Турският премиер зове за "да" на референдума

Конституционната реформа в страната била "вот за стабилност"
Обновена: 25 фев 2017 18:31 | 25 фев 2017 18:31, Веселина Йорданова
99
Турският премиер зове за "да" на референдума
До турския премиер е съпругата му Семиха. Снимка: БТА

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова днес хората да подкрепят конституционната реформа, която ще разшири правомощията на президентската институция, окачествявайки я като "вот за стабилност" в началото на кампанията за референдума през април, предаде Ройтерс.

 
Хиляди членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) развяваха днес турски знамена в спортна зала в столицата, където след речта си пред множеството премиерът Бинали Йълдъръм раздаде червени карамфили.
 
"Все по-силни стават гласовете от градските площади: за силна Турция, за трайна стабилност нашето решение е...", каза Йълдъръм, предизвиквайки отговора на тълпата "Да", скандиран многократно.
 
Премиерът подчерта, че конституционната реформа ще донесе на Турция по-силна власт, ще остави в миналото превратите и лобирането, ще намали бюрокрацията и ще унищожи тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Реформата ще пререже артериите, захранващи терора. Каквото и да правят терористите, те ще изчезнат", каза Йълдъръм.
 
Той съобщи също, че ако конституционната реформа бъде одобрена на референдума, две от поправките в конституцията - запазването на партийната принадлежност на президента и изменението на структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите - ще влязат в сила незабавно, а за останалите поправки ще е необходимо по-дълго време.
 
Днешната церемония положи началото на официалната кампания на ПСР, която ще продължи до 15 април. Самият референдум е насрочен на 16 април. ПСР представи днес и основните лозунги на кампанията, аудиовизуални агитационни материали и промоционални филми. 
 
Около 6500 полицаи осигуряват безопасността вътре във и около залата, съобщи Анадолската агенция. Инициативата за промяна на парламентарната система с президентска в кандидатката за членство в ЕС е разглеждана като гаранция за стабилност от поддръжниците на президента Реджеп Тайип Ердоган, но опонентите му се безпокоят, че това ще съсредоточи твърде много власт в ръцете на президента и ще наруши принципа за разделение на властите. 
 
Десетки хиляди души вече бяха задържани, а над 100 хиляди служители от държавния сектор - отстранени от постовете си или уволнени след опита за преврат, извършен в страната през юли м.г., напомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
2
 
! Отговори
Бай Ристо преди 7 години
Цялата тази работа е само формална. На практика нещата и сега са такива каквито искат да ги приемат.
62
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И там пиша и тук пиша!!! Където си искам там ще пиша, яд те е затова май, че ти и да искаш не можеш да пишеш в турски сайтове...само е такива като теб нисши хора не говорят с факти, не обсъждат обстоятелствата, а се оправдават въри там пиши там...***.
61
6
 
3
 
! Отговори
bu turcin преди 7 години
Ne naroda go iska,a podmazvacite i komurciyite go iskat erdo za prezident.ami vie sto ne pisete u skapanite erdoganski satove ami tuka raztagate lokumi.Hayde ciba u azia
60
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно момиче е умряло, че пребит от един мъжкаран! Линейката е закъсняла с половин час, при положение, че нямате трафик там!!! Срамота, ами ако имахте Истанбулски трафик, на другия ден ли щеше да дойде...тръгнали сте да правите изводи за Турция как вървяла назад, моля ви вижте първо ситуацията в България, жал ми е за приятелите там, как напускат хората родината си, че там няма как да изкарат хляба си...европейци били, а ние средновековни...
59
8
 
15
 
! Отговори
! преди 7 години
И друго да кажа на Българите, вижте си своята ***, вижте как Доган бей ви доказва, че сте прпдажни души Българите, вашия голям патриот води листата на ДПС в София, това разбирате ли го защо е така продажници....Вашия националист как целуваше ръката на Доган бей ей това сте вие.... тръгнали сте да злобеете срещу Тирция и Ердоган.
58
8
 
10
 
! Отговори
! преди 7 години
Българите тук много са загрижени за Турция, какво ви интересува политиката на Ердоган, нали сте горди европейци или еврогейци, подчинявайте се там на *** и пульо и си гледайте ***, а не мислете Султаната на Султан ЕРДОГАН. Народа го иска, а това че една шепа предатели уж трезвомислещи продажни души на еврогейците не го искат, което е нормално.Хайде лека нощ!!!
57
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Бъди сигурен ме сме информирани и виждаме ситуацията в Турция."От кой сте информиран бе колега от CNN ли, коя ситуация виждаш ти от там та правиш изводи? Изводи се правят не само гледайки от един източник, извод се прави ако живееш в съответната страна, показват ви и ви информират с неща, които им вършат работа! Виж аз долу ти изброих и др работи. Тези работи казват ли ги? Кога здравеопазването и висшето образование ще стане безплатно в Бг? Кога линейките ви нямат да закъсняват???
56
8
 
