Съпругата на президента на Азербайджан – първи вицепрезидент

Мехрибан Алиева бе назначена от държавния глава Илхам Алиев
21 фев 2017 15:53, Елка Василева
5
Съпругата на президента на Азербайджан – първи вицепрезидент
Илхам Алиев и Мехрибан Алиева. Снимка: архив, БТА

Президентът на Азербайджан назначи съпругата си Мехрибан Алиева за първи вицепрезидент на бившата съветска република, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Държавният глава Илхам Алиев подписа указа, с който 52-годишната първа дама заема поста, създаден след конституционния референдум през септември м.г.

Приетите тогава промени предвиждат освен първи вицепрезидент да има и двама вицепрезиденти, а мандатът на държавния глава бе продължен от 5 на 7 години. Преди това с друг вот бе премахнато ограничението на броя на мандатите, които президентът може последователно да отслужи, отбелязва Ройтерс.

Днес 55-годишният Илхам Алиев представи Мехрибан Алиева като първи вицепрезидент на заседание на Съвета за сигурност на Азербайджан, информира сайтът на държавния глава. Конституцията не конкретизира пълномощията на първия вицепрезидент, но се смята, че те ще включват надзор над правителството. Уточнено бе, че при невъзможност на държавния глава да изпълнява задълженията си, неговите пълномощия се прехвърлят на първия вицепрезидент.

52-годишната Мехрибан Алиева оглавява най-голямата неправителствена организация в Азербайджан - фондацията "Гейдар Алиев", и наред с това е посланик на добра воля към ЮНЕСКО и Ислямската организация за образование, наука и култура (ИСЕСКО). Била е депутат в парламента.

Критици видяха в одобрените с референдума промени укрепване на династическото управление в каспийската страна. Самият Алиев наследи през 2003 г. своя баща Гейдар Алиев, който управляваше Азербайджан от времето на Съветския съюз като лидер на местната комунистическа партия, а след разпадането на СССР - и като президент, в продължение на три десетилетия, отбелязва АП.

Алиев-син твърдо ориентира богатата на петрол мюсюлманско-шиитска страна към Запада, ограничавайки руското влияние в стратегическия Каспийски басейн. В същото време той е критикуван на Запад за авторитарно управление, нарушение на човешките права и потискане на инакомислието.

Азербайджанският лидер се стреми да си гради имидж на гарант на стабилността, което явно се посреща с одобрение в страната, където още са живи горчивите спомени от кървавите размирици, последвали разпадането на Съветския съюз през 1991 г.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
подготвяте ни психически ли ?
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако имат дете ученик, добре е да го назначат за министър на просветата - ще е по специалността му.
2
1
 
13
 
! Отговори
Таню преди 7 години
Те, една добра идея за вице-генерал Деси ;)
1
0
 
12
 
! Отговори
аман от газ преди 7 години
Тази не се ли беше вясвала и в БГ да види дали има нещо за продан на тезгяха. Помя го Цвът я развеждаше.