържави, чиято съдба явно има да се решава с десетилетия.

Междувременно се налага Русия да преодолява последиците от санкциите на Запада и срещу самата страна, и срещу някои компании и физически лица. От Москва естествено се чуват радостни рапорти, че контрасанкциите нанасят кажи-речи повече вреди примерно на ЕС.

Но реално погледнато, проблемите с техническото изоставане и трудностите в кредитирането на икономиката са си налице. И въпреки своята показна смелост Кремъл на всеки шест месеца се опитва по неформални канали да издейства отмяна или поне частично преразглеждане на санкциите. Също впрочем без резултат.

Геополитически триумф?

В Москва е прието да се казва, че Русия сложила ръка на Крим, само за да се брани от САЩ и НАТО. Целта й бе да отслаби влиянието на американците върху европейските работи, а покрай това и самия Северноатлантически съюз. Тук всъщност на Кремъл му провървя - изолационисткият курс на Доналд Тръмп предизвика отслабване на сътрудничеството между САЩ и ЕС.

Колкото до НАТО, руските конспиролози не само че заздравиха алианса, а едва ли не го спасиха. Пактът бе навлязъл в трудни времена, защото не бе адаптиран за борба с международния тероризъм. Други сериозни заплахи просто нямаше. И ето ти късмет - агресия от страна на Русия.

В крайна сметка военният съюз се финансира все по-щедро, негови батальони са прехвърлени към границите на Русия. Дори малка Черна гора напира за членство в НАТО независимо от крайно суровия натиск на Москва, чак до предполагаемия опит да организира държавен преврат.

Равносметка

Както личи, за три години практически не е решена нито една задача от всички, които си поставяше Кремъл след анексията на Крим. Това, разбира се, не е пълно поражение за руската политика, защото мерките, с които Западът принуждаваше Русия да отстъпи, също се оказаха неефективни. Но явно няма как да се твърди и друго - че "Путин е надиграл всички".

--------------------
* презрителен прякор на руските патриотари в либералните среди /БТА/
 


321
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
1
 
10
 
! Отговори
За знаещите руски: преди 1 година
Виктор Суворов: Оттого, что русские жили в рабстве, нас тянуло быть великими, но зачем тебе Босфор и Дарданеллы, если крыша у тебя прохудилась и свинью негде держать?
230
1
 
4
 
! Отговори
Крым не наш преди 1 година
Даже Китай, один из наших основных партнеров не признал референдума в Крыму. Если быть точным, воздержался от голосования.

«КНР неизменно выступала и выступает за уважение суверенитета и территориальной целостности всех стран», — министр иностранных дел Китая Хун Лэй

Можно сказать, даже мягко осудил действия нашей страны. Собственно вопрос, не считаете ли вы, что действия наших властей, все таки, неприемлемы по меркам мирового сообщества.
229
6
 
9
 
! Отговори
Цинизъм преди 1 година
Кафяво-Жълтият Дойче Веле що не си гледа окупирана Германия и спаружената бабичка!
228
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 3 години Руснаците направиха Обама и Хилъри да изглеждат жалки, а Меркел смешна ;)
Мисля, достатъчно е киато постижение на малка, незначима държавица ;)
227
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За 3 години си решиха няколко глобални проблема на сигурността. Ама Говедото от къде да го знае това. В Дойче Веле няма да и го кажат ;)
226
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не
225
3
 
7
 
! Отговори
УКРАИНА??? преди 1 година
КАКВО значи укаина??? На славянски и на БЪЛГАРСКИ и на РУСКИ!!!??? ЪКРАИЙНА!!! КАКТО и да го разглеждаме УКРАЙНА си е КРАЙНИТЕ ТЕРИТОРИИ НА РУСКАТА ИМПЕРИЯ!!!! ЛЕЛЕ МАЛЕ!!! Езика??? ХУКРАИНСКИ???? СЛАВЯНСКИ!!!??? АЛОООО???
224
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълво се разпадна СССР. После ще се разпадне РФ и след 50 години Русия ще е по-малка от Албания.
223
9
 
