Турският премиер зове за "да" на референдума

Конституционната реформа в страната била "вот за стабилност"
Обновена: 25 фев 2017 18:31 | 25 фев 2017 18:31, Веселина Йорданова
99
Турският премиер зове за "да" на референдума
До турския премиер е съпругата му Семиха. Снимка: БТА

Турският премиер Бинали Йълдъръм призова днес хората да подкрепят конституционната реформа, която ще разшири правомощията на президентската институция, окачествявайки я като "вот за стабилност" в началото на кампанията за референдума през април, предаде Ройтерс.

 
Хиляди членове на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) развяваха днес турски знамена в спортна зала в столицата, където след речта си пред множеството премиерът Бинали Йълдъръм раздаде червени карамфили.
 
"Все по-силни стават гласовете от градските площади: за силна Турция, за трайна стабилност нашето решение е...", каза Йълдъръм, предизвиквайки отговора на тълпата "Да", скандиран многократно.
 
Премиерът подчерта, че конституционната реформа ще донесе на Турция по-силна власт, ще остави в миналото превратите и лобирането, ще намали бюрокрацията и ще унищожи тероризма, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
"Реформата ще пререже артериите, захранващи терора. Каквото и да правят терористите, те ще изчезнат", каза Йълдъръм.
 
Той съобщи също, че ако конституционната реформа бъде одобрена на референдума, две от поправките в конституцията - запазването на партийната принадлежност на президента и изменението на структурата на Висшия съвет на съдиите и прокурорите - ще влязат в сила незабавно, а за останалите поправки ще е необходимо по-дълго време.
 
Днешната церемония положи началото на официалната кампания на ПСР, която ще продължи до 15 април. Самият референдум е насрочен на 16 април. ПСР представи днес и основните лозунги на кампанията, аудиовизуални агитационни материали и промоционални филми. 
 
Около 6500 полицаи осигуряват безопасността вътре във и около залата, съобщи Анадолската агенция. Инициативата за промяна на парламентарната система с президентска в кандидатката за членство в ЕС е разглеждана като гаранция за стабилност от поддръжниците на президента Реджеп Тайип Ердоган, но опонентите му се безпокоят, че това ще съсредоточи твърде много власт в ръцете на президента и ще наруши принципа за разделение на властите. 
 
Десетки хиляди души вече бяха задържани, а над 100 хиляди служители от държавния сектор - отстранени от постовете си или уволнени след опита за преврат, извършен в страната през юли м.г., напомня Ройтерс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
6
 
9
 
! Отговори
Некъф луд преди 7 години
Защо тирците избраха за пореден път ердоган за президент? Защото на изборите гласуваха с 4алмиte си, а не с главите си
22
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кучетата си лаят, а Турция върви напред!!
21
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кажи конкетни мерки с които ще преборят терористите и изменниците."Отговорих ти и по отдолу но забравих да напиша:-):-):-)НАУЧИ КАК СЕ ИГРАЕ ШАХ МАТ:-) АКО СХВАНЕШ ИГРАТА ЩЕ РАЗБЕРЕШ ЗАЩО НЕ СЕ КАЗВАТ КОНКРЕТНИТЕ МЕРКИ...Разсъждаваш като хлапак...
20
6
 
5
 
! Отговори
До Ердоган преди 7 години
Вие освен тютюн и трева одглеждате май, не ходи утре на нивата че ти прече и булнуваш.
19
3
 
2
 
! Отговори
Гост преди 7 години
Добре, че са пояснили, дето възрастната жена със скъпия костюм и забрадката на снимката е съпругата на г-н Ердоган, изглежда по-възрастна от него, въпреки костюма, или добре, че е той... Г-н Ердоган, г-н Ердоган, де е дъщеря Ви на снимката?! И още неколко милиона млади жени като нея? Тя е поне някъде в чужбина в момента, навярно, ами другите момичета))). Вие президент на турските мъже ли сте? Чие детенце е това в ръцете Ви? Де е майка му?
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Диктаторите НЕ правят РЕФЕРЕНДУМИ...
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Male to tuka e pilno s trolove izselnitsi na erdo sizofrena,rano ili kisno ste svirsi kato kaddafi i saddam.Tolkova golam lijets i strahlivets svetovnata istoria ne pomni."Народите на Саддам и Каддафи имаха конски очила и се хванаха на въдицата на Америка, където настроиха народите срещу тях, че са "уж диктатори", е вече ги няма " диктаторите" сега след тях всичко е ток и жици. Турския народ няма конски очила точно за това им е трудно да настроят народа срещу Ердоган, че е"диктатор".
16
8
 
