Митовете за Путин – от убиец до гений

Седем теории за руския президент, от които само последната е напълно вярна, пише в. "Гардиън"
Обновена: 25 фев 2017 21:15 | 25 фев 2017 20:20, Никола Димитров
450
Митовете за Путин – от убиец до гений
Снимка: БТА, архив

Нито ден не минава без статия за "Отмъщението на Путин", "Тайните източници на порока на Путин" или "10 причини, защо Владимир Путин е ужасно човешко същество", пише британският в. "Гардиън" в обширен материал, който изследва някои от най-разпространените митове за руския президент.
 
"Никога в историята не е имало повече хора с по-малко познание и с повече възмущение и с мнение за руския президент", добавя вестникът, който си го обяснява не само с руската инвазия в Крим, а най-вече с обвиненията за намеса на Русия в избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.
 
Вестникът разглежда 7 мита за Путин, като твърди, че нито един от тях не е нито изцяло верен, нито изцяло погрешен, но "заедно ни казват колкото за Путин, толкова и за нас самите".
 
Първата теория е, че Путин е гений
 
Той измъкна Крим от украинците почти без изстрел и в замяна получи само мижави санкции. Намеси се от името на Асад в Сирия и обърна хода на войната. Имаше ключова роля в разбиването на проевропейския консенсус, финансирайки евроскептичната десница и понякога евроскептичната левица, явно целейки да разруши следвоенния световен ред и да го замени с поредица от двустранни връзки, в които Русия, би могла да е по-силният партньор. Намеси се в американските избори и успя да вкара своя човек в Белия дом. В замяна неколцина дипломати бяха изгонени – нищожна цена за евентуалния край на американските санкции  и признаването на Крим за част от Руската федерация.
 
"Гардиън" не пропуска и вътрешните успехи на Путин, в частност запушването устата на опозицията, елиминирането на съперниците си.
 
В същото време вестникът твърди, че победите на Путин не са безспорни. Дали международната изолация и враждебността на украинците си струваха цената Путин да получи Ялта, където руснаците вече не ходят или пък дали победите му в Сирия не го оставят само в компанията на мюсюлманите сунити, пита се авторът Кийт Гесен. Тръмп не се оказа такъв "послушко", какъвто изглеждаше. Не е сигурно и постигането на главната му цел – разделянето на ЕС. "Телеграф" прогнозира, че ако Путин успее да сложи начело на Германия свой човек, той може да започне война срещу него.
 
Теория 2: Путин е никой
 
Вестникът изследва начинът, по който Путин наследи Елцин и коментира, че той има невзрачен вид и произход, оредяващо теме и не се е отличава с особени качества. Според статията обаче, част от чара на Путин е именно, че той не изпъква. Особено в началото, когато подчертава, че е обикновен човек, преодоляващ изпитания, включително финансови през 90-те. Една от първите му победи като президент е срещу чеченските олигарси и тя му носи популярност. Арестът на най-богатия човек в Русия Михаил Ходорковски през 2003 г е повратен момент за Путин, който го укрепи на върха. Путин надживя във властта 4-ма американски президенти, двама френски и нае на работа бившия германски канцлер. Путин оцелелява, пише Гасен.
 
Теория 3: Путин е прекарал инфаркт

 
Тази теория се основава на заключенията на американската изследователка Бренда Конърс, според която начинът, по който се движи Путин, сочи за вродени неврологични проблеми, които ограничават движенията на дясната страна на тялото му.
 
Теория 4: Путин е агент на КГБ
 
Няма съмнение, че КГБ е формирало до голяма степен професионално Путин, който е бил част от службата от 1974 до 1991 г. Напълно е допустимо, че той не е прекъснал контактите си бившите си колеги и след това, включително назначавайки мнозина от тях по върховете на правителството.
 
КГБ е винаги било част от разбирането за Путин. Когато е бил любезен към някого, това се е тълкувало, че така е бил обучен, за да манипулира. Когато е бил зъл – например, запознавайки Ангела Меркел, която се бои от кучета, с лабрадора си – че е част от маниера на КГБ да печели психологическо превъзходство.
 
