Митовете за Путин – от убиец до гений

Седем теории за руския президент, от които само последната е напълно вярна, пише в. "Гардиън"
Обновена: 25 фев 2017 21:15 | 25 фев 2017 20:20,
450
Митовете за Путин – от убиец до гений
Снимка: БТА, архив

Нито ден не минава без статия за "Отмъщението на Путин", "Тайните източници на порока на Путин" или "10 причини, защо Владимир Путин е ужасно човешко същество", пише британският в. "Гардиън" в обширен материал, който изследва някои от най-разпространените митове за руския президент.
 
"Никога в историята не е имало повече хора с по-малко познание и с повече възмущение и с мнение за руския президент", добавя вестникът, който си го обяснява не само с руската инвазия в Крим, а най-вече с обвиненията за намеса на Русия в избора на Доналд Тръмп за президент на САЩ.
 
Вестникът разглежда 7 мита за Путин, като твърди, че нито един от тях не е нито изцяло верен, нито изцяло погрешен, но "заедно ни казват колкото за Путин, толкова и за нас самите".
 
Първата теория е, че Путин е гений
 
Той измъкна Крим от украинците почти без изстрел и в замяна получи само мижави санкции. Намеси се от името на Асад в Сирия и обърна хода на войната. Имаше ключова роля в разбиването на проевропейския консенсус, финансирайки евроскептичната десница и понякога евроскептичната левица, явно целейки да разруши следвоенния световен ред и да го замени с поредица от двустранни връзки, в които Русия, би могла да е по-силният партньор. Намеси се в американските избори и успя да вкара своя човек в Белия дом. В замяна неколцина дипломати бяха изгонени – нищожна цена за евентуалния край на американските санкции  и признаването на Крим за част от Руската федерация.
 
"Гардиън" не пропуска и вътрешните успехи на Путин, в частност запушването устата на опозицията, елиминирането на съперниците си.
 
В същото време вестникът твърди, че победите на Путин не са безспорни. Дали международната изолация и враждебността на украинците си струваха цената Путин да получи Ялта, където руснаците вече не ходят или пък дали победите му в Сирия не го оставят само в компанията на мюсюлманите сунити, пита се авторът Кийт Гесен. Тръмп не се оказа такъв "послушко", какъвто изглеждаше. Не е сигурно и постигането на главната му цел – разделянето на ЕС. "Телеграф" прогнозира, че ако Путин успее да сложи начело на Германия свой човек, той може да започне война срещу него.
 
Теория 2: Путин е никой
 
Вестникът изследва начинът, по който Путин наследи Елцин и коментира, че той има невзрачен вид и произход, оредяващо теме и не се е отличава с особени качества. Според статията обаче, част от чара на Путин е именно, че той не изпъква. Особено в началото, когато подчертава, че е обикновен човек, преодоляващ изпитания, включително финансови през 90-те. Една от първите му победи като президент е срещу чеченските олигарси и тя му носи популярност. Арестът на най-богатия човек в Русия Михаил Ходорковски през 2003 г е повратен момент за Путин, който го укрепи на върха. Путин надживя във властта 4-ма американски президенти, двама френски и нае на работа бившия германски канцлер. Путин оцелелява, пише Гасен.
 
Теория 3: Путин е прекарал инфаркт

 
Тази теория се основава на заключенията на американската изследователка Бренда Конърс, според която начинът, по който се движи Путин, сочи за вродени неврологични проблеми, които ограничават движенията на дясната страна на тялото му.
 
Теория 4: Путин е агент на КГБ
 
Няма съмнение, че КГБ е формирало до голяма степен професионално Путин, който е бил част от службата от 1974 до 1991 г. Напълно е допустимо, че той не е прекъснал контактите си бившите си колеги и след това, включително назначавайки мнозина от тях по върховете на правителството.
 
КГБ е винаги било част от разбирането за Путин. Когато е бил любезен към някого, това се е тълкувало, че така е бил обучен, за да манипулира. Когато е бил зъл – например, запознавайки Ангела Меркел, която се бои от кучета, с лабрадора си – че е част от маниера на КГБ да печели психологическо превъзходство.
 
Такова разбиране е опростенческо, спори авторът на статията, защото мнозина политици са манипулативни и управляват като разделят хората, и без да са минали през школата на КГБ. Мнозина бивши агенти на организацията останаха във ФСБ и продължиха да се борят с организираната престъпност, други преминаха в частния сектор наемни убийци. Едни се биха смело в Чечения, други извършиха там военни престъпления.
 
Теория 5: Путин е убиец
 
Авторът припомня отравянето на бившия КГБ агент Александър Литвиненко и убийството на журналистката Анна Политковская, заедно със съмненията, че зад тяхната смърт стои именно Путин. Отбелязват жестоките войни, водени в Чечения, Грузия и Украйна. Не е пропусната и репликата на Тръмп, когато го питат дали смята, че Путин е убиец на свои опоненти: "Има много убийци. Ние имаме много убийци. Какво мислите, да не би нашата страна да е толкова невинна".
 
"Гардиън" пише, че има много слухове, че Путин стои зад убийствата на Политковская и на Борис Немцов, но малко от тях се поддържат от хора, които знаят за какво става дума. По-скоро, тези убийства се свързват с чеченския лидер Рамзан Кадиров, казва Гесен, според когото много улики водят към него.
 
