Строят АЕЦ с руско участие край Александрия

Египетската централа ще има 4 блока
Обновена: 25 фев 2017 16:08 | 25 фев 2017 16:08, Веселина Йорданова
94
Строят АЕЦ с руско участие край Александрия
Снимка: архив, Ройтерс
До седмици край египетския град Александрия ще започне да се строи атомна електроцентрала с участието на Русия. Това съобщи днес египетският министър на електричеството и енергетиката Мохамед Шакер, предаде ТАСС.
 
През ноември 2015 г. в Кайро бе подписано руско-египетско споразумение за изграждане на първата в Египет АЕЦ "Даба", която ще включва 4 енергоблока с мощност по 1200 мегавата.
 
По същото време бе сключено и споразумение на Египет за целта да бъде отпуснат държавен заем от 25 милиарда долара. 
 
Централата ще бъде построена на северното египетско крайбрежие на 3,5 км от Средиземно море. Предвижда се проектът да бъде завършен за 12 години. Египет ще започне да изплаща заема през 2029 година. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
3
 
! Отговори
Бай преди 7 години
Браво! А ние да си поръчваме газени лампи и печки "Чудо"
65
0
 
11
 
! Отговори
... преди 7 години
Имаме мощности, ама не точно. Трябва да има баланс и сигурен резерв, а не в пиково натоварване да понижават напрежението, което да понижи консумацията. С 5 % приблизително го бяха намалили за да устиска системата.
64
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Безплатната енергия от ефира" означава енергия от магнитното поле на земята. Точно нея не искаш да ползваш, понеже намалее ли, космическата радиация ще стопи лагерите на всички - дори и на евроатлантиески обратноориентирани ***, които не осъзнават, че евроатлантическия начин на живот смазва екологията на света.
63
0
 
27
 
! Отговори
petko76 преди 7 години
Краварската "уестингхауз "фалира миналата година!
62
2
 
36
 
! Отговори
майорски преди 7 години
ами строят хората а ние ги затваряме и закриваме
61
1
 
31
 
! Отговори
един там преди 7 години
До анонимен 73,Сега като я няма "скапаната тръба", като спрат транзита през Украйна рашъните, ще се наредим и ние на опашката да чакаме газ от Северен поток-2, пък зависи,може и от Турция! Междувременно кораба с американската шистова газ никой не го спира- нека заповяда!Въпросче- защо Финландия , която граничи и с Русия и с Норвегия, внася всичката й необходима газ от Русия, а не внася газ от Норвегия?
60
26
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 71Как кой -Ръша нали така закопаха сърбите преди няколко години! И нас искаха да нае*бат за скапаната тръба и АЕЦ!
59
26
 
5
 
! Отговори
Ръша-одеколона преди 7 години
A "майсторчетат" дали ще успят да изтрезнеят от препарата за вана преди да почнат да строят АЕЦ ?
58
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой разбра ли кой дава заема,защото аз не?
57
26
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ахахахах ха честито 25 милиарда ДОЛАРА за ултрабогатия египедски народ! Може да провъзгласят Путин за фараон :D Добре че африканското малоумие избяга от България и само пияни *** по форумите още харесват тая идоотска идея
56
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Боко добре ни насади - без южен поток, без нов АЕЦ и с 26 млрд заем, похарчени незнайно за какво.Тази зима Козлодую работи на ръба на възможностите си - около 2 седмици се товареше над 100% от възможностите си. Добре че издържа.Но след няколко години ще му свърши ресурса и ще трябва да го спрем.Тогава единствено България няма да има евтин енергиен източник (газ или АЕЦ), понеже сме големи хитреци.Ще плащаме на Турция и газ и ток от АЕЦ, вместо да им продаваме ние.Голямо закопаване от ГЕРБ!
55
3
 
32
 
! Отговори
До 53 преди 7 години
Няколко факта от Русия.В Русия сега масово започват да внедряват електротарспорт на батерии (електробус), електротранспорт на батерии и с контактна мрежа (тролей, който като стигне до края на контактната мрежа, сваля "рогата" продължава като автобус и електромобили.Всички те са с батерии, които са руска технология. Зареждат се за около 30 мин и осигуряватт 4 часа движение. Имат вече и технология за нови батерии, които се зареждат за 10 мин, но не е внедрена още. Електробусът работи и на -40℃
54
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Скоро и ТЕЦ-овете ще спрат да работят, защото и те искат поддръжка, принципно няма голяма работа между АЕЦ и ТЕЦ, всъщност АЕЦ-а е ТЕЦ, но водата се загрява от термоядрена енергия. Турбините на ВЕЦ-овете и за тях ще дойде време на износване - какво ще става тогава, някой замислял ли се е - ей ги на - падат мостове и фасади на сгради, защото не се поддържат - на държавата и трябват мислещи хора, не тиквеници, другото - АЕЦ/Вътърна/Слънчева енергия са подробности
53
2
 
40
 
! Отговори
ГНЕВЕН преди 7 години
Според големия банкянски ядрен инженер ,ние си имаме достатъчно енергия.Така са му казали от краварското посолство.Даже сме имали излишък.Затова пИд.ала удължи тихомълком договора с американските Марици за още 15 години.Средно по1.5милиарда лева на година отиват в краварските джобове с благословията на др.Борисов.В същото време плащаме неустойки на Русия заради спрения проект Белене.Гербаджиите се оказаха по-големи бок.луци от Костов и бандата му!
52
0
 
33
 
! Отговори
баба БУНА преди 7 години
НИЕ ПЪК ЩЕ СТРОИМ ТИКВЕНИ ЦЕНТРАЛИ,СКОРО ЩЕ ПОЧНЕМ ТРЕТИ БЛОК.
51
1
 
34
 
! Отговори
Гласувай за тиквата! преди 7 години
Румънците с АЕЦ напред - България с Тиквата някъде другаде...
50
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румънци, унгарци, турци, египтяни си строят и не казват - няма да строим, че другите имат. Същото е и с газта - всички се натискат да се уреждат с газ.Само умните българи нищо не искат - ни централи, ни газ, ей така нищо ни не трябва, защото съседите и без това имат. А пък ако я закриеме тая държава съвсем ще са доволни.
49
2
 
22
 
! Отговори
ДО мислителчето преди 7 години
На кого ще продаваме ток след като румънците си построиха? За паметник а глупостта ли ще я държим?----------Ние ще купуваме за паметник на управляващите ни ***.
48
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИСОКИТЕ ТЕХНОЛОГИИ ИЗИСКВАТ И ВИСОК ИНТЕЛЕКТ.А НИЕ ЗАКЪДЕ СМЕ С ТИЯ НЕГРАМОТНИ МЛАДЕЖИ?
47
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До високи технологииЕнергията необходима днес, а не твоите фантазии!