4
 
! Отговори
KUKA преди 7 години
До ЕРДОГАН-ABE YA MI OTGOVORI KOLKO ATENTATI IMASE V TURSIA MINALATA GODINA,ILI NI MISLIS VSICKITE ZA OVTSI LI.VIRVI SI POCINI DA DOYDE NOSTNATA SMANA CHE NESTO MNOGO SE IZLAGAS.
55
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Като написах , че турците не са точно хора имах предвид, че много ми мязат на кьопеци..."По скоро вълци, животно, което не може да се опитоми, то за това вълците не играят в цирка:-):-):-):-)
54
4
 
6
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Не бе този е лакейчето на Местан явно близнал малко от 20 мил.долара на Ердо които ги даде на Местанчо за партията му
53
9
 
13
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
do 52ТЕРОРИСТИТЕ В ТУРЦИЯ СА НА ИЗЧЕЗВАНЕ, ЕРДОГАН ПРОМЕНИ СТРАТЕГИЯТА ТАМ,ИЗПОЛЗВА БЕЗПИЛОТНИ САМОЛЕТИ, БОМБИ С ЛАЗЕРНО НАСОЧВАНЕ, РОБОТИ,НАГРАДА ЗА ПОДАДЕНА ИНФОРМАЦИЯ ДОСТИГАЩА ДО 2 МИЛИОНА ДОЛАРА, В ЗАВИСИМОСТ ОТ ИНФОРМАЦИЯТА,ТА, ДА НАМЕРИШ ТЕРОРИСТ , ВСЕ ЕДНО ДА УДАРИШ ДЖАКПОТ ОТ ТОТОТО,В МОМЕНТА 600 000 ВОЕННИ И 600 000 ПОЛИЦАИ И ЖАНДАРМЕРИЯ ГИ ИЗДИРВАТ ПОД ДЪРВО И КАМЪК, НАМИРАТ ПО ОКОЛО 10-20 НА ДЕН, ДНЕС СА ЛИКВИДИРАЛИ 12 :)НО , ВЕЧЕ СА В ЧЕРВЕНАТА КНИГА НА ИЗЧЕЗВАЩИТЕ ВИДОВЕ
52
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За какво трошат пари за референдум? Направо да питат Ердо какъв резултат да пишат и готово. И без това накрая така става. Само театър разиграват.
51
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз гледам как Ердоган даде възможност на милн. хора с постройките на жк ТОКИ тата "без лихви" на изплащане на държавата как станаха собсвеници на апартаменти, при положение, че ако си затвориш кредита държавата ти прави 30% отстъпка!!! Аз гледам как пенсионерите си взимат лекарства плащайки само 10 % от етикетната цена... Ердоган ако иска и сто къщи и златни часовници да има, теб ли ще пита какво да си купи със заплатата си!!!
50
7
 
2
 
! Отговори
bbc преди 7 години
Za referenduma reco podgotvil pak umnite kotki,koito napadat el trafotoi nama tok v tsala turtsia i posle za 2 casa broyat buletinite,egati tehnolgiyete v 21 vek
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И дума не каза за милиардите на ердо, за търговетв за строителство, за кутиите с пари на министрите, за скъпите часовници,за иранеца, който е затворен в сащ"Пък и както твърдиш ти дори и да прибира:-) поне прибира само "част" от парите а с останалата част прави нещо, докато другите и вашите ПРИБИРАТ ВСИЧКО И ЗА НАРОДА НИЩО НЕ ОСТАВА! Аз не му гледам часовника, аз гледам безплатното здравеопазване, за това как плащам само 20% за лекарста от етикетната цена и безплатното висше образование!
48
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И дума не каза за милиардите на ердо, за търговетв за строителство, за кутиите с пари на министрите, за скъпите часовници,за иранеца, който е затворен в сащ"За кое строителство... За пътищата, за висящите мостове, за подводните тунели, за жк ТОКИтата ли говориш:-)да прибра парите в джоба, а тези работи ги направиха марсианците...за хайър:-):-):-)А за часовниците, знаеш ли заплатата на Ердоган колко е може да си купи каквото иска!
47
4
 
2
 
! Отговори
Белият Рицар преди 7 години
Е те на тия някой трябва да им казва ''да'', ''не'', че инак не могат да вземат решение от само себе си....
46
7
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
Още по зле е за теб, че живееш в България.Щом толкова обичаш Турция и ердо ходи си там. Виж как се живее там и после започни да обичаш ердо.То такива ограничени хора като теб няма какво да ни обясняват тук колко е добре про ердо
45
5
 
4
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
С подмазвания не се става патриот. Бъди сигурен ме сме информирани и виждаме ситуацията в Турция. Типочно по ердоганси отговаряте само за това, което ви изнася. И дума не каза за милиардите на ердо, за търговетв за строителство, за кутиите с пари на министрите, за скъпите часовници,за иранеца, който е затворен в сащЗащо ли???
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Тия от средновековието досега не са мръднали......"Не, не позна:-) Ние още през 1453 Ви ИЗКАРАХМЕ ОТ СРЕДНОВЕКОВИЕТО като превзехме Константинопол и почна новата ЕРА:-):-):-)