Русия ще разчита на неядрени сили за възпиране

Шойгу: Руската намеса в Сирия спря цветните революции!
21 фев 2017 22:30, Елка Василева
125
Русия ще разчита на неядрени сили за възпиране
Снимка: архив, Reuters

Развитието на руските ядрени сили остава главен приоритет за страната, но армията все повече ще разчита и на конвенционалните оръжия като средство за възпиране на всяка агресия, каза министърът на отбраната генерал Сергей Шойгу, цитиран от Асошиейтед прес.

Шойгу отбеляза, че такива оръжейни системи като крилатите ракети с далечен обсег "Калибър" на борда на бойни кораби, крилатите ракети с далечен обсег на стратегически бомбардировачи и наземно базираните ракети с малък обсег "Искандер" ще играят нарастваща роля като неядрено възпиращо средство. Всички те могат да носят както ядрени, така и конвенционални бойни глави.

Тези нови ракетни системи направиха бойния си дебют в сирийския конфликт, където се представиха добре, подчерта руският министър на отбраната.

Шойгу говори на Общоруския младежки форум на тема "Международно военно-политическо и военно-икономическо сътрудничество: съвременни тенденции", който се провежда в Московския държавен институт за международни отношения (МГИМО).

Руският министър на отбраната отбеляза, че военни кораби на НАТО с ракети на борда вече по-често се появяват в Черно море и че страните от Алианса са активизирали разузнавателната си дейност край руските граници.

"За 10 години общото количество на полетите на разузнавателната авиация на НАТО покрай нашите граници е нараснало почти трикратно, а покрай югозападните райони на Русия - осем пъти", посочи той.

Според Шойгу руската военна намеса в Сирия е позволила да бъде пресечена веригата от "цветни революции в Близкия изток и Африка".

"Важно е да подчертаем, че ние не само унищожаваме терористите на територията на Сирия и освобождаваме тази държава от тях, но и решаваме друга важна задача, като не даваме на екстремистите да проникнат в нашата страна", каза той.

Руският министър на отбраната отчете, че вълната от "цветни революции" е ново явление на международния живот, което има негативни военни, политически и икономически последствия в различни райони на света, предаде ТАСС.

Тя предизвика сериозни изменения в световната политика, в разположението на силите в света като цяло и по региони, посочи Шойгу.

"На Запад те се разглеждат като начин за разпространяването на демокрацията, изразяващ се в ненасилствено сваляне на "недемократични режими". Военният анализ на събитията в Близкия изток и в Северна Африка обаче позволява да се твърди обратното - факторът военна сила е неразривен елемент от "цветните революции", подчерта руският министър на отбраната. Според него този фактор присъства във всички етапи на тези "революции" и предизвиканите от тях вътрешни национални конфликти. Той обясни и как става това.

"Отначало военният потенциал на коалиция от страни, организиращи свалянето на неудобно правителство, се използва за открит натиск върху него. Целта на този натиск е да не се допусне използването на силовите структури на държавата за възстановяване на законността и реда. После, с разгръщането на военни действия от опозицията против правителствените войски чуждите държави предоставят военна и икономическа помощ на метежниците", посочи Шойгу.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
13
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До НфбМного ми е интересно с какво Русия ще краде мозъци, след като не може да задържи и своите? Парите отделяни за наука са в пъти по малко от отделяните на запад или оък в Китай. След като не могат да предложат пари какво ще предложат. Идеология? Справедлива кауза или морални ценности?
60
26
 
10
 
! Отговори
none преди 7 години
Добре че се озовахме в НАТО и ЕС преди Руснаците да се завърнат в играта.
59
8
 
19
 
! Отговори
Нфб преди 7 години
точен анализ на цветните революции...Русия взе да се учи и да отговаря адекватно и огледално...сега трябва да привлича мозъци от сащ и запада..както специалисти с които да развиват и разнообразяват селско стопанство..лека промишеност...да се крадат мозъци от цял свят.. както го направи сащ...
58
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
МНОГО МЕ КЕФИ КАК ПУТИН МАЧКА ШОРОСИТЕ НА КОЙТО ИМ ОСТАНА ДА ПЛАЧАТ САМО ПО ФОРУМИТЕ ХАХАХА КЕФ
57
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Руснаците продадоха технологията на изтребителя си ЯК-41 на американците, когато те създаваха Ф-35. И сега Тръмп го спира, след похарчени над 400 милиарда долара. Каква динена *** подложиха на краварите, не е истина. Сега ни самолет 5 поколение, само камара пари изхарчени!А руснаците си проектираха Як-141 за бъдещи самолетоносачи.
56
9
 