Такова разбиране е опростенческо, спори авторът на статията, защото мнозина политици са манипулативни и управляват като разделят хората, и без да са минали през школата на КГБ. Мнозина бивши агенти на организацията останаха във ФСБ и продължиха да се борят с организираната престъпност, други преминаха в частния сектор наемни убийци. Едни се биха смело в Чечения, други извършиха там военни престъпления.
 
Теория 5: Путин е убиец
 
Авторът припомня отравянето на бившия КГБ агент Александър Литвиненко и убийството на журналистката Анна Политковская, заедно със съмненията, че зад тяхната смърт стои именно Путин. Отбелязват жестоките войни, водени в Чечения, Грузия и Украйна. Не е пропусната и репликата на Тръмп, когато го питат дали смята, че Путин е убиец на свои опоненти: "Има много убийци. Ние имаме много убийци. Какво мислите, да не би нашата страна да е толкова невинна".
 
"Гардиън" пише, че има много слухове, че Путин стои зад убийствата на Политковская и на Борис Немцов, но малко от тях се поддържат от хора, които знаят за какво става дума. По-скоро, тези убийства се свързват с чеченския лидер Рамзан Кадиров, казва Гесен, според когото много улики водят към него.
 
Теория 6: Путин клептократът

 
До 2009 г. обвиненията на опонентите на Путин са свързани основно с нарушаване на човешките права. Той е цензорът на медиите, касапинът на Чечения, убиецът на Литвиненко, завоевателят на Грузия. След това, благодарение на Алексей Навални, акцентът се измества към нещо по-просто и управляемо – че той е крадец. Мнозина от старите му приятели станаха милиардери и ако всички те не са бизнес гении, значи добре са си подбрали с кого да другаруват. Това, че напоследък, чуваме по-малко за клептокрацията на Путин, е вероятно, защото международните санкции срещу неговия кръг, не промениха поведението на Путин на световната сцена. Няма съмнение, че той не харесва санкциите, а приятелите му са недоволни, че не могат да пътуват до любимите си места в Испания, но факт е че и след тях Путин продължи да не спазва Минските договорености и продължи интервенцията си в гражданската война в Сирия.
 
Теория 7: Путин е кръстен Владимир
 
Това е единственият мит за Путин, който е изцяло верен, казва Гесен. Неотдавнашна публикация в американското списание "Венити Феър" предупреждава, че краят на комунизма не означава, че Русия се е отказала от най-важната си мисия – да дестабилизира Европа. Не случайно Путин носи името на Ленин. Но ако това не е случайно, то може би е, защото Владимир е едно от най-често срещаните имена в Русия. Каквато и да е причината, не може да се отрече, е че Ленин и Путин имат общо първо име, пише "Гардиън".
 


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
3
 
3
 
! Отговори
ivo преди 1 година
egati tapata statiq
250
6
 
3
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 1 година
От цялата статия разбрах, че авторът и ( който е неизвестен скрил се зад името на вестника) мечтае да е гений, но приема, че си е обикновен. Иска да е някой, докато е никой. Иска да го приемат за много печен и опасен, но е страхлив, мечтае да има супербогати и известни приятели и той да им е кумир. И ако може да го сравняват с някой известен и велик човек от историята.
249
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от кога инфарктът е вроден?!? 😂
248
9
 
11
 
! Отговори
апокалипсис преди 1 година
Милиарди години еволюция и…….накрая комунистическа и путлерофашистка революция.точка.
247
8
 
10
 
! Отговори
радо преди 1 година
До Анонимен

не си прав....прочети малко история ЕЛЦИН като беше на власт буквално РИСИЯ беше разпаднала...Родолюбец е ПУТИН не като нашите политици ПРОДАЖНИЦИ....гледа за своя народ....
246
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилството е вредно за турските
слуги и шпиони.
245
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредна дезинформация на Гардиан.
Мисията на Русия не е да разединява
европа.Ако тя се разпада да потърси най-добре
причините в Брюксел.
244
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Русофил 377 Руснаците ВИНАГИ одобряват този, който е на власт. Това не прави нито руснаците, нито тези които там са на власт добри или лоши, прави ги това, което са - ТАКИВА! Същото е и с мюсулманите-фундаменталисти, те одобряват Мохамед буквално, независимо, дали е добър или лош. Определянето на това, дали той е добър или лош не е и не може да бъде тяхна функция, а на страничен наблюдател. Ние може да харесваме Русия, но по причини на историческите следствия, за Б-я русофилството е вредно.
243
11
 