12
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
ТУРЦИЯ ТЕПЪРВА ЗАПОЧНА ДА СТАВА МОДЕРНА И ДЕМОКРАТИЧНА,ДОСЕГА БЕШЕ - ТОВА Е ЗАБРАНЕНО , ОНОВА Е ЗАБРАНЕНО, В ЕВРОПА Е МОДЕРНО С КОСТЮМ,В ЕВРОПА ПО ПОРОТОКОЛ Е ТАКА, В ЕВРОПА Е ТОВА, В ЕВРОПА Е ОНОВА,ЕВРОПА НЕ Е ЦЕНТЪР НА СВЕТА, И ЖИВЕЯТ САМО 0,5 МИЛИАРДА ОТ ОБЩО 8 МИЛИАРДА !!!!!!!СЕГА ВЕЧЕ, ПО ВРЕМЕТО НА ЕРДОГАН Е - АКО ИСКАШ ХОДИ ПО ПРАШКИ, АКО ИСКАШ СИ ХОДИ С ФФЕССС, АКО ИСКАШ С КИМОНО (ЯПОНСКО), АКО ИСКАШ С АРАБСКА НОСИЯ, АКО ИСКАШ С АФРИКАНСКА НОСИЯ,ПЪЛНА ДЕМОКРАЦИЯ !!!!!!!!!!!
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Добре де това го знаем,че преди Ердоган ги имаше тия терористи некадърници т.н..."Абе ако обяват конкретните мерки, нали тогава и некадърниците ще измислят кълъф за действията си и ще вземат мерки и те...трябва да си м.алоумен за да не го разбереш...да кажат мерките пък все едно е да се обадиш на престъпника и да му кажеш ало идвам да те арестувам...неможе всичко да се каже ти като играеш шах явно казваш на отсрешния следващия си вход, драхти. А относно "сарая му" тапията не е на негово име!
14
4
 
2
 
! Отговори
zzp преди 7 години
Male to tuka e pilno s trolove izselnitsi na erdo sizofrena,rano ili kisno ste svirsi kato kaddafi i saddam.Tolkova golam lijets i strahlivets svetovnata istoria ne pomni.
13
4
 
2
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
До аноним13Добре де това го знаем,че преди Ердоган ги имаше тия терористи некадърници т.нКажи конкетни мерки с които ще преборят терористите и изменниците.Между предишните управници нямаше милиардери.Тези пари с които се построи всичко това в Турция да не би да са на баща му
12
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Турците не са точно хора...
11
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За мислищите, че Ердоган е "ислямски фанатик", хора в Турция коя религия се проповядва? Това не е ли е нормално в този случай да е вярващ! Правилното е вярващ "националист". Човек, който преди всичко гледа държавния и народния интерес...Където викате, че превръща "светската" и "демократичната" Турция назад, абе хора той в предишната "светска и демократична" Турция лежа в затвора няколко месеца преди да открие партията си в затвора ЗАРАДИ ЕДНО СТИХОТВОРЕНИЕ.
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кажи и как станахте ти семейството ти милиардери за 12 години. Кажи как ще се отървеш от терористите нали от12 год. си на власт защо до сега не успя."Аз да ти кажа защо...нещо, което и Ердоган повтаря, Докато некадърниците, които помагат на тези терористи са в твоята къща, вратата не хваща ключ. И преди Ердоган имаше пкк. Предишните успяха ли?
9
9
 
8
 
! Отговори
(* преди 7 години
"Мда, до тук беше с "модерна" турция... превръща се в поредната ислямска клоака."Не притеснявайте за модернизацията на Турция! Ще видим...Вие преди всичка трябва да се тревожете за "модирната" България!
8
5
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
ЕрдоганчоКажи и как станахте ти семейството ти милиардери за 12 години. Кажи как ще се отървеш от терористите нали от12 год. си на власт защо до сега не успя.
7
7
 
13
 
! Отговори
ЕРДОГАН преди 7 години
" ПРЕЗ 2003 ВИ ОБЕЩАХ, ИКОНОМИКАНА НА ТУРЦИЯ ДА НАРАСНЕ 3 ПЪТИ,ТЯ СЕ УВЕЛИЧИ 4 ПЪТИ,СЕГА, ДНЕС ВИ ОБЕШАВАМ, ЧЕ ИКОНОМИКАТА ЩЕ НАРАСНЕ ОЩЕ 3 ПЪТИ, АКО МИНЕМ КЪМ ПРЕЗИДЕНТСКА СИСТЕМА " РЕДЖЕП ЕРДОГАН - 25.02.2017 ГОДИНАБВП НА ТУРЦИЯ НАРАСНА ОТ 200 МИЛИАРДА НА 850 МИЛИАРДА ДОЛАРА , ПО ВРЕМЕ НА УПРАВЛЕНИЕТО НА ЕРДОГАН ( БЕЗ СИВАТА ИКОНОМИКА, С НЕЯ Е НАД 1 ТРИЛИОН ДОЛАРА)
6
1
 
5
 
! Отговори
Аноним преди 7 години
То лошо няма нека да се отърве от терористи предатели, революционери и всякакви.Само,че не казва как ще се справи.Тероризма го има в Турция от 35-40 год. преврати също,само че не казва конкретно как ще го направи.Та той е от 12 год. на власт и не успя да се справи с тероризма.
5
5
 
13
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 7 години
Язък за хубавия народец,ислямистите ще ги яхнат...тотално.Ще си спомнят за някаква...демокрация само като гледат старите...босфорски сапунки.
4
15
 
9
 
! Отговори
! преди 7 години
така се прави, на който не му харесва да не ходи и да не живее в Турция, аз подкрепям напълно политиката му!!!