3
 
! Отговори
байхейс преди 7 години
До *** Маринкинразправях ви аз, че зеления чорап малко се различава от Плавнелиев .....
55
17
 
6
 
! Отговори
руски мечти преди 7 години
Забелязвате ли че на Русия основен приоритет са бъдещи проекти..ха.ха Щом има руското "ЩЕ" мoда да е приоритет да станат най-силната държава..ха.ха кво им пречи да си помечтаят..ха.ха.ха
54
4
 
5
 
! Отговори
иван преди 7 години
на общоруския младежки форум основна тема е с какво се въоръжава русия... н да
53
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на Путин!!!
52
20
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На нищо немогат да разичтат тея алкохолици
51
23
 
9
 
! Отговори
нека преди 7 години
Рашките още не са осъзнали че през 2000 бяха поставени на командно дишане за да може да се контролира тази голяма територия. Постепенно отделни парчета ще отпадат докато остане една рибена кост. Никой няма да ги напада. Просто тактиката това да става бавно и по естествен път за да може по-лесно да се обсорбира.
50
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България от 30 години е приела САЩ за съюзник. И резултата е, че смешната комунистическа партия БСП ще покаже на целокупния български глyпак, че ГЕРБ е изхарчил 16 милярда за гевезелъци и кръгови отблаги... А глyпака ще ги плаща ;) Евроатлантическа демокрация, майна ;)
49
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
България може да падне отвътре. Украйна може да падне отвътре. Страни без народ могат да паднат отвътре. Много се съмнявам някога Русия да падне отвътре.
48
4
 
19
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 7 години
Само напълно откачен би нападнал Русия. Способна е да заличи цялото земно кълбе. Така че спокич. Русия само може да падне отвътре, нещо което важи за която и да е държава или империя. Дори имам съмнение че историята с Троянския кон всъщност е притча, идеща да ни подскаже какво чака държавите когато имат вътрешен враг пуснат отвън. Точно каквото представляват бежанците.
47
20
 
10
 
! Отговори
от службите преди 7 години
Фактите са следните всяка държава която е приела САЩ за съюзнек след втората световна вой и се придържа към демократичната система е в десетки пъти по богата от Русия и другите диктаторски режими по света Започвам с Азия Япония Южна корея Сингапур Тайван Тайланд и други в европа да не изброяваме най старата демокрация Великобритания скандивците Франция Италия и прочие.А Руските сателите всичките мизерия корупция диктатури Казахстан Татарстан Арменистан И кои ли още не въшки незначителни
46
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ха-ха-ха"Направо са за съжаление."Точно за това са , но и ти си за съжаление покрай тях.
45
9
 
3
 
! Отговори
от службите преди 7 години
обективен не се прай ако ти предложат зелена карта за САЩ ще си вчуриш краката да продаваш имоти и всичко квото имаш за да се пренесеш у америката,друго си заплатка 3-5к долара друго е хиляда и двеста рубли,а колкото до руснаците те са ми много симпатични и народа им ми много близък до сърцето но КГБ-стите дето са на власт и съсипват народа си заслужават смърт
44
2
 
6
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 7 години
До 77! Верно бе другарю тиквар.Икономика нямат ,флот нямат ,самолетите им падат като круши.Направо са за съжаление.Що не им услужите с вашия тиквен генерал ,та поне смел командир да имат.
43
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КолиоТи добре ли си бе Колио, Лондонското метро е на 140 години, московското е строено за престиж от Сталин и най-вече да се крие партийното и държавното ръководство при атомна бомбандировка от САЩ.
42
6
 
14
 
! Отговори
обективен преди 7 години
Некви гуреливи герберунгелчета-краварофили пишат някакви тъпотии за Русия и руснаците.Според тези жълтоклюни врабци Русия е на 10 място по БВП и всеки момент ще се сгромоляса от глад.Така пишело в нета. Да , ама аз тези приказки ги слушам повече от 40 години.Няма да стане, другари герберунгели.На руснаците хич не им пука за вашите тревоги.А близането на краварски зад.ници стана основно предизборно занимание за всеки гербав изтърсак.