Тръмп иска да е начело на глутницата при ядрения арсенал

Президентът ще настова за увеличение на арсенала на САЩ
24 фев 2017 07:43, Александър Попов
21
Тръмп иска да е начело на глутницата при ядрения арсенал
Снимка: Reuters

Американският президент Доналд Тръмп каза, че иска да подсили ядрения арсенал на Съединените щати, за да гарантира водещата им позиция, предаде Ройтерс.

В първия си коментар за американския ядрен арсенал, откакто встъпи в длъжност на 20 януари, Тръмп заяви, че САЩ "изостават в атомния оръжеен потенциал".

"Аз съм първият, който би искал никой да няма ядрени оръжия, но ние никога няма да изостанем зад която и да е страна, дори да е приятелска страна, никога няма да изостанем в ядрената сила", каза той в интервю за Ройтерс.

Още по темата

"Би било чудесно, би било мечта нито една страна да няма ядрени оръжия, но ако страните имат ядрени оръжия, ние ще сме начело на глутницата", заяви Тръмп.

Той се оплака от това, че Русия е разположила крилата ракета в нарушение на договор за контрол на въоръженията, и каза, че ще повдигне въпроса пред руския президент Владимир Путин, когато и ако се срещне с него.

Новият договор между САЩ и Русия за ограничаване на стратегическите оръжия, известен като Нов СТАРТ, изисква до 5 февруари 2018 г. двете страни да ограничат своите арсенали от стратегически ядрени оръжия до еднакви нива за 10 години.

В интервюто Тръмп нарече договора "едностранчива сделка".

"Просто още една лоша сделка, сключена от страната, дали става дума за СТАРТ или за сделката с Иран . . . Ние ще започнем да правим добри сделки", каза той.

Тръмп заяви, че е "много ядосан" от опитите на Северна Корея с балистични ракети, и каза, че ускоряването на система за противоракетна отбрана за американските съюзници Япония и Южна Корея е сред многото налични възможности.

Според него Китай може да реши въпроса с предизвикателството за националната сигурност, което представлява Северна Корея, "много лесно, ако иска".

Той обяви китайците за "велики шампиони" на валутната манипулация и каза, че не е отстъпил от своята оценка, че Китай манипулира валутата си, макар да не е предприел действия за изпълнение на предизборното си обещание да обяви Пекин за валутен манипулатор в първия си ден като президент.

Американският финансов министър Стивън Мнучин обаче заяви пред телевизия Си Ен Би Си, че не е готов да дава отсъждания за валутните практики на Китай.

Попитан дали финансовото министерство планира да обяви Китай за валутен манипулатор в скоро време, Мнучин отговори, че ще следва нормалния процес, който има ведомството, на анализиране на валутните практики на основните търговски партньори на САЩ.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Бай Хой преди 7 години
Иска да се убием, ама не само веднъж, ами повече пъти за да е сигурно. Само ненормалници.
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тоя не е дрбре нещо му хлопа дьската само да не се зайграе
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
""" за да гарантира водещата им позиция """-- надолу към дъното.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
''' 8 а с руските агенти що ще чиним """И аз имам подобен въпрос - а с америкоските агенти що ще чиним?Само че моят е реторичен, знам много добре отговора.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп показва начални признаци на изперкване. Първо искаше да преговаряс Русия за намаляване на ядренотовъоръжаване, сега изведнъж пъкАмерика щяла да се въоръжава още.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тръмп е националист и естествено ще иска САЩ да са пъри във всяко отношение,което не знчи ,че не трбва да се стреми да има добри отношение с Русия.Путин трябва да разбере,че Русия действително е регионална сила,най-голямата регионална сила ,поради огромната си територия.Населението и е 40% от американското ,а икономически въобще не може да се сравнява със САЩ.
6
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До JJIVanovнема ли да се прибираш обратно в масква?
5
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** пак си оплюха мониторите :)
4
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поредният изкукъл и зомбиран от "богоизбраните" янки.Вашингтон трябва да бъде унищожен, а тукашните им агенти ***!
3
0
 
9
 
! Отговори
Съображение преди 7 години
Въпросът е комплексен. Не е толкова важно 700 или 7 000 ядрени бойни глави притежаваш, а дали имаш неуловими и неразрушими носители, които са способни да доставят гарантирано тези ядрени бойни глави до вражеската територия и да унищожат целите на противника.
2
1
 
7
 
! Отговори
Teo преди 7 години
Който каквото и да говори става дума за пари. САЩ си имат мастит бизнесмен за президент и той просто се възползва от ситуацията. САЩ и Русия имат всеки по около 7000 ядрени бойни глави. Ще се състезават докато ги направят 70 000 ли? Всичко е за поръчки към военно-промишления комплекс - т.е. за пари. А реално 500 глави са достатъчни за всяка една държава - стига стотина да са с мощност като цар-бомба а останалите - според предназначението. Не количеството, качеството е важно!
1
2
 
8
 
! Отговори
anonimen преди 7 години
680 милиарда имат за отбрана гледаите сега бизнесменьт и зет му каква ще ясвьршат светьт ще гори хора бдете