4
 
! Отговори
до погребарния агент преди 1 година
Всъщност Кол плати ГДР на рашките и те си отидоха доброволно.
Същото ще стане и с Крим.
Просто Путин знае че никой няма да жертва войници ако не му се налага заради Крим и така времето ще минава и де факто Крим ще остане Руски. Това разбира се ще стане ако Русия не се разпадне като СССР. А това е силно вероятно.
222
3
 
10
 
! Отговори
бългериа фърст преди 1 година
DW - фабрика за лъжи.
221
5
 
14
 
! Отговори
погр ебален агент преди 1 година
Когато ФРГ върне ГДР-то на гедерейците, тогава Крим ще се присъедини към вече бившата Украйна!
220
5
 
20
 
! Отговори
Щирлиц преди 1 година
Стига повтаряхте папагалски "анексия".След референдума проведен в Крим,единствената анексия остана тази на Косово.Проведена и финансирана от западните агресори единствено в тяхна полза.ТОВА коментирайте,другари дЖурналисти.
219
4
 
25
 
! Отговори
Дедо Боде преди 1 година
Чета и се смея, чета и пак се смея. Тази статия е подходяща за английските селяни с капаци и навирени носове, но за Българите буди само насмешка. Че и словореда не е български. Представям си какъв би бил коментара в една Чудомирова кръчма.
218
18
 
4
 
! Отговори
Realist преди 1 година
Koyto podkrepya Putin,podkrepya Kardjali i Ludogorieto da se aneksirat.
217
0
 
3
 
! Отговори
ОЙ преди 1 година
ДО късата памет:
ТО ТРЯБВА ЧЕТЕНЕ С РАЗБИРАНЕ АМА НЕ Е ЗА ВСЕКИ !
ПРАВОПИСА МИ Е ПРИГОДЕН СПЕЦИАЛНО ЗА късата памет !
216
2
 
2
 
! Отговори
късата памет преди 1 година
До ой
Ясно си вижда колко си грамотен. Не можеш да пишеш правилно на родния си език. Това, че пишеш с главни букви не прави написаното по вярно. Няма разлика между Малдивите и Малдивските острови. По същество, ако приемем, че примерите ти са релевантни (а те не са) по твоята логика излиза, че ако си убил някой това не е престъпление защото и други са убивали преди това. И в този случай би ли казал какво ще те различава от животните.
215
4
 
24
 
! Отговори
РОССИЯ преди 1 година
До Николай тръмп сам ще върне украйна на русия вие четете световните новини този сайт е пропаганда в този сайт се пише винаги против русия.четете какво става в украйна как тръмп не обърща внимание на порошенко как сащ ще хвърли на ес украйна а на ес украйна е не нужна нато ще остави на руснака сами да се разберат с украйна.не забравай че долара беше 90 руб а сега е 57.30 р руснака ще се оправи без българия но българия без русия е пълна мизерия историята го доказва.имахме икономика и армия сега
214
3
 
2
 
! Отговори
ой преди 1 година
До късата памет:

Научи разликата между МАЛДИВИТЕ И МАЛДИВСКИТЕ ОСТРОВИ ДОКАТО НЕ СА ТИ ВЗЕЛИ ДИПЛОМАТА ЗА СРЕДНО !!!
213
6
 
0
 
! Отговори
ОЙ преди 1 година
До късата памет:
МА ВЕРНО МНОГО Е КЪСА БРАТО !СИГУР АРЖЕНТИНЦИТЕ ПОКАНИХА АНГЛИЧАНИТЕ НА ОСТРОВИТЕ А?

БЕГАЙ ДА УЧИШ КАКВО Е ИСТОРИЯ НЕДЕЙ ДА ЧЕТЕШ САДЕ ВЕСНИЦИ.
ЗА ДА РАЗБЕРЕШ НЕЩАТА ОГЛЕДАЙ ФАКТИТЕ А НЕ ПРОВИ ИЗВОДИ ОТ КОМЕНТАРИТЕ !
НЯМА ДА Е ЛЕСНО ДА ЗНАЕШ .
ЗА ОСТАНАЛИТЕ ИСТОРИИ ИМА СИ БИБЛИОТЕКИИИИИИИИ КОИТО НЕ СА РУСКИ !!!!
212
10
 
7
 
! Отговори
Китайците идват преди 1 година
Сибир е Китайски