Турският премиер зове за "да" на референдума

Конституционната реформа в страната била "вот за стабилност"
Обновена: 25 фев 2017 18:31 | 25 фев 2017 18:31, Веселина Йорданова
99
Турският премиер зове за "да" на референдума
До турския премиер е съпругата му Семиха. Снимка: БТА

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова днес хората да подкрепят конституционната реформа, която ще разшири правомощията на президентската институция, окачествявайки я като "вот за стабилност" в началото на кампанията за референдума през април, предаде Ройтерс.

 
Хиляди членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) развяваха днес турски знамена в спортна зала в столицата, където след речта си пред множеството премиерът Бинали Йълдъръм раздаде червени карамфили.
 
"Все по-силни стават гласовете от градските площади: за силна Турция, за трайна стабилност нашето решение е...", каза Йълдъръм, предизвиквайки отговора на тълпата "Да", скандиран многократно.
 
Премиерът подчерта, че конституционната реформа ще донесе на Турция по-силна власт, ще остави в миналото превратите и лобирането, ще намали бюрокрацията и ще унищожи тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Реформата ще пререже артериите, захранващи терора. Каквото и да правят терористите, те ще изчезнат", каза Йълдъръм.
 
Той съобщи също, че ако конституционната реформа бъде одобрена на референдума, две от поправките в конституцията - запазването на партийната принадлежност на президента и изменението на структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите - ще влязат в сила незабавно, а за останалите поправки ще е необходимо по-дълго време.
 
Днешната церемония положи началото на официалната кампания на ПСР, която ще продължи до 15 април. Самият референдум е насрочен на 16 април. ПСР представи днес и основните лозунги на кампанията, аудиовизуални агитационни материали и промоционални филми. 
 
Около 6500 полицаи осигуряват безопасността вътре във и около залата, съобщи Анадолската агенция. Инициативата за промяна на парламентарната система с президентска в кандидатката за членство в ЕС е разглеждана като гаранция за стабилност от поддръжниците на президента Реджеп Тайип Ердоган, но опонентите му се безпокоят, че това ще съсредоточи твърде много власт в ръцете на президента и ще наруши принципа за разделение на властите. 
 
Десетки хиляди души вече бяха задържани, а над 100 хиляди служители от държавния сектор - отстранени от постовете си или уволнени след опита за преврат, извършен в страната през юли м.г., напомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
11
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
До a noviniНЕ СЪМ ИЗСЛЕНИК, В БЪЛГАРИЯ СЪМ СИ :), ОТ КЪРДЖАЛИ СЪМ , НО НЕ ЖИВЕЯ ТАМ :)ХАРЕСВА МИ, КАТО КАЖА , ЧЕ СЪМ ТУРЧИНМ, ДА ВИЖДАМ КАК КОЛЕНАТА НА ЧОВЕКА ОТСРЕЩА ОМЕКВАТ, И ЛИЦЕТО ПРЕБЛЕДНЯВА, НЕЗНАМ ТОЧНО НА КАКВО СЕ ДЪЛЖИ ТОВА, АЗ КАТО ТУРЧИН НЕ ПОЗНАВАМ ТОВА ЧУВСТВО, НО ВИЖДАМ РЕСПЕКТ И СТРАХОПОЧИТАНИЕ :)" НЕ Е ВАЖНО ДА ТЕ ОБИЧАТ, А ДА СЕ СЪОБРАЗЯВАТ С ТЕБ "ТУРСКА НАРОДНА ПОГОВОРКА
42
7
 
5
 
! Отговори
Revolution_ преди 7 години
Тия от средновековието досега не са мръднали......
41
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Toz trol Erdogan deto mnogo hvali diktatora reco eeeeeeeeee kirdjaiski izselnik,te mnogo obicat taka da se podmazvat.za mangizi i s davola moje bratya da stanat"Абе, ти колко уважаваш държавата и азбуката си, че пишеш на латински??? Докато ние тук турците от уважение пишем на кирилица! И аз като колегата ЕРДОГАН съм от Кърджали...Ти и нокъта на малкия пръст не можеш да станеш на един турчин от Кърджали!
40
7
 
2
 
! Отговори
a novini преди 7 години
Toz trol Erdogan deto mnogo hvali diktatora reco eeeeeeeeee kirdjaiski izselnik,te mnogo obicat taka da se podmazvat.za mangizi i s davola moje bratya da stanat
39
0
 
4
 
! Отговори
До ЕРДОГАН преди 7 години
Колега казваме ама демократичната България ни търка коментарите, преди няколко дена изтъркаха и твоите и моите в една друга статия...:-):-):-)
38
3
 
14
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
АЗ НЕ СЪМ ПРОДАЖНИК, ДА СЕ ПРОДАВАМ ЗА СТОТИНКИ,НИКОЙ НИЩО НЕ МИ ПЛАЩА, НЯМАМ И НУЖДА НАКОЙ ДА МИ ПЛАЩА, ИМАМ СИ ДОСТАТЪЧНО, АЗ СЪМ ГОРД ТУРЧИН, НАКОЙ ТРЯБВА ДА КАЖЕ ИСТИНАТА,И МИ ДОСТАВЯ УДОВОЛСТВИЕ ДА КАЗВАМ ИСТИНАТА, ГОРДЕЯ СЕ С НАРОДА СИ,И ИСКАМ И ЗА НАПРЕД ДА СЕ ГОРДЕЯ, МОЯ НАРОД ВИНАГИ ЗНАЕ КАКВО ПРАВИ,И НЕ СЕ ПРОДАВА, КОЕТО Е ПРОБЛЕМ ЗА ЗАПАДА, ЗАЩОТО ХАРТИЙКИТЕ ИМ НЕ МИНАВАТ, ХАРТИЙКИТЕ НЕ ВЪРШАТ РАБОТА :)))))))
37
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кажи си колко ти плащат за да пишеш тук.Нас не ни интересува какъв е вашия президент той нас тук няма да ни управлява. Тук хората не са с промити мозъци като теб.Хаде сега ходи си другаде да баламосваш хората"Ето един пример и доказателство, че българите защитават нещо само на заплащане:-) Агитките на българските партии излизат на митинги и протести ако има заплащане или кебапчета:-) и за това мислят, че всеки е като тях:-):-)
36
6
 