Теория 6: Путин клептократът

 
До 2009 г. обвиненията на опонентите на Путин са свързани основно с нарушаване на човешките права. Той е цензорът на медиите, касапинът на Чечения, убиецът на Литвиненко, завоевателят на Грузия. След това, благодарение на Алексей Навални, акцентът се измества към нещо по-просто и управляемо – че той е крадец. Мнозина от старите му приятели станаха милиардери и ако всички те не са бизнес гении, значи добре са си подбрали с кого да другаруват. Това, че напоследък, чуваме по-малко за клептокрацията на Путин, е вероятно, защото международните санкции срещу неговия кръг, не промениха поведението на Путин на световната сцена. Няма съмнение, че той не харесва санкциите, а приятелите му са недоволни, че не могат да пътуват до любимите си места в Испания, но факт е че и след тях Путин продължи да не спазва Минските договорености и продължи интервенцията си в гражданската война в Сирия.
 
Теория 7: Путин е кръстен Владимир
 
Това е единственият мит за Путин, който е изцяло верен, казва Гесен. Неотдавнашна публикация в американското списание "Венити Феър" предупреждава, че краят на комунизма не означава, че Русия се е отказала от най-важната си мисия – да дестабилизира Европа. Не случайно Путин носи името на Ленин. Но ако това не е случайно, то може би е, защото Владимир е едно от най-често срещаните имена в Русия. Каквато и да е причината, не може да се отрече, е че Ленин и Путин имат общо първо име, пише "Гардиън".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


450
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 320Мдааааа..риският народ мизерства затова ни изкупиха черноморието. Уахахахахха
190
9
 
6
 
! Отговори
Путин-военопрестъпни преди 7 години
Путин крайно време е да бъде арестуван и съден за престъпления към човечеството. Колко хиляди цивилни трябва да избиеш та медиите плахо да го нарекат "убиец"????? Каквато и да е цената на продадения газ и руски ракети ,рускините пак са най-евтини и мъжете им пият Бояришник :D
189
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гледам цяла нощ един *** е разговарял сам със себе си.
188
1
 
7
 
! Отговори
polopot.blog.bg преди 7 години
А къде е теорията "Путин - наследникът на Николай II '' . От политиката която провежда тази версия изглежда най-близко до истината.
187
3
 
5
 
! Отговори
путониди и русофили преди 7 години
Абе тия джихадисти вече имат нова концепция: На всеки самоубил се джихадист обещават 50 девствени путеноиди и русофили..фа.хха..ха
186
3
 
10
 
! Отговори
Голата истина преди 7 години
Четейки статията разбираме колко далече е Англия от Русия.Първо:Ялта къдто руснаците вече не ходят??? Ами там лятото е 2 пъти по претъпкано и по скъпо от нашия Слънчак.Интересно щом руснаци не ходят какви англичани ли са?Второ:Т.н. клептокрация се оборва много лесно.Колко нови милиардери има в Русия последните 10г.?Ами 10тина.И на толкоз им отрязаха квитанциите начело с Березовски.Тоест Путин взе държавата от олигархията,живеща на запъд и служеща на тамощните господари,и именно за туй е черен
185
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как гледа? Велик!
184
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
българия 89 имаше 5 милиарда дълг сега е 28 милиарда и пишат че бил най-малък в европа значи трябва още - за да се хрантутят двете големи частни банки мвф и световна банка които руишат всичко което може да ги заплашиа вас ви занимават с най-големият им враг путинтой не е враг на друг освен на тия две и грабителски организациии те нама да спрат докато не го унищужат или докато той им покаже че това е невъзможно- и ако това стане ще са първите ласкатели
183
7
 
16
 
! Отговори
9689 преди 7 години
Путин си върши работата и то доста добре.Трябва да се огледаме и да видим нашето крадливо политическо племе и да го изметем.
182
6
 
11
 
! Отговори
9689 преди 7 години
Путин си върши работата и то доста добре.Трябва да се огледаме и да видим нашето крадливо политическо племе и да го изметем.
181
1
 
12
 
! Отговори
хахахааааа..... преди 7 години
До ВасилевАко сте толкова умни, защо сме толкова бедни?
180
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Утин не е мит. Ще го измият последно преди да го поставят в стъклен аквариум в мавзолея до другия.
179
9
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
соро.с.четата от цял свят треперят и бълват огън , тая статия направо ще ме умори , тия сигурно са от медиите който им забраниха да посещават белия дом , то хубаво че плюят Путин ама пък и да злоратсват срещу собствения си президент е смешно , защо не пишат за обама колко войни разпали и колко загинаха в името на неговата цветна демокрация , а за сметка на това му дадоха нобелова награда за мир а той е за Хага / УЖАС
178
4
 
18
 
! Отговори
Лош Путин, лош преди 7 години
Доброто куче пуснало вълка в кошарата.Злото куче пази. Ама лае и хапе.
177
0
 
6
 
! Отговори
Нов преди 7 години
До Другата гледна точка 297 Този коментар е най-верен и казва всичко.
176
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Съвсем спокойно, Путин може да бъде подреден до Ердоган и Кадафито! А всички знаем, как свърши последният!
175
22
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 7 години
Че не е гений е почти сигурно, но че е убиец и то масов е очевадно!
174
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
дайте статия за Дионтей уайлдър. преди 2 часа смля от бой един мускулест 2 метров гигант който казваше на всички, че дотук било с Уайлдър. Велик Уайлдър. Този ще помели и Джошуа и Кличко взети накуп.
173
2
 
4
 
! Отговори
MAKEDON преди 7 години
Putin ...... nikogas nema da se otkaze da vladee so Bolgarija..... tamu si ima dobri ovcicki za strizenje i molzenje......
172
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След малко идва на ринга великият Дионтей Уайлдър!