13
 
! Отговори
RADO преди 1 година
АКО НЕ БЕШЕ ПУТИН СЕГА РУСИЯ НЯМАШЕ ДА Я ИМА...
242
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е никакъв гений. Просто му се отдаде да окупира цялата власт в Русия и да няма никаква опозиция. Това му е единственото "превъзходство" пред западните политици което му позволява да прави каквото си иска без никой да му държи смешка. И да греши и да води Русия към пропастта и да харчи пари за да подкупва когото си иска, никой не смее да му се опълчи, защото знае че има затвор или куршум или полоний или др. Всичко е много просто - действа по сталински. Полицейски умения, научени в КГБ.
241
16
 
13
 
! Отговори
MacAllister преди 1 година
Русия си гледа интересите, както ги разбира, САЩ - техните, също така според собствените си разбирания. И едните и другите гладат да навият баламите да са на тяхна страна, а ние като видни представители на последната категория се чудим и люто обсъждаме чии крака са по-добри за целуване. Това, че Путин играе по-добре в политиката от вече поне 3 Американски президента е важно за избора на крака за целуване, но след соца на мнозина им се иска да се поамериканчат и забравят, че пинчерите ги ритат.
240
14
 
20
 
! Отговори
was преди 1 година
Путин е ужасно човешко същество!
239
16
 
8
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Анонимен 375 - нека позная:Ти "обичаш Русия,но мразиш диктаторската и власт",нали?Нищо,че я одобрява 86% от руснаците?
Между другото,знаеш ли кой също искаше да освободи руския народ от "лошите му управници"?
Адолф Хитлер.
238
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин не е повече или по-малко от това, което е. Един милиционер на власт. Понеже в Б-я милиционерите са на особена почит и не е случайно, че сме на първо място по милиционери на глава население в Европа, а може и в света, то у нас имаме съответно култ към Путин. Това разделя обществото на путинофили (милиционерофили) и путинофоби (милиционерофоби), определяни абсолютно погрешно като русофили и русофоби. Явлението няма нищо общо с Р-я, то определя разломът м-ду простащината и културността.
237
18
 
13
 
! Отговори
ВЕЛИКИЙ преди 1 година
Смяна на Путин, изчерпа се вече горкия.
236
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я, русофобите тук съвсем са оквичали форума. Само така, мачкай Вова!
235
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Spacedog dick

Ты видимо пиндосовских фильмом насмотрелся? Успокойся,хвост пиндосовский,ты сильно своим хвостом не махай.....Грузия во главе с мудашвили и друзьями из НАТО и ЕС сами выпросили , В Сирии,Россия гасит ваших(про пиндосовских) террористов. В Украине Дончане гасят фашистовы.
234
12
 
18
 
! Отговори
Русофил преди 1 година
Нормална е статията-написана от английски журналисти и предназначена за промитите западни мозъци.Дори няма толкова злоба и омраза към най-успешния световен лидер в момента.
Прозира само завист и страх.
233
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Весь Мир завидует на самом деле,что у России такой Президент. Ваши голубые ребята,его мизинца не стоят. На словах ЕС и НАТО (герои) а на деле ходят в свои штаны при мысли о Путине.
232
15
 
2
 
! Отговори
един там преди 1 година
До спейса,
А сега де! Неведнъж съм казвал във форума, че мисля, че на Путин догодина му е вече време да се оттегля от сцената на голямата политика! Това, милиш ли че щах да го казвам, при условие, че имам култ към Путин?
Това, че намираш руската външна политика в по-скоро за основателна, отколкото за "империалистична", не означава, че имаш култ към горепосочения властимащ!