2
 
! Отговори
Аноном преди 7 години
Ердо Кажи си колко ти плащат за да пишеш тук.Нас не ни интересува какъв е вашия президент той нас тук няма да ни управлява. Тук хората не са с промити мозъци като теб.Хаде сега ходи си другаде да баламосваш хората
35
2
 
10
 
! Отговори
До Некъв луд преди 7 години
"Защо тирците избраха за пореден път ердоган за президент? Защото на изборите гласуваха с 4алмиte си, а не с главите си"Кажи ми само българите с какво си гласуват..., че аз откакто съм роден, България всеки изминъл ден върви на дъното. БЪЛГАРСКИТЕ ИЗБИРАТЕЛИ С КАКВО ГЛАСУВАТ С тиквите или ...
34
0
 
12
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ТУРЦИТЕ ИСКАТ СУЛТАН, ИСКАТ СИЛЕН ЛИДЕР,ТУРЦИТЕ ИСКАТ ДА РАЗТУРЯТ "СЕДЯНКАТА " , ОТ КОЯТО ПОЛЗА НЯМА :)))))))))ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХААААААААААААААААААААААААААААААААААААААААА
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Казвам ДА на референдума...искам страната да се управлява от такъв "диктатор", който като стане въпрос за държавен и народен интерес, може да каже НЕ на брюкселските зелки и на америка...,а не като българските кукли на конци!
32
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турците не са точно хора..."Да май е така има нещо вярно в това което си написъл...Щом на времето нашите деди при превземането на Константинопол прекарали по суша корабите в Халич (Златния Рог), за военния подвик в Чанаккале и тн. Не можем да говорим за нормалност, нали така:-) за нас"Трудното е просто, а невъзможното отнема малко време!":-) Почва се с другата невъзможност Втори Босфор...:-)
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
тогава ще станете демократична държава.....Като вас ли?
30
7
 
14
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
" ТУРЦИТЕ НЕ СА ТОЧНО ХОРА.'ДА, ТУРЦИТЕ СА СВРЪХХОРА, С 4 000 ГОДИНИ ИСТОРИЯ,СЪЗДАЛИ И УПРАВЛЯВАЛИ 16 ИМПЕРИИ, С ЕРДОГАН ТРЪГНАХА ДА ГРАДЯТ 17-ТА :) "" ОТ КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА, ОТ ИМПЕРИАЛИСТА РРОБ НЕ СТАВА :) "
29
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои си умират от яд, че дори идолът им отиде да целува ръка и още нещо на султана.
28
5
 
3
 
! Отговори
До ДПСтата тук преди 7 години
Когато вие се научите какво е политически финтове, шантажи и манипулации на населението, когато разберете, че в това, което ви крещи лидерът ви от трибуната, няма нищо вярно, че цели да си орежете гражданските права сами, с референдум, както беше у нас, че не всеки референдум цели да ви пита за мнението ви, а да ви подведе да " поискате" повече власт за президента ви, и че утре той ще смени плочата, тогава ще станете демократична държава.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Турците не са точно хора..."Да май е така има нещо вярно в това което си написъл...Щом на времето нашите деди се при превземането на Константинопол прекарали по суша корабите в Халич, за военния подвик в Чанаккале и тн. Не можем да говорим за нормалност, нали така:-) за нас"Трудното е просто, а невъзможното отнема малко време!":-)
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ЕРДОГАН-A Koy Hodi da se moli na putin v s.petersburg,mnogo a-*** gledas komsi ta zatova haber nemas ot svetovnata politika.
25
2
 
2
 
! Отговори
balkan comentar преди 7 години
До Анонимен-Ha ha ta zaradi tva li vnasete slama i bob ot ungaria,mnogo ste naprednali ama posoka kim kamennata era.
24
6
 
8
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
КЪДЕ Е МОГЪЩИЯТ САЩ ? КЪДЕ Е ВИЛИКА ЕВРОПА ? КЪДЕ Е ВСЕМОГЪЩА РУСИЯ ?КЪДЕ СА ДА СПРАТ ЕРДОГАН ?ЩЕ ГО СПРАТ НА КУКУВО ЛЯТО , ВСИЧКО Е ЕДНА ПРОПАГАНДА , И ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ,КОГАТО ОПРЕ ДО РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ ВСИЧКО ЖИВО СЕ ИЗПОКРИВА :))))))))" ТАЗИ ПЛАНЕТА Е АРЕНА НА ВОЙНИ,ДУШАТА НЕ ОБИЧА ВСЯКО БОЙНО ПОЛЕ,НА НЯКОИ ИМ ДАЙ ЮРГАНА И ДЮШЕКА,НА МЪЖКИТЕ МОМЧЕТА ИМ ДАЙ БОЙНА АРЕНА !"Р.Т.ЕРДОГАН